Rekonštrukcia apokalypsy: Nový model ukazuje najväčšie masové vymieranie v histórii Zeme
29 | 10 | 2020 I Ingrid Vrabcová

Nemeckí vedci pomocou matematických modelov a geochemických analýz zrekonštruovali priebeh apokalypsy. Začiatkom masového vymierania živočíchov na prelome triasu a permu bola sopečná erupcia, ktorá vytvorila „zóny smrti“.


Nemeckí vedci presne zrekonštruovali proces doteraz najväčšieho masového vymierania živočíchov v histórii Zeme, píše nemecký denník Die Welt.

Odborníci z Výskumných centier Helmholtz v Kieli a Potsdame zreprodukovali pomocou citlivých geochemických analýz fosílnych schránok ulitníkov, ako aj modelovými počítačovými technikami procesy v oceánoch a atmosfére, ktoré pred približne 250 miliónmi rokov, na prelome triasu a permu, viedli k vymiznutiu veľkej časti živočíchov.

75. výročie OSN: Staré problémy, nové výzvy a globálne riešenia (Dimitrij Medvedev)
Prejav Dmitrija Medvedeva (RT) Čítať ďalej
26 | 10 | 2020 | Diana Zaťková


Celý proces spustili erupcie gigantických tzv. štítových sopiek na území dnešnej Sibíri. To malo za následok skleníkový efekt CO2 , ktorý spôsobil prudký nárast globálnej teploty a aktivoval  ďalšie zložité procesy spätnej väzby. Medzinárodný tím vedcov ale súčasne vylúčil toľko diskutovaný variant, že tento proces spustilo uvoľňovanie obrovského množstva skleníkového plynu metánu.
Najprv uhynuli živočíchy v mori

Podľa vedcov otepľovanie a okysľovanie oceánov v dôsledku vysokej koncentrácii CO2 spôsobenej vulkanickou činnosťou viedlo k uhynutiu morských organizmov tvoriacich vápnik. Na druhej strane vysoká koncentrácia CO2 v atmosfére zintenzívnila zvetrávanie hornín na súši, vďaka ktorým sa tisíce rokov dostávali do mora veľké množstvá živín. 

To viedlo k vytvoreniu „zón smrti“ s nízkym obsahom kyslíka a totálnou zmenou biologických cyklov. Väčšina živočíšnych druhov tak uhynula.

Štúdie, ktoré sa realizovali v rámci programu EÚ v GEOMAR - Helmholtz Centre pre výskum oceánu v Kieli za účasti Helmholtz Centra Potsdam – Nemeckého geologického výskumného centra, ako aj ďalších vedcov z Talianska a Kanady, boli publikované v odbornom časopise „Nature Geoscience“.

Covid zabil naše občianske slobody (Lionel Shriver)
Komentár Lionela Shrivera (The Spectator) Čítať ďalej
21 | 10 | 2020 | Diana Zaťková


Odborníci definovali vtedajšie podmienky prostredia analýzou koncentrácie izotopov bóru vo fosíliách vtedajších morských ulitníkov. Zistenia umožnili stanovenie hodnoty pH vody, čo zas pomohlo k určeniu vtedajšej koncentrácii CO2.
Päť veľkých masových vymieraní v dejinách Zeme

Okrem toho boli k dispozícii ďalšie údaje z analýzy izotopov uhlíka. Zistenia sa potom vložili do geochemických počítačových modelov, ktoré určili vtedajšie podmienky životného prostredia.

V histórii Zeme došlo k piatim veľkým hromadným vymieraniam, kedy za geologicky relatívne krátke obdobie niekoľkých tisícok až státisícov rokov došlo k náhlemu vymiznutiu živočíchov v dôsledku zmenených podmienok.

To výrazne ovplyvnilo priebeh evolúcie. Významnou súčasťou je aj vyhynutie živočíchov na prelome permu a triasu. Z hľadiska podielu vyhynutých druhov sa to považuje za najdramatickejšiu udalosť svojho druhu.

Benátky sú suché a Taliani cítia niečo neznáme - nádej (Gianmarco Raddi)
Komentár Gianmarka Raddiho (The Guardian) Čítať ďalej
18 | 10 | 2020 | Diana Zaťková