Čína prebrala Indii po krvavom lete v Himalájach až 300 štvorcových kilometrov
02 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Uprostred toho, ako sa jednotky v Himalájach ukrývajú pred brutálnou zimou, Čína sa presunula hlbšie do územia, ktoré patrilo Indii, informuje portál South China Morning Post.


Podľa indických predstaviteľov došlo v lete po krvavých bojoch k tomu, že India stratila kontrolu nad zhruba 300 kilometrami štvorcových pevniny pozdĺž sporného hornatého terénu. Čínski vojaci teraz bránia indickým hliadkam v oblasti, ktorá je asi päťkrát väčšia ako Manhattan.

Za posledných šesť mesiacov sa skutočne vytvorili nové bojové línie naprieč mrazivou oblasťou vo vysokej nadmorskej výške, čo zvýšilo napätie na ich najvyšší bod, odkedy India a Čína pred šiestimi desaťročiami v tejto oblasti bojovali.

Obe armády sa teraz pripravujú na to, aby v zimných mesiacoch obstáli v prevažne neobývanom teréne, v ktorom môžu teploty klesnúť až na 40 stupňov Celzia pod nulou.

Rusko sľubuje poskytnúť Jerevanu „potrebnú“ pomoc, ak sa boje o Náhorný Karabach presunú na arménsku pôdu
Moskva sľúbila, že Arménsku poskytne „potrebnú pomoc“, ak sa pokračujúce boje v Náhornom Karabachu dostanú aj na územie Arménska po tom, čo Jerevan požiadal o pomoc Kremeľ, informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 11 | 2020 | Marek Molnár


"Nevideli sme rozšírené zimné nasadenie jednotiek od vojny v roku 1962," uviedol generálporučík D.S. Hooda, bývalý veliteľ severnej armády, ktorý bol zodpovedný za oblasť, ktorá sa tiahne cez Himaláje až po najvyšší priechod medzi Indiou a Čínou vo výške 5 540 metrov.

"Obe krajiny sa do problému poriadne zahrabávajú. Hovorí nám to, že postoje sa otužujú, a vďaka tomu môžeme vidieť predĺžené napäté obdobie, ktoré by mohlo mať neželané následky," dodal generálporučík.

Súčasná „línia skutočnej kontroly“, ktorá oddeľuje tieto dve krajiny, sa čiastočne drží hraníc, ktoré Briti stanovili v roku 1914 medzi Tibetom a Indiou. Potýčky boli nahlásené po tom, čo India udelila dalajlámovi azyl po povstaní proti čínskej vláde v Tibete v roku 1959, ktoré krátko potom viedlo k vojne. Odvtedy päť zmlúv nedokázalo zabrániť pravidelným stretom medzi ich jednotkami.

https://www.hlavnydennik.sk/2020/11/02/brazilcania-protestuju-proti-cinskej-vakcine-a-povinnemu-zaockovaniu/