Nemecká tajná zbraň v boji proti koronavírusu zlyhala
01 | 11 | 2020 I Mário Martinka

Miestne zdravotnícke orgány, prvá línia obrany v počiatočnom štádiu pandémie, sú pod tlakom, píše ft.com


Wolfgang Hierl začína mať pocit, že stráca kontrolu. "Cítite, že prichádza lavína a len stojíte s natiahnutými rukami a snažíte sa to zastaviť," povedal. Hierl je vedúcim miestneho zdravotného úradu v Rosenheime, meste v juhonemeckej spolkovej krajine Bavorsko, ktoré v posledných týždňoch zaznamenalo prudký nárast prípadov koronavírusu.

To, že Hierl má problémy je pre kancelárku Angelu Merkelovú zlá správa. 400 nemeckých miestnych zdravotných úradov - Gesundheitsämter - bolo prvou obrannou líniou krajiny počas počiatočnej fázy pandémie. Tieto úrady boli aj jedným z hlavných dôvodov, prečo krajina zaznamenala oveľa menej úmrtí na Covid-19 ako väčšina jej susedov. To, že sú teraz v kríze, naznačuje, že kedysi silná obrana Nemecka proti vírusu sa začína rúcať.

Zdravotnícke orgány boli zriadené pred desiatkami rokov s cieľom zastaviť ohniská infekčných chorôb, ako sú osýpky. Takisto sa roky zaoberajú aj sledovaním a vyhľadávaním kontaktov. Zatiaľ čo iné krajiny si museli úplne od nuly vybudovať svoje testovacie a vyhľadávacie schopnosti, Nemecko už malo zavedenú všetku potrebnú infraštruktúru keď vírus na krajinu v plnej sile udrel. Napriek tomu sa vírus šíri alarmujúcou rýchlosťou a zdravotnícke orgány sú vystavené bezprecedentnému tlaku.

500 nemeckých lekárov spochybnilo pandémiu: „Nastal čas vziať veci do vlastných rúk!“
Viac ako 500 nemeckých vedcov a lekárov vytvorili oficiálnu organizáciu pod názvom Mimoparlamentná komisia pre vyšetrenie korony (ACU), ktorej úlohou bude preskúmať globálnu odozvu na pandémiu COVID-19, informuje portál Cz24. Čítať ďalej
24 | 10 | 2020 | Timotej Dudka

Nemocnice sa zapĺňajú

Steffen Seibert, Merkelovej hovorca v pondelok popísal situáciu veľmi ostro: došlo k „drastickému nárastu“ nových infekcií, rastie počet prípadov medzi staršou populáciou a nemocnice a oddelenia intenzívnej starostlivosti sa plnia s pacientami chorými na Covid-19. "V mnohých komunitách už nie je možné vykonať správne sledovanie kontaktov," uviedol. "Počet infekcií je príliš vysoký."

Výsledkom je, že niektoré mestské samosprávy radikálne menia svoje stratégie. Úradníci v Berlíne, jednom z najhorších hotspotov koronavírusu v krajine, minulý týždeň uviedli, že nechajú to na infikovaných jednotlivcoch, aby sa izolovali a informovali všetkých, s ktorými prišli do kontaktu a aby im oznámili, že by sa mali podrobiť testovaniu. Táto práca však v minulosti ležala na pleciach zdravotníckych orgánov.

"Kladieme väčší dôraz na individuálnu zodpovednosť," uviedla berlínska ministerka zdravotníctva Dilek Kalayci. Vyhľadávanie kontaktov je teraz vyhradené pre rizikové skupiny, ako sú pacienti v nemocniciach a obyvatelia domovov starostlivosti alebo bezdomovci, uviedla. Nicolai Savaskan, vedúci zdravotníckeho úradu v južnej berlínskej štvrti Neukölln, uviedol, že individuálne sledovanie kontaktov fungovalo v marci a apríli, v čase, keď pandémia v Nemecku len prepukla. "Ale taká podrobná detektívna práca nie je naozaj vhodná v situácii, keď je zdroj infekcie rozptýlený a rozšírený na veľkej ploche," uviedol. „Obmedzovanie je stále kľúčovým prvkom našej stratégie, ale pri sledovaní kontaktov už nemôžeme byť takí detailisti.“

