Výroba mlieka je ohrozená. Chovatelia dojníc povolávajú do záloh aj dôchodcov
30 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Ukazuje sa, že COVID-19 nezasahuje len zdravie ľudí či priemysel, ale aj našu živočíšnu výrobu. Najnovšie volajú o pomoc chovatelia dobytka.


Chovatelia zvierat pripravujú viaceré scenáre, ktoré i majú pomôcť nielen v plynulom chove, ale aj pri  výrobe mlieka. Živočíšna výroba je totiž špeciálnou kapitolou v rámci príprav na možné komplikácie, ktoré môžu nastať po celoplošnom testovaní na ochorenie COVID-19, podľa portálu cas.sk o tom informovala Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.
Tri možnosti počas krízového scenára

Podľa Holéciovej chovatelia preto počas týchto dní pripravujú záložné tímy ľudí, ktorí nastúpia do služieb, pokiaľ vypadne väčšie množstvo ich pozitívne testovaných kolegov. Alternatívou je i to, že ľudia v poľnohospodárskych podnikoch prestanú čerpať dovolenky a nastúpia do práce. „V tomto prípade by sme do budúcnosti privítali aj zmenu Zákonníka práce, po ktorej už dlhodobo voláme. Ukazuje sa, že práve v krízových situáciách potrebujeme robiť nad rámec momentálnych zákonných možností. Množstvo odpracovaných hodín je nutné v niektorých kritických situáciách zvýšiť,“ povedal predseda Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka Alexander Pastorek.

Ďalšou možnosťou chovateľov je, že k zvieratám nastúpia ľudia, ktorí teraz pracujú v rastlinnej výrobe, zbierajú jesenné plodiny a zakladajú budúcoročnú úrodu. Dvojtýždňové pribrzdenie prác na poliach by podľa poľnohospodárov bolo menej dramatické, ako nechať zvieratá napospas osudu. Tretia alternatíva je, že do maštalí sa vrátia čerství dôchodcovia, ktorí sú bývalí poľnohospodári.

Plošné testovanie ma prvú priemyselnú obeť: Veľký problém hlási fabrika na Orave
Minulotýždňové testovanie v troch okresoch na Orave si vyžiadalo prvú „obeť“. Je ňou producent ferozliatin na výrobu ocele, spoločnosť OFZ, ktorý má v súvislosti s pilotným testovaním na ochorenie COVID-19 značný výpadok... Čítať ďalej
26 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Poľnohospodári robia maximum

„Zamestnanci, ktorí zo živočíšnej výroby za posledné dva - tri roky odišli do dôchodku, sú vhodnou alternatívou. V týchto dňoch ich kontaktujeme a sú ochotní byť v pohotovosti, ak by sme ich nutne potrebovali. Uzatvoríme s nimi dohody o vykonaní práce a v prípade, že nám po testovaní vypadne väčšie množstvo ľudí, tak sú aktívni dôchodcovia okamžite pripravení nastúpiť do živočíšnej výroby,“ skonštatoval Pastorek. Niektorí poľnohospodári už zaškoľujú aj zamestnancov poľnohospodárskych podnikov na iných pracovných pozíciách, aby dočasne mohli pomáhať pri starostlivosti o hospodárske zvieratá.

Solidarita poľnohospodárov a potravinárov, ktorá sa v týchto dňoch opäť naplno prejavuje, dáva pozitívny signál samotným spotrebiteľom, že výrobcovia robia maximum na zabezpečenie plynulej výroby potravín, píše na záver portál cas.sk.

Máme toho dosť! Vstupujeme do štrajku!, vzbúrili sa poľnohospodári a potravinári
"Vstupujeme do štrajkovej pohotovosti" - oznámila Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora a jej členovia. Čítať ďalej
07 | 10 | 2020 | Ivan Brožík