Sebastredné vládnutie končilo pre Slovensko vždy zle, pripomína František Mikloško
01 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Chaos uplynulých dní pripomína bývalému disidentovi, predsedovi parlamentu a kandidátovi na prezidenta Františkovi Mikloškovi prvú Mečiarom vyvolanú krízu spred 30 rokov.


"Presne pred tridsiatimi rokmi, v októbri 1990, došlo na Slovensku k prvej vážnej politickej kríze. Premiér Vladimír Mečiar dal verejné ultimátum, že ak do 31. októbra 1990 neodstúpi minister vnútra Anton Andráš, podá demisiu on." Pripomína nám historickú pamäť na portáli dennikn.sk František Mikloško.

"Nastali vážne rokovania, týkalo sa to v prvom rade KDH, za ktoré bol Andráš ministrom. KDH nakoniec súhlasilo, ale s tým, že začiatkom novembra zvolá Radu KDH a následne oznámi Andrášovu abdikáciu. Vladimír Mečiar nesúhlasil a 31. októbra mi ako predsedovi SNR priniesol napísanú demisiu. Okrem iného v nej stálo, že mu „…zostal len ľud“. Hneď nato sa stratil, nikto nevedel, kde sa nachádza." Spomína na tie časy v slovenskej politike František Mikloško.

Nepripomína to náhodou, bolo to krátko - štyri mesiace po slobodných voľbách - "a už je tu takáto kríza. Podľa Mikloška sa kríza už v apríli 1991 tak vyostrila, že Predsedníctvo SNR odvolalo premiéra Mečiara a ďalších ministrov vlády Slovenskej republiky. Mnohí z tých, ktorí ešte v októbri chceli odísť s ním, stáli v apríli už na druhej strane zápasu."

Právnik: Policajti od vás nesmú požadovať informácie o vašom zdravotnom stave, ani o teste na COVID-19!
Premiér Matovič a minister vnútra Mikulec oznámili občanom, že policajti si môžu od ľudí po celoplošnom testovaní vypýtať na predloženie potvrdenie o teste. Podľa vyjadrení právnika na to ale nemajú právo! Čítať ďalej
31 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


A tu je to déjà vu - podľa Mikloška: "Udalosti týchto posledných dní mi svojím chaosom pripomínajú tie, o ktorých som písal vyššie. Premiér oznámil, že v súvislosti s druhou vlnou pandémie musí na Slovensku prísť k plošnému testovaniu obyvateľov. Tí, ktorí by ho odmietli, mali čeliť dôsledkom: od poskytovania iba základnej zdravotnej starostlivosti cez zákaz vodiť deti do školy až po povinnú desaťdňovú karanténu."

"Do tohto celkom pokojne vstúpila prezidentka Čaputová, keď vyzvala vládu, aby tí, ktorí na testovanie nepôjdu, neboli postihovaní, čo je zrejme úplne v súlade s ústavou. Udivili ma potom reakcie niektorých ministrov, ktorí vystúpili proti prezidentke. Samozrejme, ich hlavný argument znel, že toto sa nerobí deň pred testovaním. Ale v prvom rade sa nerobí to, čo nám tu premiér a niektorí ministri chaoticky každý deň oznamovali."

František Mikloško kategoricky tvrdí: "My chceme, aby sa druhá, poprípadne ďalšie vlny pandémie na Slovensku úspešne zvládli a vieme, že to nie je pre vládu jednoduché. My nechceme, aby sa k moci vrátila predchádzajúca garnitúra, ktorá túto krajinu priviedla na morálne dno. Ale nemôžeme akceptovať spôsob vládnutia, ktorý dnes predstavuje premiér a ktorému až prisilno pritakávajú niektorí ministri."

A bývalý druhý najvyšší predstaviteľ Slovenska ešte pripomína: "Za tridsaťjeden rokov slobody sme tu zažili už mnoho politických víťazstiev a pádov. Všetky tieto víťazstvá a pády mali ale jedného spoločného menovateľa. Každé, hoc aj suverénne, ale sebastredné vládnutie, skončilo nakoniec pre krajinu zle. Poučme sa z toho!"

Poslanec Dušan Jarjabek o generačnom rasizme a tiež o ústavnosti testovania
Jarjabek: "Prečo sú ľudia nad 65 rokov oslobodení z testovania? Je to drzosť, diskriminácia hraničiaca s generačným rasizmom." Čítať ďalej
31 | 10 | 2020 | Ivan Brožík