Dopyt po zlate klesol na 11-ročné minimum
01 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Investori a centrálne banky značne stratili v treťom štvrťroku záujem o zlato, uviedla vo svojej najnovšej správe Svetová rada pre zlato (WGC), informuje portál RT.


Dopyt po zlate klesol od začiatku roka o 10 percent a podľa údajov WGC klesol na 892,3 tony v období júl - september. Ide o najnižší štvrťročný súhrn dopytu od roku 2009, uvádza sa v správe, ktorá tiež vysvetľuje pokles vplyvom pandémie Covid-19 na investorov a spotrebiteľov.

Centrálne banky medzitým začali ťažiť zo svojich zásob zlata. Čistý predaj, ktorý ťahali predovšetkým Uzbekistan a Turecko, dosiahol v treťom štvrťroku 12 ton, čo podľa WGC predstavuje prvý takýto pokles od roku 2010. Očakáva sa, že banky budú pokračovať v nákupe zlata ešte do konca roka, avšak pomalším tempom ako v rokoch 2018 a 2019.

„Pandémia zvýšila neistotu, čo motivovalo mnohých investorov - vrátane centrálnych bánk - hľadať aktíva, ktoré diverzifikujú a chránia hodnotu ich portfólií v čase krízy,“ píše sa v správe. Podľa popredného analytika WGC, Louise Street, predaj pochádzal od bánk, ktoré sa pokúšali ťažiť z vysokej ceny zlata „v čase, keď sú fiškálne napnuté“.

Washington by mohol zmierniť sankcie proti Huawei, ale iba mimo 5G
USA by mohli zmierniť svoje sankcie proti spoločnosti Huawei tým, že umožnia ďalším dodávateľom čipov dodávať komponenty čínskej technologickej spoločnosti - pokiaľ sa nepoužijú na vývoj technológie 5G, informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Poznamenal však, že investičný dopyt pomohol prekonať slabosť inde, a dodal, že to pomohlo vytlačiť ceny zlata na rekordné maximá začiatkom tohto roka. V auguste zlaté kovy dosiahli svoje historické maximum 2 075 dolárov za uncu. Následne stratilo niektoré zisky a na Comexe skĺzlo na súčasnú úroveň pod 1 900 dolárov za uncu.

Dopyt po investovaní do tehál a mincí vyskočil v treťom štvrťroku medziročne takmer o 50 percent na 222,1 tony. Štvrťročný prílev zaznamenal aj ďalší investičný nástroj, fondy obchodované na burze (ETF). Posunuli globálne podiely ETF krytých zlatom na nový rekord 3 880 ton.

"Bolo rovnako povzbudzujúce vidieť, ako v tomto štvrťroku presvitá úloha zlata ako bezpečného útočiska pre retailových investorov, pretože ľudia naďalej hľadajú stabilitu na nestabilných trhoch," uviedla Street.

Americké vesmírne sily sú pripravené brániť sa proti hrozbe Ruska a Číny
Necelý rok po svojom vzniku uvažujú Vesmírne sily USA o budúcnosti, v ktorej poskytnú bezpečnosť súkromným investíciám medzi Zemou a Mesiacom na pozadí konfliktov s Ruskom a Čínou, informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 11 | 2020 | Marek Molnár