Krutý príbeh: Nemocnice si Miroslava s rakovinou pankreasu prehadzovali ako horúci zemiak
30 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Mnohí ľudia opisujú svoje šokujúce príbehy, pri ktorých mali počas COVID-19 problémy s poskytnutím zdravotnej starostlivosti, ale ten, ktorý zažil ťažko chorý muž je priam neuveriteľný.


Miroslava s rakovinou pankreasu si podľa jeho slov pohadzovali zdravotníci ako horúci zemiak a ich krutý prístup ho doslova rozplakal. A to preto, že neustále okolo počúvame, že opatrenia v súvislosti s pandémiou koronavírusu by sa nemali dotknúť onkologických pacientov. Ako sa ukázalo v prípade Miroslava, ale nielen v jeho, je realita úplne iná. O veľmi smutnom prípade informuje bulvárny denník Nový Čas.
Choďte tam, nie, choďte tam, nie, ...

Miroslav (64) z Nového Mesta nad Váhom má rakovinu pankreasu. Keď prišiel do Fakultnej nemocnice v Trenčíne, aby mu týždeň po chemoterapii prečistili katéter, pomoci sa nedočkal, ba podľa neho bezohľadný prístup zdravotníkov ho natoľko zdrvil, že sa pri spomienke naň rozplakal. O zákernej chorobe sa dôchodca dozvedel na konci augusta a koncom septembra podstúpil prvú chemoterapiu v Národnom onkologickom ústave v Bratislave. Po nej bol slabý a ledva stál na nohách.

Napriek tomu, po prepustení z bratislavskej onkológie musel ísť po týždni na prečistenie katétra, ktorý má voperovaný do tela. Prvá jeho cesta viedla do nemocnice v Novom Meste nad Váhom, kde žije. Tam sa mu síce lekári snažili vyjsť v ústrety, ale požadovaný roztok na prečistenie nemali. Odkázali ho teda na onkologické oddelenie vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne. Ťažko chorý muž vtedy ešte netušil, s akou neochotou personálu sa tam stretne. „Po príchode na onkológiu ma poslali na chirurgiu s tým, že to robia tam. Po tom, ako som si vystál rad, ma informovali, že mám ísť na ARO chirurgie,“ začal rozprávanie o nemocničnej tortúre Miroslav.

Smutný príbeh nebohého Mareka. Môže za jeho smrť zlá zdravotná starostlivosť alebo COVID-19?
Po Marekovi ostal iba žiaľ a veľký smútok. Presne tak sa cíti Mária, ktorej v apríli tohto roka zomrel jej milovaný manžel. Ona však tvrdí, že to bolo pre pochybenia zdravotníkov. Čítať ďalej
23 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Po oddeleniach chodil niekoľko hodín

Miroslav však nepochodil ani tam, a tak po niekoľkohodinovom chodení po oddeleniach trenčianskej nemocnice bolo poslednou šancou pre neho klasické ARO. „Tam mi povedali, že si to mám riešiť v spádovej oblasti. Keď som im povedal, že tam nemajú roztok, vôbec ich to nezaujímalo, lebo vraj si ho majú zabezpečiť. Priznám sa, vyhŕkli mi slzy z očí,“ povedal smutne Miroslav, ktorý nechápe, ako sa zdravotníci mohli takto zachovať k ťažko chorému pacientovi. Prístup trenčianskej nemocnice rozhorčil aj Miroslavovu manželku. „Chodil tam niekoľko hodín z oddelenia na oddelenie s oslabenou imunitou a navyše v čase, keď všade zúri COVID a je úplne vysilený,“ krútila hlavou Viera. Manželia napokon opäť skončili v novomestskej nemocnici, kde im poradili, aby na druhý deň navštívili súkromnú dialýzu, kde by im mohli pomôcť.
Šokujúce vysvetlenie nemocnice

A stalo sa, hoci Miroslav s malou dušičkou vyrozprával sestričke svoj príbeh. Tá mu ale okamžite pomohla. „Sama si niečím podobným prešla a patrí jej moja vďaka. Urobila to úplne nezištne,“ priznáva so slzami v očiach dôchodca s tým, že nad správaním svojich kolegov v Trenčíne krútili hlavou aj na oddelení v Bratislave, kde sa lieči.

„Cieľom odoslania pacienta bolo zabezpečenie čo najlepšieho vyšetrenia, keďže onkologické sestry prítomné na úseku nemajú praktické skúsenosti s ošetrovaním centrálneho venózneho katétra. Oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny onkologických pacientov ošetruje a neodmieta žiadnych pacientov, avšak do budúcnosti popracujeme na zlepšení manažovania pacienta medzi oddeleniami. Dcére pána Miroslava sme situáciu vysvetlili a zároveň sme sa jej ospravedlnili,“ vyjadrila sa pre Nový Čas hovorkyňa trenčianskej nemocnice Martina Holecová.

Skonala priamo manželovi v náručí! Smutný príbeh Slovenky počas cesty autobusom
Smutná udalosť sa odohrala priamo na francúzskej diaľnici A16. Slovenka skonala rovno v manželovom náručí, ktorý už nemohol nič urobiť. Čítať ďalej
05 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.