Štátne nájomné byty – šanca slušne bývať
01 | 11 | 2020 I Imrich Kovačič

Zdá sa, že realitný trh si žije svojím vlastným životom. V iných oblastiach cítiť postupnú recesiu – zhoršovanie ekonomických ukazovateľov, zvyšujúcu sa nezamestnanosť, klesajúce mzdy. Obchod s nehnuteľnosťami akoby bol z iného sveta, kde nepoznajú koronu.


Trh s nehnuteľnosťami je jednou z oblastí, ktoré vôbec nereflektujú súčasnú situáciu. Ceny nehnuteľností naďalej rastú do astronomických výšok. Projekt výstavby nájomných bytov z dielne hnutia Sme rodina sa môže stať životne dôležitým pre väčšiu časť spoločnosti, ako sme si pôvodne mysleli.

Ceny bytov a domov na Slovensku stále rastú. Oproti roku 2019 ide o zvýšenie na úrovni asi 10 percent, čo je tretí najrýchlejší rast v Európskej únii. Najvyššie ceny sú v Bratislave za novostavby. Ale nielen v hlavnom meste, naprieč celým Slovenskom, a hlavne v krajských mestách ceny stále rastú. Podľa odborníkov s poklesom cien nehnuteľností nemáme rátať ani do budúcnosti, skôr naopak – v lepšom prípade budú stagnovať, v horšom pôjdu ešte nahor.

"Ľudia potrebujú reformy a nie nejaké súbory opatrení" - Boris Kollár k Národnému plánu obnovy
Sme rodina má vlastný reformný plán. Obnoviť chce nemocnice, školy, aj železnicu Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


V takejto cenovej „atmosfére“ bude dostupné bývanie životne dôležité pre nemalú časť našej spoločnosti. Na základe toho, čo sa aktuálne deje a čo nás pravdepodobne ešte čaká, bude nájomné bývanie so štátom garantovaným nájomným pre mnohých asi jediné riešenie ich bytovej otázky.

Výstavba nájomných bytov by mala zároveň urobiť aj „vietor“ medzi developermi. Ak sa začne masívne stavať a na trh prídu desaťtisíce nových bytov, situácia sa zmení - väčšia ponuka bude automaticky tlačiť ceny nehnuteľností nadol. Bude to teda dôležitý signál pre developerov, ktorý nebudú môcť prehliadnuť. Dnes sú ešte „v pohode“, pretože dopyt stále prevyšuje ponuku, z čoho, pochopiteľne, ťažia a ceny udržujú na vysokej úrovni.

Dva dôležité predpoklady k výstavbe nájomných bytov sa už finalizujú. Novela zákona o verejnom obstarávaní už bola predstavená a momentálne je v medzirezortnom konaní. Do parlamentu by mala ísť ešte do konca roka. Nový stavebný zákon, ak všetko dobre pôjde, by podľa hodnoverných informácií mal byť v parlamente najneskôr začiatkom budúceho roka. Obidva zákony a celý projekt nájomných bytov je v gescii podpredsedu vlády pre legislatívu a a nominanta Sme rodiny Štefana Holého.

A dosť! Naštvaný Boris Kollár vyhodil poslancov z parlamentného bufetu
Predseda parlamentu odkázal svojím kolegom, že k dispozícii majú pitnú vodu na WC a na jedenie si môžu priniesť z domu „lepeňáky“. Čítať ďalej
16 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Výstavbe nájomných bytov by tak v budúcnosti už nemalo nič stáť v ceste. O financovanie projektu je enormný záujem ako medzi bankami, tak u dôchodcovských správcovských spoločností, ktoré hľadajú pre seba investičné príležitosti. Pokiaľ ide o pozemky vhodné na výstavbu, samosprávy sa už dnes predbiehajú v ich ponuke.

Vyzerá to tak, že idea Sme rodina získava, vzhľadom na súčasnú ekonomickú krízu, ešte viac na aktuálnosti ako kedykoľvek predtým. Zobrať si hypotéku na 30 – 40 rokov na zabezpečenie si vlastného bývania bolo doteraz pre mnohých ľudí náročné a zväzujúce. Dnes to môže byť už úplne nemožné. Dostupné nájomné bývanie tak môže byť do budúcnosti pre množstvo mladých ľudí, rodiny s deťmi, ale aj tých starších jediným riešením, ako nezruinovať svoj rodinný rozpočet a predsa slušne bývať.

„Neuveriteľná špinavosť, nekompetentné výmysly a hrubé lži.“, hovorí Chmelár o Matovičovi
Politológ Chmelár nastavil zrkadlo Matovičovým výrokom, antigénových testom a štúdii WHO. Po stredajšej tlačovej konferencii premiéra Igora Matoviča vyhlásil, že „už má toho naozaj dosť“. Čítať ďalej
29 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič