Pozor, cez WhatsApp sa šíri nebezpečný podvod! Zneužíva meno supermarketu
01 | 11 | 2020 I Timotej Dudka

Podvodníci majú nový trik. K okrádaniu ľudí zneužívajú meno siete obchodných reťazcov Albert. V mene spoločnosti ponúkajú vouchery prostredníctvom aplikácií i sociálnych sietí. Spoločnosť Albert však žiadnu akciu, ktorá by zahŕňala rozdávanie voucherov, nevyhlásila, informuje portál Nova.


Redakciu TN.cz na možný podvod upozornil jeden z čitateľov. „Prišla mi asi trikrát správa o tom, že Albert rozdáva tritisíc korún a keď som skúsil registráciu, tak to po mne chcelo, aby som pokračoval ďalej tým, že to z WhatsApp prepošlem ďalším desiatim svojim priateľom. Potom ma to pustilo k nejakej pochybnej registrácii, kde to po mne chcelo aj platobnú kartu a tak ďalej. Myslím si, že to je podfuk, tvári sa to ale veľmi vierohodne, až na tú adresu, tá je taká zvláštna,“ zveril sa.

Spoločnosť Albert na podvodníkov podala trestné oznámenie. „Albert neorganizuje a neorganizovalo žiadne takéto výherné súťaže a akcie. Jedná sa o podvodné emaily a stránky, ktoré sa bohužiaľ čas od času objavujú. Na týchto neznámych páchateľov podávame trestné oznámenie. Naposledy sme takto urobili koncom septembra. Jedná sa o zneužitie ochrannej známky spoločnosti Albert. Zákazníkov informujeme na webových stránkach, aby na takéto výzvy nereagovali,“ vyjadril sa pre TN.cz hovorca Jiří Mareček.

WhatsApp obmedzí preposielanie správ
Spomalením preposielania správ chce služba zabrániť v rozsiahlom šírení falošných informácií. Čítať ďalej
07 | 04 | 2020 | SITA


Správa sa šíri po sociálnych sieťach, ale aj napríklad prostredníctvom mobilných aplikácií. „Supermarkety Albert oznámili, že počas pandémie rozdajú kupóny v hodnote 3000 korún! Kupón získate tu,“ stojí v správe.

Pokiaľ záujemca o voucher klikne na pripojený odkaz, je obratom presmerovaný na stránku, ktorá sa tvári, ako by skutočne patrila sieti hypermarketov. Text na stránke sa spýta, ako ste sa o ponuke dozvedeli a potom, či ste stálym zákazníkom predajní Albert a či by ste supermarkety odporučili svojim priateľom a rodine.

Google začal zverejňovať dáta o pohybe ľudí počas pandémie
Spoločnosť Google bude počas pandémie koronavírusu zverejňovať údaje o pohybe ľudí. Informuje o tom spravodajský portál BBC s tým, že technologický gigant bude spočiatku publikovať detaily o rôznych typoch miest, ktoré ľudia navštevujú, v 131... Čítať ďalej
03 | 04 | 2020 | SITA


„Gratulujeme! Získali ste nárok na bezplatný kupón vo výške 3000 Kč zo supermarketov Albert,“ informuje stránka po tom, čo všetky otázky odpoviete. Záujemcu o voucher vyzve, nech správu rozošle ďalším desiatim priateľom. Ak správu nerozošle, stránka vám neumožní pokračovať v registrácii.

Polícia radí, pokiaľ sa s podobným podvodom ľudia stretnú, mali by to ihneď oznámiť. „Ak ktokoľvek má pocit, že sa niekto dopúšťa trestného činu, nech sa obráti na kolegov z tiesňové linky alebo navštívi ktorúkoľvek stanicu polície a tam všetko oznámi,“ odporúča policajný hovorca Jan Rybanský.

Ak sa EÚ nespamätá, Turecko bude siahať po Viedeň, varuje arménsky premiér
Predseda vlády Arménska varoval Európsku úniu pred rastúcou agresiou tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana tým, že „by mala v nie tak vzdialenej budúcnosti Turecko očakávať pri Viedni“, informuje portál Breitbart. Čítať ďalej
31 | 10 | 2020 | Diana Zaťková