Očkovanie proti koronavírusu bude určite dobrovoľné
01 | 11 | 2020 I Natália Sollárová

Prvá dávka vakcín na COVID-19 by mohla byť na Slovensku už začiatkom nasledujúceho roka. Minister zdravotníctva vylúčil, že odmietnutie očkovania by mohlo byť dôvodom na stratu zamestnania.


Minister zdravotníctva Marek Krajčí avizoval, že prvá dávka vakcín by mala na Slovensko prísť už začiatkom budúceho roka. Podľa portálu aktuality.sk pôjde zatiaľ o 180-tisíc kusov. Šéf rezortu pritom uviedol, že očkovanie proti novému koronavírusu určite nebude povinné, ale dobrovoľné. Vylúčil tiež možnosť, že by niekto nemohol ísť do práce, keby sa odmietol dať zaočkovať.

„Klinické skúšky sú takmer pred koncom. Vždy sa môžu zastaviť, ale je tu viacero firiem. Najmä dve firmy sú na tom veľmi dobre a tieto dve vakcíny pravdepodobne budú k dispozícii v Európe,“ povedal ďalej Krajčí.

Vynaložili sme sto miliónov eur na pretestovanie obyvateľov naozaj efektívne?
Celoplošné testovanie na COVID-19 má za sebou prvý deň, po ktorom hlásia jednotlivé regióny, že otestovali niečo viac ako 60 % ľudí. Koľko to bude za celý víkend? Čítať ďalej
01 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Očkovacie látky by sa mali distribuovať podľa počtu obyvateľov a výšky objednávky jednotlivých krajín. „Takže by sa to malo začať viac-menej v jednom termíne v celej Európe,“ dodal minister zdravotníctva.

Slovensko je ako člen Európskej únie zapojené do spoločného obstarávania na zabezpečenie vakcín. V rámci požiadaviek na predobjednávanie dodávky očkovacích látok sa podľa portálu aktuality.sk v prípade našej krajiny celkovo plánujú až 3 milióny vakcín.

Šéfka eurokomisie Ursula von der Leyenová na nedávnej videokonferencii lídrov krajín EU uviedla, že rozdeľovanie vakcín by sa mohlo reálne začať v apríli, informoval portál Denník N.

10 znakov, podľa ktorých ľahko zistíte, či ste COVID-19 už prekonali
Plošné testovanie ponúklo takmer všetkým obyvateľom možnosť zistiť, či nie sú aktuálne v štádiu infekcie novým koronavírusom. Vedcom sa však podarilo identifikovať viacero príznakov, ktoré môžu byť pri diagnostike takisto nápomocné.... Čítať ďalej
01 | 11 | 2020 | Natália Sollárová