Chrániť iba starých a chorých? Ilúzia, tvrdí epidemiológ a popisuje hrozbu tretej vlny
02 | 11 | 2020 I Timotej Dudka

Český popredný epidemiológ Inštitútu klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM) Petr Smejkal prehovoril o súčasnej pandémii COVID-19 aj o „ilúzii“, ktorou označil predstavu o konkrétnejšej ochrane starých a chorých, informuje portál Aktuálně.cz.


„Také vysoké čísla nakazených boli úplne predvídateľné. Nemyslím si, že sme si vírus priviezli v lete zo zahraničia, vírus skrátka nezmizol a nebolo dobré uvoľňovať opatrenia príliš rýchlo a všetky. Do budúcnosti je potrebný iný prístup, a to obmedzovať podujatia s veľkým počtom ľudí, kde dochádza k masívnemu prenosu vírusu,“ upozorňuje epidemiológ.

Podľa Smejkala nie je možné pred nákazou chrániť len rizikové skupiny obyvateľov. „Ide o to, že vo chvíli, keď sa vírus rozšíri medzi prenášačov, čo sú väčšinou mladšie skupiny ľudí, je ilúziou sa domnievať, že rizikové skupiny ochránite,“ vysvetľuje Smejkal.

Prestaňte fajčiť, uvoľníte lôžko v nemocniciach, vyzývajú lekári
Nemocniciam a zdravotníkom preťaženým kvôli pandémii koronavírusu by mohli pomôcť fajčiari, ak by sa vzdali cigariet alebo aspoň obmedzili fajčenie. Počet akútnych hospitalizácií najmä na interných a pľúcnych oddeleniach by sa tak v najbližších... Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Timotej Dudka


Až bude epidémia pod kontrolou, je podľa neho nutné smerovať opatrenia predovšetkým na udalosti, počas ktorých dochádza k masívnemu a rýchlemu prenosu vírusu. Pod takými akciami sa rozumejú veľké stretnutia ľudí, kde by sa prípadne mohol objaviť prenášač.

„Vo chvíli, keď budeme uvoľňovať, je stále nutné myslieť na to, že existujú tieto rizikové situácie,“ uviedol Smejkal. „Je to dôležitejšie ako hľadať rizikové osoby a tým hovoriť niečo iné ako ostatným,“ dodáva.

Počet obetí bude ešte rásť a ľudia začnú zomierať aj doma, hovorí patológ
Počty mŕtvych na COVID-19 už aj u nás stúpajú a v najbližších dňoch budú zrejme rásť ešte viac. Podľa odborníkov môžeme zmenu k lepšiemu očakávať o niekoľko týždňov. Čítať ďalej
26 | 10 | 2020 | Natália Sollárová