USA nevylučujú rozmiestnenie rakiet stredného a kratšieho doletu v Európe
30 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

USA budú pripravené na rozmiestnenie rakiet stredného a kratšieho doletu v Európe, ak to bude potrebné na zadržanie Ruska. Oznámil to asistent prezidenta USA pre národnú bezpečnosť Robert O'Brien vo svojom vystúpení vo Washingtone Hudson Institute. Napísal o tom portál tass.ru.


„Prezident rozhodol, že už nemôžeme ohroziť našu národnú bezpečnosť kvôli zmluve o raketách stredného a kratšieho doletu, či už v indicko-tichomorskej oblasti alebo v Európe,“ Tlmočil Trumpovo rozhodnutie O'Brien. Informuje portál tass.ru.

"Odstúpili sme od zmluvy, vytvárame nadzvukové zbrane, vytvárame nosné systémy vo forme balistických rakiet, ktoré pomôžu zaistiť bezpečnosť Ameriky, chrániť našich spojencov a zastrašiť Čínu. Rovnaké rakety nasadíme, ak je to potrebné, v Európe, ak ju bude chcieť ovládnuť Rusko, “uviedol americký prezidentský poradca.

"Myslíme si, že nasadením týchto zbraní nielenže zvládneme útok, ale zároveň nás to postaví do pozície, v ktorej budeme môcť v budúcnosti viesť skutočné rokovania o kontrole zbraní. Rovnako ako v rokoch osemdesiatych rokoch minulého storočia. Rozmiestnili sme  rakety Pershing a riadené strely do Európy, aby si Sovietsky zväz sadol za rokovací stôl a súhlasil s diskusiou o „nulovej možnosti“, ktorá predchádzala zmluveSTRAT, “vysvetlil tiež O'Brien.

Podľa neho Rusko a USA predĺžia Zmluvu o opatreniach na ďalšie znižovanie a obmedzenie strategických útočných zbraní (START, START-3) o rok, pokiaľ budú schopné vyriešiť problémy spojené s overovacími opatreniami.

"Dali sme ponuku Rusom. A zdá sa mi, že na tomto fronte došlo k pokroku. Išiel som do Ženevy a stretol som sa s kolegom, generálom Patruševom (tajomník Ruskej rady bezpečnosti Nikolaj Patrušev - komentár TASS)." Bolo to obchodné stretnutie, “- uviedol poradca amerického vodcu v komentári k rokovaniam o ďalšom osude START-3.

"Navrhli sme predĺženie platnosti Nového STARTU o rok. A zároveň sa obe strany - Rusko a USA - dohodli, že v priebehu tohto roka stanovia obmedzenie výroby svojich zbraní, aby zistili, či nám to dá čas rokovať o novej, skutočne skvelej dlhodobej dohode o kontrole." Myslím si, že sa tam dostávame. Pre toto jednoročné obdobie vypracúvame postup overovania. Ak dokážeme vyriešiť problémy s overovaním, myslím si, že môžeme dospieť k dohode. Musíme len vidieť, ako vážne sa Rusi zaoberajú kontrolou zbraní, “uviedol O'Brien.

Putin diskutoval s Niinistöm o zaistení strategickej stability vo svete
Zaistenie strategickej stability vo svete bolo témou stredajšej diskusie ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho fínskeho náprotivku Sauliho Niinistöa v Helsinkách. Po skončení rozhovorov to na tlačovej konferencii povedal Putin, informovala... Čítať ďalej
21 | 08 | 2019 | TASR


Zároveň ubezpečil, že USA chcú dosiahnuť dohodu, pričom je presvedčený, že to zodpovedá záujmom Moskvy aj Washingtonu. "Veríme, že to vyhovuje ich aj našim záujmom, a chceli by sme dosiahnuť veľa. Pozrime sa teda, ako sa tu udalosti vyvinú v najbližších dňoch a týždňoch," uviedol hovorca Bieleho domu.

Okrem toho pripustil, že súčasný americký prezident Donald Trump a jeho administratíva ako celok nie sú nadšení programom START III v presvedčení, že to nie je ani zďaleka ideálne, pretože sa netýka taktických jadrových zbraní. "Chceme dosiahnuť dobrý obchod s Rusmi. Nová zmluva START nie je nič moc. Prezident Trump by nikdy takúto zmluvu neuzavrel, pretože hoci obmedzuje americké a ruské strategické dodávkové vozidlá a bojové hlavice, čo je dobré, chýbajú obmedzenia týkajúce sa iných raketových systémov alebo hlavíc. A Rusi si oproti USA zachovávajú obrovskú výhodu v hlaviciach, ktoré nepatria do strategickej kategórie. Ak sa nachádzate v Paríži a vyhodí vás do vzduchu jadrová hlavica, potom nepoviete: „Som rád, že naše mesto bolo zničené iba taktickými jadrovými zbraňami, nie strategickými.

Poradca vedúceho kancelárie USA súčasne opäť kritizoval Čínu za to, že sa odmietla zapojiť do procesu rusko-amerického obmedzovania jadrových zbraní.

Na mapách amerických jadrových bombardérov bol roky aj cieľ s názvom Bratislava či Košice
Americký plán nukleárneho holokaustu od Berlína po Vladivostok by strčil do vrecka aj tie najfantastickejšie filmové scenáre. Čítať ďalej
24 | 10 | 2020 | Ivan Brožík