Dankove výložky, zabudnutá parlamentná šou o Slovenských brancoch a Krajniakova uniforma
01 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

ZOMRI má asi dovolenku, spoločenská "flexibilná slepota" zapracovala a zákon nevidí, nepočuje a nekričí. Aspoň doteraz a nateraz.


Od 1. mája roku 2019 platí zákon o nosení vojenských uniforiem. Podľa neho je zakázané pod pokutou do výšky 500 eur nosiť uniformu inej osobe ako vojakovi. Platí to aj pre iný odev, "ktorý je označený štátnym znakom a ďalšími špecifickými znakmi, ktoré môžu byť zameniteľné s vojenskou rovnošatou." Jednoducho už pol druha roka je súčasťou Zbierky zákonov SR aj zákon o zákaze používania označenia Ozbrojených síl SR, vojenskej rovnošaty a osobnej identifikačnej karty inou osobou ako vojakom.

Obrázok Andreja Danka, ako bozkáva výložky, obletel hádam celú Zemeguľu spolu s priľahlými galaxiami. Mediálny hit - Slovenskí branci, zneužívajúci uniformu, už dávno vybledol. A všímať si nejakého ministra tejto vlády iba preto, že sa celý víkend predvádza v uniforme (maskovacej), prípadne jej dokonalej napodobenine, o čom treba pochybovať, lebo kolega minister obrany originálmy zásobil asi všetkých členov vlády, to sa akosi nenosí. Lebo toto je náš "náš" minister a nie ten ich "náš".

Pán minister práce by sa mal spýtať radových vojakov, ako ich jeho predstŕkanie sa v uniforme demoralizovalo a pobúrilo. Nehovoriac o tom, že by v dodržiavaní zákona mal ísť sám príkladom. Celej spoločnosti. Dokonca aj tým, hlásiacim sa k Slovenským brancom. A médiá by nemali byť "flexibilne" slepé. Podľa toho, ako sa to politicky hodí. Svoje náklady si dvíhali na historkách o Dankových výložkách. V čase prijímania zákona o nosení uniforiem mali tú tému na svojich titulkách. A teraz, už druhý deň, nič. Satirici taktiež nič, asi "sa to nehodí".

Čo momentálne platí v tejto krajine? Zákon, alebo tu vládne hlavný hygienik?
„Čo momentálne platí v tejto krajine? Zákon, alebo tu vládne hlavný hygienik? Neviem, čo už mám urobiť proti vláde tejto anarchie, nezmyslov a nezákonnosti. Naozaj mi ide o to, aby tento národ bol zdravý, aby sme epidémiu zvládli. Ale zákonne!“,... Čítať ďalej
01 | 11 | 2020 | Petra Demková


Ak si civilista, člen vlády myslí, že sa priblíži k vojakom, ak si dá na seba ich uniformu, veľmi sa mýli. K nim sa priblíži každý, pre koho je česť a právo na prvom mieste a nielen cez víkend. Získa si ich ten, kto nereční, nepózuje, ale koná. Ak si minister práce myslí, že sa má módne prispôsobiť vojenským manévrom, potom by asi bolo lepšie, ak by sa dal povolať armádou na cvičenie. Minimálne by to určite bolo správnejšie.

A ak si člen vlády myslí, že je nad zákonom, prípadne ani nevie, že porušil zákon, potom je to zlý člen zlej vlády. Samozrejme, v celom zozname porušení zákonnosti na Slovensku, ktorý písali udalosti a vyhlásenia tohto víkendu, je Krajniakova uniforma iba banalitou. Je iba smutnou ukážkou toho, z čoho sa stala v poslednom čase zákonnosť, morálka a etika vo vnímaní súčasnej moci.

Mimochodom, skutoční vojaci, tí ozajstní hrdinovia týchto dní, tak tí už dnes o tretej ráno stáli na "buzerákoch" (pri najlepšej vôli sa akosi iný výraz neponúka)  a počúvali rozkazy k dnešnému dňu. Po tom, ako sa im po polnoci "pošťastilo" zaľahnúť na kavalce. A vyspatého ministra na tlačovku predpoludním doviezla limuzína. Ale, to už sme s témou niekde úplne inde.

Vydieranie zamestnancov, aby sa preukázali testom, môže byť trestný čin!, tvrdia právnici
Môže vám zamestnávateľ zabrániť v pondelok ísť do práce ak ste neboli cez víkend na testoch? Otázka, ktorú si pred celoplošným testovaním položili milióny ľudí. Čítať ďalej
01 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.