Najnovší prieskum: Hlas-SD ostatným uniká, Matovič sa prepadá, Sulík posilňuje!
30 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

COVID-19 a jeho zvládanie má zrejme najväčší vplyv na prieskum preferencií politických strán. Správanie Igora Matoviča a niektorých jeho ministrov tlačí percentá strany prudko nadol. Vyplýva to z prieskumu, ktorý si dali urobiť Topky.sk.


Kým pred februárovými voľbami si hnutie OĽaNO zásluhou svojho lídra veľmi výrazne polepšilo a voľby nečakane, no suverénne vyhralo, po takmer trištvrte roku jeho vlády je situácia úplne iná. Voľby by s veľkým prehľadom vyhral Peter Pellegrini so svojím Hlasom-SD, ktorý by získal podobný počet hlasov ako malo Matovičove OĽaNO. Zaujímavé čísla sú ale aj pri iných politickýxh subjektoch, informujú Topky.sk, ktoré si dali prieskum exkluzívne vyhotoviť.
Pellegrini drvivo poráža Matoviča

Prieskum ukázal, že suverénnym víťazom parlamentných volieb na konci októbra by bol Hlas-SD. Zdroj: Actly


Ak by sa voľby konali túto sobotu, vyhral by ich Pellegriniho Hlas-SD s veľkým náskokom pred Matovičovým OĽaNO, ktoré by volilo 14,7 % ľudí. Tretia by skončila Sulíkova SaS, ktorá sa dostala na dvojciferné číslo – 11,2 % hlasov. Ficov Smer-SD sa ocitol na štvrtej priečke s 10,8 %. Do parlamentu by sa ešte dostala i Sme rodina so 6,8 %, Kotlebova ĽSNS so 6,2 % a v ostatných voľbách neúspešné Progresívne Slovensko s 5,5 %. Naopak, nečakane veľmi prudký pád zaznamenala parlamentná strana Za ľudí, ktorá by získala iba 2,9 % hlasov. Prieskum realizovala agentúra Actly v dňoch 21. až 26. októbra. Vzorku tvorilo tisíc respondentov formou osobných rozhovorov s použitím digitálnych technológií.


Za rastom preferencií Hlasu vidí politológ Mesežnikov nekonfliktnosť strany a osobu Petra Pellegriniho
Strana Hlas - sociálna demokracia (Hlas-SD) dokázala na seba naviazať nerozhodnutých voličov i voličov Smeru - sociálna demokracia (Smer-SD). Myslí si to politológ a prezident Inštitútu pre verejné otázky (IVO) Grigorij Mesežnikov. Čítať ďalej
15 | 10 | 2020 | SITA

O voľby by bol teraz veľký záujem

Najviac potenciálnych voličov, ktorí by jej dali svoj druhý hlas, má strana Smer. Zdroj: Actly


Exkluzívny prieskumu pre Topky.sk teda ukázal, že nový subjekt, ktorým Hlas-SD je, by sa stala jednoznačným lídrom rebríčka volebných preferencií. „Nárast preferencií Hlasu-SD sa odohral skokovo. Strana profituje najmä z poklesu podpory pre Sme rodina, ĽSNS, ale aj OĽaNO. O hlasy sklamaných voličov OĽaNO sa Hlas delí so stranou Richarda Sulíka SaS, ktorá skončila na treťom mieste,“ skonštatovala o prieskume Tatiana Rosová z Actly. Do parlamentu by sa tak dostalo sedem strán. Ak by sa voľby konali tento víkend, záujem o ne by prejavil rekordný počet ľudí. Záujem totiž prejavilo až 87 % opýtaných ľudí. S určitosťou by sa zúčastnili skoro dve tretiny Slovákov, čo svedčí o vysokej miere mobilizácie spoločnosti.

Zaujímavé je, že už iba zhruba 15 % opýtaných si myslí, že v rámci koalície je na post premiéra najvhodnejší Igor Matovič. „23 % si zasa myslí, že by bol lepší premiér hocikto iný z členov vlády. Pre 18 % sa ako lepší adept na premiéra javí Richard Sulík. Ako jediný má väčšiu podporu ako súčasný premiér,“ uviedla na záver pre Topky.sk Rosová.

Voľby by v októbri vyhral Hlas, nasledovalo by OĽANO a SaS
Voľby do Národnej rady (NR) SR by v októbri vyhrala strana Hlas-sociálna demokracia so ziskom 18,7 percenta hlasov. V prieskume volebných preferencií politických strán nasleduje vládne OĽANO (15,1) a strana SaS (10,7). Vyplýva to z prieskumu... Čítať ďalej
18 | 10 | 2020 | TASR