Alena Zsuzsová na slobodu nepôjde. Senát Najvyššieho súdu uveril slovám Andruskóa
29 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Zdá sa, že sne o slobode sa Alene Zsuzsovej len tak ľahko nesplnia. Senát Najvyššieho súdu ju ponechal vo vyšetrovacej väzbe vo veci prípravy vraždy prokurátorov.


Alenu Zsuzsovú síce Špecializovaný trestný súd spolu s Marianom Kočnerom oslobodil spod obžaloby v prípade objednávky vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, lenže vzápätí ako vyšla z leopoldovskej väznice ju kukláči zadržali opäť. Tentokrát pre prípravu vraždy prokurátorov Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho, z ktorej je tiež obvinená. Zsuzsovú navyše stíhajú aj pre prípravu vraždy advokáta Daniela Lipšica, informuje o tom portál Aktuality.sk.
Spochybnenie dôvodov stíhania nepomohlo

Špecializovaný trestný súd po jej opätovnom zadržaní následne rozhodol, že Zsuzsová patrí do väzby. Rozhodnutie napokon potvrdil aj Najvyšší súd, hoci Zsuzsová sa snažila spochybniť dôvody trestného stíhania v tejto veci napríklad aj argumentáciou, že obvinenie stojí výlučne na výpovedi spoluobvineného Zoltána Andruskóa. Špecializovaný trestný súd v Pezinku uveril Andruskoóvi v kauze úkladnej vraždy novinára a jeho snúbenice len čiastočne. V rozsudku vysvetľoval, že ide o svedka kajúcnika, takže jeho výpoveď mohla byť účelová.

PRACOVALA ZSUZSOVÁ PRE SIS? Nové informácie naznačujú aj túto možnosť
Radovan Bránik informuje na svojom webe o tom, že vďaka vzneseniu obvinenia Alene Zsuzsovej a spol. sa odhalila možnosť, že mohli pracovať pre štát. Čítať ďalej
15 | 08 | 2019 | Peter Bachan

Andruskó usvedčuje Zsuzsovú aj seba samého

Senát Najvyššieho súdu v zložení Jana Serbová, Martin Bargel a Peter Kaňa pri rozhodovaní o Zsuzsovej väzbe pripustil, že Andruskóova výpoveď je jediným priamym dôkazom. Pripomenul však, že obvinený muž vo svojej výpovedi usvedčuje z prípravy vraždy nielen obvinenú Zsuzsovú a ďalšie osoby, ale aj seba samého. „Pričom z povahy posudzovaných skutkov nie je zrejmý zjavný motív, pre ktorý by on sám mal mať záujem na odstránení dvoch konkrétnych prokurátorov a advokáta, ako aj motív, pre ktorý by mal mať záujem krivo obviňovať XXX z konania, ktorého sa v skutočnosti nedopustila,” zdôraznila v uznesení sudkyňa Jana Serbová.

To, že obvinený Andruskó spolupracuje s políciou, podľa sudkyne automaticky neznamená jeho nehodnovernosť. „O posudzovaných skutkoch vypovedal dostatočne konkrétne, podrobne a vo vzájomných súvislostiach, pričom jeho výpovede korešpondujú i v podstatných okolnostiach i mnohých detailoch jednotlivých úkonov smerujúcich k vykonaniu troch obzvlášť závažných zločinov i s výpoveďami ďalších svedkov,” vyjadrila sa Serbová

AKTUALIZOVANÉ: Zsuzsová a spol. plánovali vraždy Lipšica a prokurátorov. Obvinené sú aj ďalšie dve osoby
Polícia vzniesla ďalšie obvinenie Alene Zs., Tomášovi Sz. a Zoltánovi A., ktorí sú obvinení aj v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka. Čítať ďalej
26 | 07 | 2019 | Peter Bachan, TASR

Zsuzsová by na slobode mohla mariť vyšetrovanie

Alena Zsuzsová, ktorá žije v Komárne, je vo väzbe aj preto, aby neovplyvňovala svedkov, respektíve spoluobvinených a nemarila vyšetrovanie. Najvyšší súd tiež pripomína dôvod prípravy vraždy prokurátora Petra Šufliarskeho. Andruskó tvrdí, že Zsuzsová konala na pokyn neznámeho objednávateľa. Motívom vraždy vraj bolo odstrániť Šuflarskeho z pozície prokurátora, ktorý rieši „trestnú činnosť objednávateľa a s ktorým sa objednávateľ nevie dohodnúť a preto je na jeho miesto potrebné dostať iného prokurátora,“ zhrnul senát slová Andruskóa.

Súd v najnovšom uznesení upozorňuje, že už v takto vyjadrenom motíve pre vraždu prokurátora je „dostatočne konkrétne a zreteľne“ vyjadrená vôľa, že ak sa vražda úspešne dokoná a prokurátora by na jeho mieste niekto nahradil, ovplyvnia sa aj iné trestné konania. Ak existuje dôvodné podozrenie, že by pripravovaná vražda Šufliarskeho bola spáchaná so spomínaným motívom, tým skôr existuje podľa Najvyššieho súdu u obvinenej Zsuzsovej hrozba, že na slobode by sa snažila mariť vyšetrovanie vo svojom vlastnom prípade.

Alena Zsuzsová mala komunikovať s jej rodinou v šifrách. Aký je dôvod?
TV Markíza informuje o tom, ako Alena Zsuzsová, ktorá je obvinená z objednávky vraždy Jána Kuciaka, má komunikovať so svojou dcérou a matkou v šifrách. Čítať ďalej
24 | 07 | 2019 | Peter Bachan

Znalosť jazykov jej môže uľahčiť útek do zahraničia

Zsuzsová v sťažnosti proti rozhodnutiu o vzatí do väzby argumentovala tým, že môže byť stíhaná naj a slobode, pretože určite neujde. Podľa jej slov vychováva maloletú dcéru, stará sa o domácnosť a matku na dôchodku. