Rusko sľubuje poskytnúť Jerevanu „potrebnú“ pomoc, ak sa boje o Náhorný Karabach presunú na arménsku pôdu
01 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Moskva sľúbila, že Arménsku poskytne „potrebnú pomoc“, ak sa pokračujúce boje v Náhornom Karabachu dostanú aj na územie Arménska po tom, čo Jerevan požiadal o pomoc Kremeľ, informuje portál RT.


Rusko naznačilo, že je pripravené zapojiť sa viac do konfliktu medzi Azerbajdžanom a samozvanou republikou Náhorný Karabach podporovanou Arménskom. "Pomoc" príde len vtedy, keď sa boje dostanú na územie Arménska, ktoré má bezpečnostnú dohodu s Ruskom.

"Rusko poskytne Jerevanu všetku potrebnú pomoc, ak budú prebiehať boje priamo na území Arménska," uviedlo v sobotu ruské ministerstvo zahraničia a vyzvalo bojujúce strany, aby okamžite zastavili nepriateľské akcie.

Vyhlásenie ministerstva prišlo po tom, čo arménsky premiér Nikol Pašinyan vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby začal „urgentné“ rokovania o možnej bezpečnostnej pomoci. Arménsky vodca začiatkom soboty poslal Putinovi list, v ktorom zdôraznil, že sa boje majú blížiť k hraniciam jeho krajiny-

Americké vesmírne sily sú pripravené brániť sa proti hrozbe Ruska a Číny
Necelý rok po svojom vzniku uvažujú Vesmírne sily USA o budúcnosti, v ktorej poskytnú bezpečnosť súkromným investíciám medzi Zemou a Mesiacom na pozadí konfliktov s Ruskom a Čínou, informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Ankara otvorene vyjadrila podporu svojim „azerbajdžanským bratom“ a čelila obvineniam z poskytovania priamej leteckej podpory Baku a dokonca z prepravy sýrskych militantov do vojnovej zóny. Turecko a Azerbajdžan však tieto obvinenia rozhodne odmietli.

Intenzívne boje sa začali v regióne Náhorný Karabach, ktorý je prevažne obývaný etnickými Arménmi, koncom septembra. Arménsko a Azerbajdžan sa navzájom obviňujú zo začatia nového kola nepriateľských akcií a opakovane sa navzájom obviňujú zo zasiahnutia civilných cieľov. Konflikt už vyústil do veľkých strát vojakov na oboch stranách, ako aj na civilnom obyvateľstve, ktoré masovo utieklo z vojnovej zóny.

Zatiaľ čo jednotky Náhorného Karabachu boli schopné do veľkej miery udržať svoje pozície na severe a v strede regiónu, azerbajdžanské jednotky dokázali postupovať pozdĺž hranice s Iránom. Boje v súčasnosti prebiehajú do niekoľkých kilometrov od hranice medzi Arménskom a samozvanou republikou Náhorný Karabach.

Merkelová obhajuje nové bezpečnostné pravidlá spojené s Covid-19 a odmieta „klamstvá a dezinformácie"
Nemecká kancelárka Angela Merkelová varovala, že jej krajina sa nachádza v „dramatickej situácii“, a obvinila politikov, ktorí podkopávajú boj proti koronavírusom tým, že šíria „klamstvá, dezinformácie a konšpiračné teórie“, informuje portál... Čítať ďalej
31 | 10 | 2020 | Marek Molnár