Pohár trpezlivosti pretiekol! Primátor Košíc a starostovia povedali pred testovaním DOSŤ!
29 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Celoplošné testovanie sa nezadržateľne blíži a s ním stúpa aj nervozita a obavy pred ním. A netáka sa to iba samotných ľudí, ale najmä tých, ktorí za to sčasti zodpovedajú – a to samosprávy.


Medzi tými, ktorí odmietajú neustále presúvanie ďalších úloh týkajúcich sa zabezpečenia plošného testovania z centrálnej úrovne na plecia samosprávy sú aj primátor mesta Košice Jaroslav Polaček spolu so starostami košických mestských častí, podľa portálu cas.sk o tom informoval hovorca mesta Košice Vladimír Fabian.
Veľa nezrealizovateľných vecí

Druhé najväčšie mesto na Slovensku a metropola východu má podľa najnovšieho zoznamu úloh okrem iného zabezpečiť testovanie ľudí bez domova, zabezpečiť ochranné pomôcky, vykonať dezinfekciu po skončení testovania a vyplatiť oproti pôvodnému plánu zvýšenú sumu odmeny 100 eur na jednu administratívnu silu za deň testovania. „Podľa najaktuálnejších pokynov sme boli požiadaní pomôcť armáde zabezpečiť viacero vecí, ktoré sa nedajú z centrálnej úrovne. To je však v praxi v našom meste nerealizovateľné. Nie je možné zo dňa na deň obstarať tony materiálov a ochranných prostriedkov, ktoré by sme v Košiciach potrebovali pre celoplošné testovanie,“ uviedol Polaček, ktorý na túto tému absolvoval videohovory aj s členmi Únie miest Slovenska, armádou a predstaviteľmi ministerstiev.

Testovanie: Stále sa hľadajú zdravotníci, pomáhať môžu vo svojom regióne
Rezort obrany stále hľadá zdravotnícky personál na celoplošné testovanie obyvateľov na ochorenie COVID-19. Zdravotníci môžu pomáhať priamo vo svojom regióne. Čítať ďalej
28 | 10 | 2020 | Michal Filek/TASR

Armáda mnohé priestory odmietla

Košice síce vo svojich skladoch majú obmedzené množstvo ochranných prostriedkov, tie sú však určené pre vlastných zamestnancov, vrátane mestských policajtov, ktorí sa takisto zúčastnia na testovaní. Primátora mrzí, že magistrát mesta spolu so starostami mestských častí síce vytypovali pre účely celoplošného testovania priestory až pre 300 odberových tímov, lenže armáda z nich mnohé pre rozličné príčiny odmietla. Definitívne počty schválených miest na testovanie, ako aj to, koľko tímov by v nich malo pôsobiť, pritom nemusia byť podľa neho známe ešte ani deň pred začiatkom testovania.
Obavy, že ľudí otestovať nestihnú

Starostka Myslavy Iveta Šimková sa na krízovom štábe pýtala, kto dokáže vykonávať testovanie 15 hodín v kuse. Položila aj otázku, či bude vôbec možné otestovať za tak krátky čas, a pri tak nízkom počte odberných miest všetkých Košičanov. „V pondelok sa hovorilo ešte o trojdňovom testovaní a dnes už len o dvoch dňoch. Asi nie som jediná, kto má obavy. Matematika nepustí, tí ľudia sa nestihnú v Košiciach otestovať,“ dodala podľa portálu cas.sk Šimková.

Celoplošné testovanie musí prebehnúť bez toho, aby bolo ohrozené zdravie občanov, tvrdí prezidentka
Celoplošné testovanie obyvateľov Slovenska na koronavírus musí prebehnúť bez toho, aby bolo ohrozené zdravie občanov a taktiež fungovanie nemocníc a poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Čítať ďalej
27 | 10 | 2020 | SITA