Krajčí verí, že vláda nepotrestá občanov, ak sa nedostanú na test
30 | 10 | 2020 I Natália Sollárová

Minister zdravotníctva strávi testovací víkend aj ako člen odberného tímu. Riziko nákazy z jeho pohľadu nehrozí. Počet zdravotníkov, ktorí chcú pomáhať, sa zvyšuje. Každú hodinu sa ich hlásia „desiatky až stovky“, uviedol v piatok na tlačovej besede.


Marek Krajčí je „presvedčený, že vláda s k tomu postaví zodpovedne a nedovolí, aby občania boli potrestaní“ za to, že sa nedostali na test. Reagoval tým na vyjadrenie prezidentky Zuzany Čaputovej, podľa ktorej operácia nie je dostatočne pripravená a pre nedostatok zdravotníkov sa pravdepodobne nestihnú otestovať všetci záujemcovia.

„Žiadam zrušiť kategorizovanie občanov na tých, ktorí budú mať priepustku na slobodu a tých druhých, pretože na nich v testovaní nevyšlo,“ povedala v piatok prezidentka, keď sa dozvedela, že je pripravených len 60 percent odberných miest.

Prezidentka Zuzana Čaputová vyzvala vládu, aby upustila od sankcií za neúčasť na plošnom testovaní
Pre chýbajúci zdravotnícky personál podľa nej nie je operácia dostatočne pripravená. Čítať ďalej
30 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Premiér Igor Matovič podľa portálu Hospodárskych novín uviedol, že ak nastane situácia, že na odberné miesta neprídu zdravotníci v dostatočnom počte, „prevádzky by sme zrejme museli nechať zavreté ďalší týždeň“. Pripustil však, že v menej zasiahnutých regiónoch by možno stačilo len jedno kolo testovania.

Počet zdravotníkov sa však medzičasom zvýšil. Krajčí informoval, že na sobotu je ich zaregistrovaných asi 10-tisíc a na nedeľu zatiaľ takmer 9 tisíc. Podľa ministra obrany Jaroslava Naďa sa situácia zlepšuje, zabezpečených je 72 percent tímov. „Sme na dobrej ceste a verím, že do večera to ešte výrazne stúpne,“ uviedol na sociálnej sieti. Zároveň informoval, že okrem zdravotníkov z Rakúska ku nám prídu približne 2 stovky takýchto pracovníkov aj z Maďarska.

Krajčí na brífingu pripomenul, že konzílium epidemiológov odporúčalo pre Slovensko lockdown. To, čo sa u nás momentálne deje, ale nie je takýto stav. Podľa ministra máme dve možnosti. Buď sa celoplošne pretestujeme a tým znížime riziko o dve tretiny, alebo bude takéto testovanie neúspešné a potom nám hrozí „reálny lockdown“.

Fico vyzval prezidentku na zastavenie testovania. Vláda vraj koná v rozpore s právomocami
Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico vyzval prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby zastavila celoplošné testovanie obyvateľstva. Informáciu priniesol portál cas.sk. Čítať ďalej
30 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Šéf zdravotníckeho rezortu zároveň tiež uviedol, že Slovensko má momentálne ustálené reprodukčné číslo a vzhľadom na prijaté opatrenia by sme nemuseli ísť do takých vysokých čísel, ako sa to deje v prípade Českej republiky. Najhoršie sú na tom prešovský a žilinský kraj. Celková situácia v zdravotníckych zariadeniach je momentálne dobrá.

Hoci evidujeme už 1906 infikovaných zdravotníkov, väčšina z nich sa nakazila mimo svoje pracovisko. Podľa Krajčího denne zomiera v nemocniciach 18, ktorí mali pozitívne testy na COVID-19. Aktuálne máme na túto diagnózu podľa oficiálnej štatistiky 212 úmrtí. Minister za zlú správu označil nárast počtu prípadov u ľudí nad 65 rokov.

V súvislosti s testovaním, pokiaľ vláda počas najbližšieho víkendu nerozhodne inak, Krajčí upozornil, že dieťa netestovaných rodičov síce môže ísť do školy, ale jeho mama ani otec ho do nej nemôžu zaviezť. Minister ľuďom odporúča, aby sa dali otestovať a takisto, aby dodržiavali všetky epidemiologické opatrenia.

Manuál plošného testovania: Ako sa naň pripraviť a čo je dobré vedieť
Dušičkový víkend bude pravdepodobne patriť testovaniu. Jeho cieľom je zachytiť ďalších infikovaných a spomaliť šírenie vírusu pomocou antigénových testov. Kto sa skríningu nezúčastní a nespadá do kategórie výnimiek, má zostať v 10-dňovej... Čítať ďalej
30 | 10 | 2020 | Natália Sollárová