Celoplošné testovanie? Smer-SD a Hlas-SD ho spochybňujú a zneisťujú svojich voličov
30 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Víkendové celoplošné testovanie proti koronavírusu stále rozdeľuje nielen ľudí, ale aj odborníkov a v neposlednom rade politikov. A práve opozičný Smer-SD i jeho dvojča Hlas-SD mu nie sú vôbec naklonení. Pozrel sa na to portál dennikn.sk.


Premiér Igor Matovič síce prosí aj vyzýva obe strany na podporu testovania, no odkazy, ktoré mu adresujú ich šéfovia Peter Pellegrini aj Robert Fico sú plné kritiky a pochybností. Celú akciu spochybňujú. Obaja lídri síce ľudí od testovania priamo neodrádzajú, ale na účasť ich ani nenabádajú, píše portál dennikn.sk.
Celoplošné testovanie je nezmyselné

Šéf Hlasu-SD Pellegrini vo štvrtok uznal, že ide o rozhodnutie štátu, a že nezostáva nič iné, než ho rešpektovať. Niektorí z politikov oboch strán sa však dajú cez víkend otestovať radšej presnejšími PCR testami, čím vlastne tiež dávajú voličom najavo svoje pochybnosti. Hlas a Smer môžu mať podľa prepočtov z posledných prieskumov viac než 800-tisíc voličov a sympatizantov, preto ich vplyv na účasť na plošnom testovaní môže byť pomerne veľký. „Víkendové celoplošné testovanie je nezmyselné a lekári správne upozorňujú, že sa pri ňom môže nakaziť viac ľudí, ako keby zostali doma,“ vraví Robert Fico, podľa ktorého testovanie nemá žiadne odborné odôvodnenie a je len čisto politické, aby vláda prekryla nákup testov za 43 miliónov eur. Fico tiež hovorí, že nejde o dobrovoľné testovanie, ale o obrovský nátlak na ľudí.
Po testovaní chcú odvolávať celú vládu

Smer tiež chce v pondelok pre celoplošné testovanie začať zbierať 30 podpisov potrebných na návrh na odvolanie vlády. Odvolávanie podporia aj kotlebovci, takže by sa do siedmich dní od vyzbierania podpisov mala uskutočniť mimoriadna schôdza Národnej rady. Vyhliadka na odvolanie premiéra je však zrejme nulová. „Prosím, nechcite v tomto momente odo mňa, aby som vás od víkendového testovania odhováral. Zbytočný certifikát potrebujete k praktickému životu. Všetci sme pod hrubým nátlakom nútení urobiť niečo, čo cítime a vieme, že by sme inak neurobili. Ak by bolo testovanie skutočne dobrovoľné, povedal by som nechoďme, ale nemám právo komplikovať vám život,“ odkazuje Fico. On a jeho poslanci sa minulý týždeň odmietli dať otestovať antigénovými testami, ktorými sa pretestovávali všetci poslanci Národnej rady.

Ak experti potvrdia správnosť celoplošného testovania, Smer-SD ho podporí, tvrdí Fico
Ak experti po vážnej diskusii povedia, že plán celoplošného testovania obyvateľov Slovenska na koronavírus krajine pomôže, tak opozičná strana Smer - sociálna demokracia (Smer-SD) tento návrh podporí. Čítať ďalej
19 | 10 | 2020 | SITA

„Pelle“ prosí voličov, aby si dávali pozor

Denník N sa pýtal predsedu Smer-SD či pôjde na štátne testy a či aspoň svojím voličom na ne odporučí ísť. Odpovedí na otázky sa ale nedočkal. Na celoplošné testovanie však pôjde poslanec Smeru a starosta obce Hurbanova Ves Ľubomír Petrák. „Ja ho organizujem a asi nemám na výber, keď sa chcem pohybovať,“ skonštatoval a priznal, že Ficovo video chápe jednoznačne ako odporúčanie voličom na testovanie ísť. „Ale máme rad výhrad, ktoré budeme riešiť na mimoriadnej schôdzi NR SR,“ dodal Petrák. „A prečo by som vám to mal povedať?“ reagoval na otázku Denníka N, či pôjde na plošné testovanie iný poslanec Smeru, Dušan Jarjabek.

