Slobodu nám dá negatívny certifikát, ale o 24 hodín ten výsledok nebude mať žiadnu hodnotu
31 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

Záchranár Ivo Baláži so svojím tímom testuje tisíce ľudí a pomáha samosprávam s bezpečnou prípravou celoštátneho testovania.


Ak niekto základné opatrenia nedodrží, tak ľudia môžu mať úplne opodstatnenú obavu z nákazy, tvrdí záchranár vo svojom vyjadrení sa pre postoj.sk. Prízvukuje, že si máme všimnúť či človek, ktorý odoberá vzorku, nemá zakryté vlasy. Vlasy sú druhý najväčší kontaminátor. Ochranný overal musí mať odberový tím po celý čas na sebe.

Podľa Balážiho "nesmie sa stať, že sa testujúci tými istými rukavicami niečoho chytí a potom sa dotkne vás bez toho, aby si ruky aspoň prestrekol dezinfekciou. Máme zdvojené rukavice – prvý pár mi robí moju súkromnú „kožu“, mám ich lepiacou páskou prilepené na zápästiach a stále si ich nechávam. Druhý pár rukavíc sú pracovné, ktoré si buď po každom pacientovi vymením za nové, alebo ich aspoň po každom človeku vydezinfikujem."

Podľa záchranára aj administratívne sily na odberových miestach musia mať ochranné overaly. "Ak sú ľudia, ktorí robia administratívu, za sklom či za stenou, musia mať overal preto, lebo budú v kontakte s niekým, kto zabezpečuje spojenie medzi vnútrajškom a vonkajškom miestnosti. Napríklad vzorku odoberiete vonku, ale musíte s ňou ísť dovnútra, kde bude zrieť. Ak by antigénová vzorka zrela vonku, kde je silné prúdenie vzduchu, tak výsledok nemusí byť úplne relevantný."

Celoplošné testovanie sa spustilo, premiér aj minister obrany sa tešia. „Zatiaľ je to dobré!“
Deň „D“ nastal a na Slovensku sa dnes ráno spustilo celoplošné testovanie. Hlavní protagonisti zatiaľ neskrývajú spokojnosť. Čítať ďalej
31 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


A občiansky preukaz? "... neodovzdáte, prečo by ste ho niekam mali dávať? Občiansky preukaz vezmete do svojich rúk a ukážete im ho. Testovanie by malo vyzerať tak, že pred ním si doma umyjete ruky, vydezinfikujete si ich a s čistými rukami si nasadíte rúško. Keďže sa však cestou na test chytíte volantu či cestujete v MHD, ruky už nie sú úplne čisté. Preto by ste si pri vstupe do testovacieho priestoru mali v prvom rade vydezinfikovať ruky – či už dezinfekciou z bezdotykového dávkovača, alebo vám niekto dezinfekciu nastrieka na ruky."

Ivo Baláži ďalej radí: "Z hľadiska bezpečnosti napríklad nevidím dôvod, prečo by ste si pri odbere mali dať dole celé rúško, keď sa výter robí iba z nosa. Rúško si teda spustite len počas samotného odberu a len tak, aby ste uvoľnili nos. Po odchode z testovacej zóny by ste si mali okamžite vymeniť rúško za čisté, lebo na tom použitom budete mať celú „zoologickú záhradu“, nie iba koronavírus.

Ivo Baláži apeluje aj na ďalšie súvislosti. Podľa neho máme sledovať, či " je stále k dispozícii dezinfekcia, či sa nikde nestláča kľučka a nezapína nejaký vypínač... Alfou a omegou je to, či ľudia v odberovom tíme, ktorí zabezpečujú servis pre celý národ, budú adekvátne zabezpečení. A nesmie sa stať, že ako sa stretávame na Vianoce, na Veľkú noc či na Dušičky, tak sa budeme stretávať pri odberoch a „pokecáme“ s kamarátmi, ktorých sme dlho nevideli."

Celoplošné testovanie: Nevhodné testy, nepripravenosť, neodbornosť, ale aj nátlak na ľudí
Cez víkend čaká na obyvateľov Slovenska najväčšia zdravotnícka akcia v histórii. Mnohí lekári ale varujú, že to z viacerých dôvodov nemusí dopadnúť dobre. Čítať ďalej
30 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Ivo Baláži testovanie nespochybňuje, naopak, vyzýva na účasť, avšak pripomína: "Toto testovanie sa mohlo robiť inak. Oveľa väčší význam by to malo, ak by sme postupne testovali jednotlivé kraje. Testovanie na Orave nerobila len Orava. Boli tam hasiči, vyše dvetisíc vojakov, ľudia z celej krajiny... To sa však takto dá urobiť len v piatich okresoch, nie v celej krajine. Ak by sme robili každý kraj dva dni, ešte stále sa zmestíme do intervalu 14 až 16 dní. Bolo by to logisticky menej bolestivé a určite aj bezpečnejšie. Ak by sa začalo na menej zaľudnenom východe, testovacie tímy by získavali stále viac skúseností a dosahovali by oveľa vyšší stupeň bezpečnosti ako dnes, keď sa dohodneme s veľkým množstvom slušných ľudí, ktorí chcú veci pomôcť, ale majú málo vedomostí a skúseností."

K "negatívnosti" testovaných skúsený záchranár vysvetľuje: "Slobodu nám dá certifikát o negatívnom teste, ale o 24 hodín už negatívny výsledok nebude mať žiadnu výpovednú hodnotu. Premiérovi nezávidím. Takúto situáciu nikto nikdy nezažil a nemyslím si, že dnes môže niekto stopercentne povedať, čo presne máme robiť. Oprel by som sa o názor ľudí, ktorí od marca čo najpresnejšie predpokladali vývoj situácie. Tými opatreniami by jednoznačne mala byť zonácia a v rámci nej samostatný režim v obchode, vo fabrike, v službách a podobne. Ak sa tomu dnes nezačne niekto seriózne venovať, tak nám ani testovanie veľmi nepomôže. To, že zistíme, že sme na tom zle, nám nepomôže, ak nemáme premyslené následné kroky."

Právnik: Policajti od vás nesmú požadovať informácie o vašom zdravotnom stave, ani o teste na COVID-19!
Premiér Matovič a minister vnútra Mikulec oznámili občanom, že policajti si môžu od ľudí po celoplošnom testovaní vypýtať na predloženie potvrdenie o teste. Podľa vyjadrení právnika na to ale nemajú právo! Čítať ďalej
31 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.