Svetové banky musia prestať financovať ničenie prírody (Robert Watson)
31 | 10 | 2020 I Diana Zaťková
Komentár Roberta Watsona (The Guardian)



Vedecká komunita už dávno nie je jednoznačná v otázke ničenia biodiverzity. Minulý mesiac OSN informovala, že svet nedokázal do roku 2020 úplne splniť žiadny z cieľov Aichi v oblasti biodiverzity, na ktorom sa krajiny dohodli s fanfárami v roku 2010. Dokonca zistila, že biodiverzita klesá bezprecedentným tempom a tlaky, ktoré vedú k tomuto poklesu, sa stupňujú. 


Správa z tohto týždňa zistila, že finančné inštitúcie poskytujú kapitál, ktorý financuje nadmerné využívanie našich krajín a morí, čím biodiverzita upadá. Minulý rok poskytlo 50 najväčších bánk na svete pôžičky a ďalšie úvery v hodnote 2,6 milióna dolárov odvetviam s veľkým dopadom na biodiverzitu, ako je lesníctvo a poľnohospodárstvo. Autori správy zistili  neznalosť - alebo ľahostajnosť - dôsledkov, pričom drvivá väčšina si neuvedomovala ich vplyv na biodiverzitu.


Stručne povedané, táto správa je desivým vyhlásením o súčasnom stave.


Našťastie sa objavujú náznaky, že niektoré vlády sa pomaly zameriavajú na finančných podporovateľov ničenia prírody. Teraz musia tlačiť dôraznejšie. V dôsledku programu Covid-19 môžu byť pokladničky prázdne, ale s novými politikami a obmedzenými prostriedkami na obnovu môžu nasmerovať bilióny dolárov súkromného kapitálu k prírodne pozitívnej reakcii na koronavírusy, na podnietenie rastu, prosperity a odolnosti bez návratu ako obvykle nadmerná spotreba a riziko pre podnebie a biodiverzitu.


Masívny protest vo Varšave proti zákazu potratov (VIDEO)
Demonštranti proti novým obmedzeniam potratov zaplavili varšavské ulice, pričom sa akcia označuje za jeden z najväčších protestov za posledné desaťročia, ktorý sa odohral v poľskom hlavnom meste, informuje portál RT. Čítať ďalej
31 | 10 | 2020 | Marek Molnár



Hlasy z ekonomiky a finančníctva začínajú dodávať impulz a odôvodnenie pre túto dynamiku. Jedna z najvýznamnejších obchodných skupín na svete, Svetové ekonomické fórum (WEF), uznala hospodársky význam prírody. Vo svojej výročnej správe o globálnych rizikách, ktorá bola zverejnená začiatkom tohto roka, WEF zistilo, že po prvý raz dominujú environmentálne riziká nad rizikami biznisu. Strata biodiverzity bola zahrnutá do piatich najvýznamnejších a najpravdepodobnejších rizík v nasledujúcom desaťročí. Obavy sa pohybovali od možného kolapsu potravinových a zdravotných systémov po narušenie celých dodávateľských reťazcov.




Inteligentné finančné inštitúcie si uvedomujú, že regulácia biodiverzity prichádza. Prvým odporúčaním správy o vymáhaní finančných prostriedkov je, úplne oprávnene, pre banky „zverejniť a radikálne znížiť ich vplyv na prírodu a zastaviť financovanie nových fosílnych palív, odlesňovania, nadmerného rybolovu a ničenia ekosystémov“.



Tri zásadné kroky, ktoré môžu vlády prijať

Najskôr by mali ísť príkladom presmerovaním škodlivých poľnohospodárskych dotácií na podporu prechodu na menej škodlivé činnosti. Poľnohospodárstvo je dnes hlavnou príčinou straty biodiverzity. Paulsonov inštitút nedávno odhadol, že pri hodnote 450 miliárd dolárov ročne hodnota poľnohospodárskych dotácií škodlivých pre biodiverzitu prevyšuje náklady na platby poľnohospodárom za používanie postupov ohľaduplných k prírode. Inými slovami, presmerovanie škodlivých dotácií na platby poľnohospodárom za ochranu biodiverzity môže viesť k čistým úsporám. Minulý týždeň aj EÚ uznala, že musíme zabezpečiť, aby bolo poľnohospodárstvo šetrnejšie k životnému prostrediu.


