Celoplošné testovanie: Nevhodné testy, nepripravenosť, neodbornosť, ale aj nátlak na ľudí
30 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Cez víkend čaká na obyvateľov Slovenska najväčšia zdravotnícka akcia v histórii. Mnohí lekári ale varujú, že to z viacerých dôvodov nemusí dopadnúť dobre.


S celoplošným testovaním Slovákov najviac „tlačí na pílu“ premiér Igor Matovič, ktorý dokonca na začiatku svojej myšlienky pohrozil demisiou ak sa testovanie nespustí, Stále viac sa ale ozýva s lekárskych kruhov, že to nemusí dopadnúť dobre. Po šéfovi Slovenskej lekárskej komory Marianovi Kollárovi teraz akciu kritizuje Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska, informuje o tom portál dnes24.sk.
Nepripravenosť, ale aj neodborná diskusia

V stredu vyzval šéf lekárskej komory Marian Kollár vládu, aby ešte raz zvážila plánované celoplošné testovanie na nový koronavírus. „Máme vážne podozrenie, že rozhodnutie o plošnom testovaní nebolo vôbec „odborné,“ povedal s tým, že za vhodné nepovažuje hnať sa za tým, aby Slovensko bolo v niečom prvé. Ku kritike celoplošného testovania sa druhý deň pridali ďalší. Spôsob a nepripravenosť skritizovala aj veterinárna univerzita a zubári a o chaose hovorí už aj Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska, ktorá tiež kritizuje plánované celoplošné testovanie.

Všeobecní lekári hovoria o nepripravenosti, neodbornej diskusii a stupňujúcom sa napätí v spoločnosti, čo upozornili v liste premiérovi Igorovi Matovičovi aj ministrovi zdravotníctva Marekovi Krajčímu. „Postup Vlády SR vrátane neustále sa meniacich podmienok, nepripravenosti a evidentne sa stupňujúceho nátlaku na obyvateľov Slovenska vyvoláva množstvo otázok a zvyšujúcu sa mieru nedôvery voči vedeniu štátu. Týkajú sa medicínskeho významu, spoľahlivosti výsledkov, ako aj právneho rámca ochrany práv občanov,“ komentovali spoločne Výbor a Dozorná rada Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska na čele s prezidentkou spoločnosti Monikou Paluškovou.

Marian Kollár: Slovenská lekárska komora vyzýva vládu na odbornú diskusiu k testovaniu
Lekári sa pýtajú, či nebude vhodnejšie testovať len vybranú zložku ľudí, pilotný projekt vyhodnotiť, a až potom sa rozhodnúť, či má význam testovať celoplošne. Čítať ďalej
19 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Nevhodné je zhromažďovanie ľudí aj testy

Lekári tie poukázali na to, že vyhlásenie celoplošného testovania nie je v súlade s odporúčaním pandemickej komisie, ani s odporúčaním expertov z praxe a vedcov. Celoplošné testovanie a s ním súvisiace zvýšenie pohybu a zhromažďovanie niekoľkých miliónov občanov Slovenska na odberových miestach v čase explozívneho šírenia nového koronavírusu je podľa nich nevhodné. Rovnako tak nie sú jednoznačne vhodné podľa ich názoru ani antigénové testy, ktoré vláda objednala, „Sú určené výhradne na testovanie pacientov s príznakmi ochorenia COVID-19, nie bezpríznakových osôb,“ uviedli lekári vo svojom stanovisku.

Ich použitie v rôznych podmienkach podľa spoločnosti znižuje spoľahlivosť ich výsledkov garantovaných výrobcom. Celoplošné testovanie navyše nepovažujú za dobrovoľné, ak je pod hrozbou sankcií. Ďalej sa lekárska spoločnosť pýta, kto medicínsky zodpovedá za správnosť interpretácie výsledku vrátane jeho chybovosti.

Celoplošné testovanie musí prebehnúť bez toho, aby bolo ohrozené zdravie občanov, tvrdí prezidentka
Celoplošné testovanie obyvateľov Slovenska na koronavírus musí prebehnúť bez toho, aby bolo ohrozené zdravie občanov a taktiež fungovanie nemocníc a poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Čítať ďalej
27 | 10 | 2020 | SITA

Riešiť treba aj kolabujúci personálny stav

Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska považuje za diskriminačné brániť občanom v testovaní sa inými testami na ochorenie COVID-19, ako nakúpila slovenská vláda, ktoré sú certifikované v Európskej únii. Podľa jej názoru navyše tretia osoba, ako napríklad predavačka v obchode alebo policajt, nemajú právo žiadať od občana doklad o jeho zdravotnom stave.

Od rezortu zdravotníctva preto okrem iného očakáva, že v boji s novým koronavírusom ponúkne plán konkrétnych krokov, ktoré by riešili problém kolabujúceho personálneho stavu v nemocniciach a v niektorých ambulanciách z dôvodu zvyšujúceho sa počtu pacientov a stoviek infikovaných zdravotníckych pracovníkov. Rovnako žiada, aby boli pravidelne vysvetľované ľuďom očakávané konkrétne kroky k uvoľňovaniu opatrení tak, aby pre nich bolo zrejmé, ktoré udalosti, prečo a kedy môžu očakávať, píše v závere portál dnes24.sk.

Koniec dohadov: "Antigénové testy nie sú dostatočne spoľahlivé", potvrdzuje štúdia
Tím českých odborníkov zrealizoval štúdiu, v ktorej skúmali citlivosť antigénových testov. Výsledky sú horšie, ako čakali. Približne 3 z 10 infikovaných vôbec neodhalia, hoci majú príznaky. PCR testy sú jednoznačne presnejšie. Čítať ďalej
28 | 10 | 2020 | Natália Sollárová