Americké vesmírne sily sú pripravené brániť sa proti hrozbe Ruska a Číny
01 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Necelý rok po svojom vzniku uvažujú Vesmírne sily USA o budúcnosti, v ktorej poskytnú bezpečnosť súkromným investíciám medzi Zemou a Mesiacom na pozadí konfliktov s Ruskom a Čínou, informuje portál RT.


"Možno nie dnes, zajtra alebo o 10 rokov, ale verím, že ak sa pozriete na vesmírnu ekonomiku, ktorá bude medzi nami a Mesiacom presahovať hodnotu 1 bilióna dolárov, skutočne verím, že v tom bude hrať úlohu zvýšená bezpečnosť," uviedol v utorok generál John Raymond.

Raymond, šéf Amerických vesmírnych síl, poznamenal, že cieľom vesmírnych síl je osláviť svoje prvé narodeniny 20. decembra zložením sľubu čerstvo pricestovaného astronauta z Medzinárodnej vesmírnej stanici ako člena posádky.

Vesmírne sily sa zatiaľ zameriavajú na zabezpečenie toho, aby si USA udržali konkurenčnú výhodu vo vesmíre a aby všetky ostatné zložky armády mali prístup k týmto schopnostiam bez prerušenia - ako to bolo od vojny v Perzskom zálive.

Veterán bojov o Stalingrad vyhral bitku o vlastný život - zvládol nákazu koronavírusom
„Ďakujem vám za váš hrdinský čin“: 96-ročný obranca Stalingradu porazil koronavírus a ďakuje lekárom. Čítať ďalej
29 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


"Výzvou je, že naši protivníci boli vždy v prvom rade. Rozvíjajú sa hrozby, ktoré nám túto výhodu odopierajú, takže už nie je potrebné uvažovať o vesmíre ako o benígnej doméne a o tom, ako integrujem vesmír do tejto benígnej domény," uviedol Raymond.

"Musíte to považovať za doménu boja a musíte sa pozrieť na to, čo ešte môžete pre vesmír urobiť, okrem zefektívnenia ostatných domén. Chceme v tom pokračovať, ale tiež chceme vyvinúť nezávislé možnosti z vesmírnej domény, ktoré podľa nás môžu pomôcť poslať ostatným odstrašujúcu správu,“ dodal šéf Vesmírnych síl USA.

Raymond dodal, že „vesmír je základom každej našej národnej moci“ a poskytuje schopnosti, ktoré „poháňajú náš americký spôsob života a náš americký spôsob vojny. Dnes je zrejmé, že ide o bojovú oblasť - rovnako ako na zemi, vo vzduchu aj v mori.“

Miliardár Bill Gates "zaútočil" na Trumpovho poradcu Dr. Scotta Atlasa pre zlý postoj voči Covid-19
Zakladateľ Microsoftu a miliardár Bill Gates požiadal médiá, aby „dôverovali vede“ a nie prezidentovmu poradcovi (a skutočnému lekárovi) Scottovi Atlasovi za to, že nepodporoval prísnejšiu politiku voči Covid-19, informuje portál... Čítať ďalej
29 | 10 | 2020 | Marek Molnár