Po druhé, vlády by mali nasmerovať svoje rozvojové banky, aby využili svoju hotovosť a silu na to, aby sa stali globálnymi vzormi pre podávanie správ a znižovanie ich dopadov na biodiverzitu. Na celom svete existuje 450 rozvojových finančných inštitúcií (DFI), ktoré investujú ročne 2 milióny dolárov. Mnoho z nich má iba jedného akcionára, svoju národnú vládu, a ako také môžu byť silnou finančnou pákou politických cieľov, medzi ktoré patrí ochrana a obnova biodiverzity.


Poslanec Dušan Jarjabek o generačnom rasizme a tiež o ústavnosti testovania
Jarjabek: "Prečo sú ľudia nad 65 rokov oslobodení z testovania? Je to drzosť, diskriminácia hraničiaca s generačným rasizmom." Čítať ďalej
31 | 10 | 2020 | Ivan Brožík

PFI sa môžu stať svetovými lídrami tým, že ukážu komerčným bankám, že údaje a metódy, ktoré im umožňujú merať a znižovať ich vplyv na biodiverzitu, už existujú. Bolo by úžasné, keby mohli takúto iniciatívu ohlásiť na vôbec prvom globálnom stretnutí všetkých 450 DFI, v novembri na spoločnom finančnom  summite.


A po tretie, finančné regulačné orgány a centrálne banky by mohli ustanoviť, aby bolo takéto vykazovanie rizika biodiverzity podmienkou vydávania licencií finančným inštitúciám. Holandská centrálna banka už urobila prvý krok vo svojej nedávnej správe Zaviazané prírode. Po identifikácii rizík súvisiacich s biodiverzitou v holandských finančných inštitúciách presahujúcich 800 miliárd EUR banka dospela k záveru, že finančné inštitúcie by mali objasniť riziká, ktorým čelia v dôsledku straty biodiverzity.


Len čo informujú o svojich dopadoch na biodiverzitu, finančné inštitúcie ich budú musieť na základe tlaku zainteresovaných strán vrátane občanov a finančných regulátorov znížiť. Tieto tlaky prenesú na spoločnosti, do ktorých investujú. Videli sme ich záblesk v praxi, keď najväčší svetový správca aktív, BlackRock, sa tento mesiac pripojil k revolte akcionárov a požadoval, aby najväčšia spotrebiteľská skupina na svete Procter & Gamble konkrétne merala a informovala o dopadoch spoločnosti na lesy.


Slobodu nám dá negatívny certifikát, ale o 24 hodín ten výsledok nebude mať žiadnu hodnotu
Záchranár Ivo Baláži so svojím tímom testuje tisíce ľudí a pomáha samosprávam s bezpečnou prípravou celoštátneho testovania. Čítať ďalej
31 | 10 | 2020 | Ivan Brožík

V čase regulačných zmien je minimálne úsilie nebezpečnou stratégiou. V prípade biodiverzity sa minimálna hranica pravdepodobne v dohľadnej budúcnosti bude pohybovať neustále smerom nahor. Keď pôjdu ďalej, môžu investori využiť príležitosť a nezameriavať sa iba na predchádzanie riziku. Túto príležitosť zdôrazňujú fondy špecializované na priority v oblasti životného prostredia, sociálnej oblasti a správy. Podľa novej analýzy PricewaterhouseCoopers majú tieto fondy teraz hodnotu viac ako 1 000 dolárov a v Európe by do roku 2025 mohli prekročiť hodnotu konvenčných fondov .


Takto pripravenou cestou pre súkromný kapitál môžu vlády stanoviť nové ciele v oblasti biodiverzity do roku 2030 na konferencii OSN o biodiverzite v Kunmingu, ktorá sa bude konať v máji budúceho roka.


Sir Robert Watson je bývalý predseda Medzivládnej vedecko-politickej platformy pre biodiverzitu a ekosystémové služby (IPBES) a bývalý predseda Medzivládneho panelu pre zmenu podnebia (IPCC)


Výnimky počas výnimočného stavu: Zástupcovia týchto profesií k vám prísť môžu
Podnikanie počas výnimočného stavu je mimoriadne zložité, pretože takmer všetko je zatvorené či zakázané. Sú ale výnimky, keď ku klientovi môže prísť zástupca istej profesie, no naopak sa to nesmie. Čítať ďalej
31 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.