Čína predstavuje päťročný plán - pripravte sa na globálnu technologickú vojnu (Tom Fowdy)
31 | 10 | 2020 I Diana Zaťková

Komentár Toma Fowdyho (RT)







Komunistická strana Číny usporiadala veľmi dôležité stretnutie. Vedúci predstavitelia Číny, známi ako „piate plénum“ ústredného výboru strany, zverejnili komuniké, v ktorom stanovili svoje bezprostredné ciele, politické priority a víziu budúcnosti krajiny vrátane jej nového päťročného hospodárskeho plánu.

Plán, štrnásty svojho druhu od revolúcie v roku 1949, stanovuje niekoľko cieľov, medzi ktoré patrí zvýšenie HDP na 100 biliónov jüanov (14,89 bilióna dolárov) do konca tohto roka, internalizácia hospodárskej výroby a spotreby, technologické inovácie, ekologický rozvoj a znižovanie nerovnosti. Existujú tiež plány na zvýšenú podporu Hongkongu vo svetle nedávnych nepokojov a v prvom prípade pre tieto režimy časový harmonogram na zavedenie „veľkej socialistickej kultúry“ do roku 2035.

Vydanie prichádza vo veľmi dôležitom období, uprostred meniaceho sa medzinárodného prostredia, v ktorom krajina čelí jedinečným výzvam vo svetle čoraz nepriateľskejších Spojených štátov, ako aj šírenia protičínskeho sentimentu v iných národoch po celom svete.

Kam zmizla chrípka? Zamaskoval ju Covid? (Peter Andrews)
Komentár Petera Andrewsa (RT) Čítať ďalej
28 | 10 | 2020 | Diana Zaťková


Čo to znamená pre širší svet? Toto, ak niečo je reakciou na meniaci sa svet, je zjavením, že Čína a Západ sa čoraz viac vzďaľujú, najmä v oblasti technológií, a vydávajú sa čoraz rozdieľnejšími cestami. Technologická vojna, ktorú inicioval Trump, sa zahrieva.

Keď sa Washington snaží potlačiť prístup krajiny k rozhodujúcim strategickým odvetviam, v komuniké sa uvádza ako jeden z najdôležitejších cieľov „sebestačnosť“. S rastom obchodného napätia a neistoty chce Čína dohnať výkon a napredovať v orientácii ekonomického rozvoja krajiny „dovnútra“. Preto nevyhnutne kryštalizuje svet dvoch odlišných technologických sfér.
Koniec globalizácie?

Nie je prekvapením, že Čína bola jedným z najväčších zástancov a podporovateľov „globalizácie “ - na čom by sa zhodli aj jej kritici. Bol to koniec koncov neoliberálny svet formulovaný v 80. a 90. rokoch, ktorý v konečnom dôsledku pomohol poháňať pekingský rast na ekonomického a výrobného giganta v kombinácii s atmosférou zmierenia s Washingtonom. Keď Deng Xiaoping inicioval ekonomické reformy, krajina sa stala príjemcom západnej outsourcingovej výroby, otvorenia svojich trhov zahraničným investíciám a následného rozbehu.

Rekonštrukcia apokalypsy: Nový model ukazuje najväčšie masové vymieranie v histórii Zeme
Nemeckí vedci pomocou matematických modelov a geochemických analýz zrekonštruovali priebeh apokalypsy. Začiatkom masového vymierania živočíchov na prelome triasu a permu bola sopečná erupcia, ktorá vytvorila „zóny smrti“. Čítať ďalej
29 | 10 | 2020 | Ingrid Vrabcová


Tento svet však končí. Zlaté časy sú už dávno preč. Zatiaľ čo Čína zostáva a bude naďalej neprekonateľnou priemyselnou silou v jadre toľkých dodávateľských reťazcov, otvorenosť sveta po studenej vojne je mŕtva. Namiesto toho sa na Západe objavili nacionalistické hnutia a hnutia založené na identite, ktoré vypovedali vojnu globalizácii a účinne ju začali rozvracať. Je to samozrejme prepojené s vlastnými problémami Číny s Trumpom, ktorý z úpadku amerického priemyslu obviňoval Peking. Zvyšoval clá na čínsky tovar a ašpiroval na návrat výroby do USA.

Napriek tomu, že prezidentove návrhy nie sú realistické, je novoobjavené nepriateľstvo voči Číne skutočné, a to sa prelína s existujúcou obavou z rastúcej globálnej sily Číny vytvárať atmosféru podobnú studenej vojne vo Washingtone. Éra „zmierenia“ medzi Pekingom a širším Západom sa skončila.

