„Dobrý vrchný veliteľ má kapitulovať ako posledný, nie ako prvý!“ odkázal Krajniak prezidentke
31 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Celoplošné testovanie rozvírilo hladinu nielen medzi obyvateľmi Slovenska, ale aj medzi politikmi. Najnovšie sa postil do prezidentky minister Krajniak.


Zvládne alebo nezvládne premiér Igor Matovič s ministrami celoplošné víkendové testovanie? Na túto otázku dnes síce ešte odpovedať nedokáže nikto, no medzi politikmi je už dlhší čas poriadne dusno. Zatiaľ čo pani prezidentka predčasne trúbi na ústup, vláda ďalej pracuje na zabezpečení úspechu operácie Spoločná zodpovednosť, informuje portál cas.sk.
Drsný odkaz ministra prezidentke

V statuse na sociálnej sieti to uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak z hnutia Sme rodina, ktorý zároveň hlavu štátu za jej verejný apel skritizoval. „Dobrý vrchný veliteľ ozbrojených síl má kapitulovať ako posledný, nie ako prvý,“ napísal Krajniak.

Vo svojom statuse deklaroval, že spolu s kolegom, ministrom dopravy Andrejom Doležalom (nominant Sme rodina), vedúcim úradu vlády Júliusom Jakabom, šéfom Všeobecnej zdravotnej poisťovne Richardom Strapkom a jeho tímom oslovujú ďalších a ďalších zdravotníkov, aby pomohli s pretestovaním. „Veríme, že odberných tímov bude cez víkend dostatok, aby mohol byť pretestovaný každý, kto bude chcieť. Budeme pre to robiť všetko až do zajtra 07.00 h, kým sa otvorí všetkých 5000 odberných miest,“ dodal minister práce.


Viaceré výhrady hlavy štátu na testy

Prezidentka Zuzana Čaputová vyzvala premiéra Igora Matoviča, aby sa plošné testovanie počas víkendu zrealizovalo iba tam, kde budú zabezpečené odbery. Zároveň žiada prehodnotiť podmienky zákazu vychádzania a stále trvá na dobrovoľnosti testovania. Poznamenala tiež, že cieľ celoplošnej akcie je, podľa nej, nenaplniteľný.

Čaputová to vyhlásila to po piatkovom stretnutí s náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených Danielom Zmekom a veliteľom operácie Spoločná zodpovednosť Ivanom Pachom, ktorí ju informovali o tom, že z celkového množstva potrebných odberných tímov je na oba víkendové dni pripravených zhruba 60 percent. Prezidentka upozornila, že v takomto stave nebudú môcť byť pretestované státisíce občanov, píše na záver portál cas.sk.

Prezidentka Zuzana Čaputová vyzvala vládu, aby upustila od sankcií za neúčasť na plošnom testovaní
Pre chýbajúci zdravotnícky personál podľa nej nie je operácia dostatočne pripravená. Čítať ďalej
30 | 10 | 2020 | Ivan Brožík