Korona sa zmenila, už nie je nebezpečná. Musíme zmeniť aj náš prístup, šíri sa Nemeckom
Nemecká televízia ARD odvysielala reportáž o Korone v Nemecku. V rozsiahlejšej reportáži sa venovali súčasnej situácii ale aj presným dátam zozbieraným od marca do dnes. Závery sú jasné: Korona už nie je nebezpečnou chorobou, naučme sa s ňou žiť.... Čítať ďalej
13 | 10 | 2020 | Petra Demková

Sledovanie kontaktov už nie je možné

René Gottschalk, vedúci zdravotníckeho úradu vo Frankfurte uviedol, že postupuje podobne. Jeho agentúra sa zameriava na infikovaných ľudí, ktorí žijú so staršími príbuznými alebo chorými partnermi, a ignoruje prepuknutie vírusu v mladých rodinách. „Sledovanie kontaktov v plnom rozsahu už nie je možné,“ povedal minulý týždeň pre televíziu ZDF.

Iba deň po tom, čo sa Gottschalk objavil v televízii, Nemecko hlásilo 14 714 nových infekcií, čo bol denný rekord. V utorok minister hospodárstva Peter Altmaier uviedol, že očakáva, že sa táto hodnota do konca týždňa zvýši na 20 000. Takisto varoval, že Nemecko zaznamenáva „exponenciálny rast“ v počte prípadov. Množstvo nových infekcií podľa neho stúpa o 70-75 percent v porovnaní s minulým týždňom. Altmaierové vyhlásenie sa uskutočnilo pred dnešnou videokonferenciou medzi Merkelovou a vedúcimi 16 nemeckých štátov. Výsledok konferencie by mal priniesť nové a tvrdé obmedzenia verejného života.
Vyčerpanie a nadmerné zaťaženie

Rosenheim blízko rakúskych hraníc bol obzvlášť ťažko zasiahnutý nárastom počtu prípadov koronavírusu. Hierl uviedol, že bavorská vláda podporuje vojakov, policajtov a študentov, ktorí pracujú na trasovaní kontaktov v tejto oblasti. Ale aj napriek tejto podpore „skutočne dosahujeme naše limity,“ uviedol. Zamestnanci, ktorí proti pandémii bojujú už viac ako osem mesiacov, sa „sťažujú na vyčerpanie a nadmernú prácu“. Pre jeho zamestnancov bolo čoraz ťažšie nájsť všetky kontakty, ktoré sa s infikovanými v ten istý alebo nasledujúci deň stretli. Ak bude počet prípadov aj naďalej nekontrolovane narastať, „budeme nútení zmeniť našu stratégiu“, dodal.

Jednou z možností by podľa neho bol prechod od stratégie obmedzovania k stratégií ochrany. To by znamenalo zameranie sa na „ochranu zraniteľných skupín obyvateľstva, ako sú obyvatelia domovov starostlivosti, pacienti v nemocniciach a žiadatelia o azyl žijúci v preplnených ubytovniach - všetky miesta, ktoré sú vystavené možnosti super-šírenia vírusu“. Situácia v Rosenheime sa teraz pre Hierla čudesne podobá marcovej mimoriadnej udalosti, „keď sme zaznamenali vystrelenie počtu denných prípadov v meste z 10 na 153 za 10 dní“. Zatiaľ dúfa, že dokáže „zastaviť lavínu“. "Veľmi sa obávam, že nás to jednoducho rozdrví," povedal.

Britskí výskumníci uštedrili ranu teórií imunity stáda proti Covid-19
Testovanie viac ako 350 000 ľudí ukázalo, že sa protilátky stratia v priebehu niekoľkých mesiacov, píše ft.com Čítať ďalej
28 | 10 | 2020 | Mário Martinka