Následné šírenie protičínskeho sentimentu, ktorý Washington vyvolal po celom svete, už začalo mať následky. Stačí sa pozrieť na spoločnosť Huawei. „Otvorenosť“, z ktorej Peking prosperoval, sa vytráca a USA pokračujú v konfrontácii. Peking uznáva, že pre tento nový svet sú potrebné nové stratégie.

Obmedzenia Covid-19 môžu zničiť celú generáciu detí (Helen Buyniski)
Komentár Helen Buyniski (RT) Čítať ďalej
31 | 10 | 2020 | Diana Zaťková

Snaha o sebestačnosť

Najnaliehavejšie musí Čína nájsť spôsob, ako udržať svoj rozvoj a tiež udržať svoj technologický pokrok, ktorý Washington tak zúfalo túži potlačiť. Odpoveďou je „sebestačnosť“- myšlienka, že Čína, národ s 1,4 miliardami ľudí a rastúcou domácou spotrebiteľskou základňou, môže nájsť svoje najväčšie silné stránky v sebe.

Ak majú niektoré krajiny v úmysle vytlačiť Čínu, musí sa na to pripraviť a rovnako, ako Washington vyzbrojuje dodávateľské reťazce špičkovými komponentmi, ktoré ovláda (napríklad polovodiče), musí sa „oddeliť“ od USA a investovať do svojich vlastných schopností.

Výsledkom je, že sa Čína zaväzuje rýchlo zvýšiť svoj rozpočet na výskum a vývoj, a tým znížiť svoju závislosť od tovaru. Čo Amerika považuje za číry strategický pákový efekt, najmä ak majú byť spoločnosti ako Huawei naďalej globálnymi uchádzačmi.

NASA objavila vodu rozprestierajúcu sa na svetlom povrchu Mesiaca
Americká vesmírna agentúra potvrdila, že našla nespochybniteľný dôkaz niečoho, čo sa predtým považovalo za nemožné - „masívnej hydratácie“ na svetlom povrchu Mesiaca, kde voda stále existuje iba ako samostatná molekula, informuje portál... Čítať ďalej
30 | 10 | 2020 | Marek Molnár


To však nebude znamenať úplný ústup smerom dovnútra, pretože podľa slov zástupcu riaditeľa Úradu čínskej ústrednej komisie pre finančné a hospodárske záležitosti Han Wenxiu „oddelenie nie je v zásade realistické ani pre Čínu ani pre USA alebo celý svet.“
Globálne dôsledky

Čína sa nechystá opustiť príležitosti, ktoré ponúka zahraničný obchod a investície. V mnohých oblastiach sa toho veľa nezmení, ale snaha o sebestačnosť v oblasti technológií je napriek tomu znakom toho, že svet sa nakoniec môže rozdeliť na dve sféry inovácie a technológie. Trend, ktorý začal Biely dom, ale ktorý bol konsolidovaný ako globálny trend.

FBI zatkla čínskych agentov na pôde USA
FBI v stredu zatkla päť údajných čínskych agentov a obvinila ich z prenasledovania bývalého čínskeho úradníka žijúceho v New Jersey. Prenasledovanie ho malo prinútiť k návratu do Číny aj so svojou rodinou, kde by strávil desať rokov väzenia za... Čítať ďalej
30 | 10 | 2020 | Diana Zaťková


Obchod s Čínou sa neskončí, ale myšlienka „vzájomnej závislosti“ a „integrácie“ v rozhodujúcich oblastiach určite bude. Ak sa závislosť na Číne zníži, niektoré veci tiež môžu doma zdražieť a samotné technologické spoločnosti by mohli byť postihnuté.

Konečným dôsledkom toho všetkého je, že nový päťročný čínsky plán potvrdzuje nevyhnutnosť globálnej technologickej vojny a koniec globalizácie, ako sme ju poznali. Slová ako „sebestačnosť“ môžu zakrývať skutočnosť, že Čína bude všade, kam sa pozrieme silne integrovaná do globálneho podnikania, ale tiež naznačujú, že v niektorých ohľadoch to už nie je možné. Na krajiny chytené uprostred čakajú tvrdé rozhodnutia. Je to stále globalizácia, ale nie taká, ako ju poznáme.

Tom Fowdy je britský spisovateľ a analytik politiky a medzinárodných vzťahov so zameraním predovšetkým na východnú Áziu

Arktické ložiská metánu sa začali uvoľňovať
Expedícia objavila nový zdroj skleníkových plynov pri východosibírskom pobreží, píše theguardian.com Čítať ďalej
30 | 10 | 2020 | Mário Martinka