Výzva hlavného hygienika: Prečo je užitočné dať sa otestovať?
31 | 10 | 2020 I Natália Sollárová

Hlavný hygienik Ján Mikas napísal obyvateľom Slovenska deň pred spustením plošného testovania otvorený list. Ľudí vyzýva, aby sa dali otestovať. Antigénové testy považuje z epidemiologického hľadiska za významnú pomoc.


Podľa Mikasa je plošné testovanie Slovákov z epidemiologického hľadiska užitočné. „Popri našom každodennom a cielenom trasovaní kontaktov pozitívne testovaných to považujem za značnú pomoc,“ uvádza v liste.

Epidemiológovia už niekoľko týždňov, zvlášť v najviac postihnutých regiónoch, upozorňujú, že ich kapacity sú vyčerpané a už nestíhajú dohľadávať kontakty. Hlavný hygienik ako virológ zdôrazňuje, že antigénové testy dokážu rýchlo zachytiť ľudí s veľkou vírusovou náložou. Teda tých, ktorí sú najviac infekční a môžu ochorenie ľahko šíriť ďalej.

Krajčí verí, že vláda nepotrestá občanov, ak sa nedostanú na test
Minister zdravotníctva strávi testovací víkend aj ako člen odberného tímu. Riziko nákazy z jeho pohľadu nehrozí. Počet zdravotníkov, ktorí chcú pomáhať, sa zvyšuje. Každú hodinu sa ich hlásia „desiatky až stovky“, uviedol v piatok na tlačovej... Čítať ďalej
30 | 10 | 2020 | Natália Sollárová


„Obraciam sa na vás, milí spoluobčania, a chcem vás povzbudiť, aby ste využili možnosť dať sa otestovať tam, kde to bude možné. Každé jedno rozhodnutie jednotlivca môže ovplyvniť ďalší vývoj pandémie,“ je presvedčený Mikas.

Šéf hygienikov tiež spomenul obavy verejnosti z rizika nákazy v priebehu testovania. Niektorí ľudia by na test radi išli, ale podľa rôznych príspevkov na sociálnych sieťach sú presvedčení, že si môžu odniesť aj niečo iné, ako len certifikát. Mikas však verí, že toto riziko je minimálne, ak „budeme dodržiavať pokyny personálu na odberových miestach a všetky potrebné hygienické opatrenia a protiepidemické zásady“.

Uviedol aj odporúčania, ako môžeme znížiť možnosť potenciálnej infekcie vlastným pričinením. Pravidlá sú jednoduché. Rúško by sme si mali skladať z tváre len na priamu výzvu zdravotníka, ktorý odoberá vzorku. „Nedotýkajme sa jeho prednej časti, manipulujme s ním prostredníctvom gumičiek,“ nabáda ďalej. Apeluje tiež, aby sme pri potrebnom odkašľaní použili jednorazovú papierovú vreckovku a potom ju zahodili do pripraveného koša. Zabúdať by sme nemali ani na sociálny odstúp a dezinfekciu.

Pred začiatkom testovania prišli primátori s alarmujúcimi poznatkami
Štart operácie Spoločná zodpovednosť sa blíži, hodiny spustili jeho odpočítavanie. Spolu s ním sa však blíži aj vytriezvenie. Denník N opísal atmosféru, ktorá vládla na stretnutí starostov a primátorov v Trenčíne. Čítať ďalej
30 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Hlavný hygienik zároveň vyzval k vzájomnému pochopeniu a vľúdnosti. „Dôverujme zdravotníkom a ľuďom, ktorí budú priamo na mieste zabezpečovať organizáciu testovania. Tak ako pre nás, aj pre nich môže byť táto situácia náročná,“ uvádza Mikas a dodáva, že lepšie to dokážeme zvládnuť, ak nám nebude chýbať vzájomný rešpekt a spolupráca.

Nakoniec skonštatoval, že situácia a trendy v regiónoch nenasvedčujú tomu, že by nám nadchádzajúce obdobie umožnilo v spoločnom úsilí poľaviť. „Robíme to všetko preto, aby sme šírenie nového koronavírusu spomalili,“ pripomína Mikas.

Manuál plošného testovania: Ako sa naň pripraviť a čo je dobré vedieť
Dušičkový víkend bude pravdepodobne patriť testovaniu. Jeho cieľom je zachytiť ďalších infikovaných a spomaliť šírenie vírusu pomocou antigénových testov. Kto sa skríningu nezúčastní a nespadá do kategórie výnimiek, má zostať v 10-dňovej... Čítať ďalej
30 | 10 | 2020 | Natália Sollárová