„Buď pôjdeme na plošné testovanie, alebo povinne zostaneme doma v desaťdňovej karanténe. A hoci mnohí majú obavy a mnohí sa testovania bojíme, chápem aj to, že väčšina z vás si nemôže dovoliť zostať desať dní v karanténe bez príjmu, pretože by to vaše rodinné rozpočty nezvládli,“ vravel pred týždňom vo videu na Facebooku Peter Pellegrini. Vyzval ním líder Hlasu-SD ľudí, aby na testy išli, alebo im to skôr neodporučil? Voličov v ňom iba poprosil, aby si „v nasledujúcich dňoch dávali na seba veľký pozor, aby sa pri stretnutiach s inými ľuďmi nenakazili“.

Druhá vlna prudko naberá na sile, zahoďme stranícke tričká!, vyhlásil Pellegrini
Bez politických invektív, zato aj v kritickej atmosfére, neobvyklý politický dialóg v rádiu. Čítať ďalej
26 | 09 | 2020 | Ivan Brožík

Pellegrini ani Raši na štátne testy nepôjdu

Na plošné testovanie však Pellegrini nejde. „Pán Pellegrini je v úzkom kontakte so svojimi rodičmi, keďže si to vyžaduje ich zdravotný stav. Z tohto dôvodu si potrebuje byť istý výsledkom testu, a preto sa pôjde dať otestovať spoľahlivým PCR testom,“ odpísala Denníku N hovorkyňa Hlasu Patrícia Medveď Macíková. Bez odpovede ale zatiaľ zostala otázka, či dá strana voličom jasné odporúčanie, či sa akcie zúčastniť alebo nie. Vo štvrtok však bývalý premiér uznal, že ľudia ba mali rešpektovať rozhodnutie štátu. „Každý, kto chce ďalej normálne pracovať a nemôže si dovoliť na desať dní sa ocitnúť bez príjmu, sa na ňom (testovaní) jednoducho musí zúčastniť. Štát tak spravil všetko pre to, aby dostal ľudí na svoje testovacie miesta,“ povedal v ďalšom videu. „Nám nezostáva nič iné, len to rešpektovať,“ priznal Pellegrini.

„Občania majú iba dve možnosti: Nedať sa testovať a ostať v domácom väzení alebo ísť na nedobrovoľné testovanie a kúpiť si tým aspoň nejakú slobodu pohybu či možnosť ísť do práce. Preto nemôžem neodporučiť ísť na testovanie, lebo pre mnohých by to mohlo znamenať, že sa dostanú do existenčných problémov,“ snažil sa vysvetliť postoja Hlasu poslanec Pellegriniho strany Richard Raši, ktorého „odporúčanie“ je podobne zašifrované ako to Ficovo. Ani on ale na štátne testovanie nejde. „Nie, dám si urobiť PCR test, lebo negatívny antigénový test vôbec neznamená, že človek nie je prenášač ochorenia. A testy, ktoré vláda podozrivým spôsobom nakúpila od trnavskej firmy, nie sú vhodné na plošné testovanie.“

Sulík považuje celoplošné testovanie za správny krok, Hlas-SD si chce počkať na vysvetlenie
Minister hospodárstva a líder vládnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík považuje celoplošné testovanie obyvateľov Slovenska na koronavírus za správny krok. Strana Hlas - sociálna demokracia (Hlas-SD) expremiéra Petra Pellegriniho si... Čítať ďalej
17 | 10 | 2020 | SITA

Matovič prosí všetkých o najužšiu spoluprácu

„Máme šancu, aby sme túto situáciu zvládli. A môžem povedať, že vy, poslanci z opozície, ste veľmi podstatní, ako pristúpite k svojim voličom a či sa im prihovoríte,“ obrátil sa s prosbou premiér Igor Matovič na opozičné strany aby podporili celoplošné testovanie. Podľa neho je kombinácia ďalšieho sprísnenia opatrení v kombinácii s plošným testovaním cesta, ako zabrániť úplnému lockdownu. „Chcem vás všetkých, či sa radi máme, alebo nemáme, pozvať k spolupráci v najťažšej situácii, v akej sa Slovensko nachádzalo.“

Z iniciatívy koalície by mala v parlamente vzniknúť akási neformálna platforma, kde mali by na ňu chodiť aj príslušní ministri, a prítomní zástupcovia koaličných aj opozičných strán by mali dostávať viac informácií o krokoch vlády proti pandémii, píše v závere portál nennikn.sk.

Celoplošné testovanie sprevádza chaos s dobrovoľníkmi, nereálne termíny a chýbajú informácie
Plynulosť a úspech testovania závisí aj od množstva dobrovoľníkov, ktorí budú pri odberoch pomáhať. Podľa ministra obrany Jaroslava Naďa ich v systéme evidujú vyše 15-tisíc prihlásených. Čítať ďalej
24 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.