Masívny protest vo Varšave proti zákazu potratov (VIDEO)
31 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Demonštranti proti novým obmedzeniam potratov zaplavili varšavské ulice, pričom sa akcia označuje za jeden z najväčších protestov za posledné desaťročia, ktorý sa odohral v poľskom hlavnom meste, informuje portál RT.


Desaťtisíce ľudí v piatok večer pochodovali Varšavou ako súčasť týždennej série demonštrácií vyvolaných rozhodnutím súdu, ktorý zakázal takmer všetky potraty v Poľsku.

Zábery z dronov zverejnené spoločnosťou Ruptly ukazujú, ako sa more demonštrantov valí po cestách mesta.

Ľudia pri prechode hlavným mestom rozsvecovali svetlice, mávali svetlami a niesli kartóny, na ktorých boli napísane rôzne heslá. Protest bol taký veľký, že ani zábery zo vzduchu nevyzerajú tak, že by ukazali celú demonštráciu.



Mohutná demonštrácia prebiehala väčšinou pokojne, došlo však k citeľnej prítomnosti polície kvôli obavám, že by mohlo dôjsť k potýčkam s pravicovými protestujúcimi.

Poľský ústavný súd začiatkom tohto mesiaca rozhodol, že potraty v prípadoch, keď má plod vážnu vrodenú chybu, sú protiústavné. Toto rozhodnutie robí potrat nezákonným takmer za každých okolností, pretože Poľsko už má niektoré z najprísnejších právnych predpisov o postupe v Európe.

Poľská vláda obvinila demonštrantov z ohrozenia verejného zdravia šírením koronavírusu. Aktivisti za potraty tvrdia, že bojujú za ľudské práva.

Merkelová obhajuje nové bezpečnostné pravidlá spojené s Covid-19 a odmieta „klamstvá a dezinformácie"
Nemecká kancelárka Angela Merkelová varovala, že jej krajina sa nachádza v „dramatickej situácii“, a obvinila politikov, ktorí podkopávajú boj proti koronavírusom tým, že šíria „klamstvá, dezinformácie a konšpiračné teórie“, informuje portál... Čítať ďalej
31 | 10 | 2020 | Marek Molnár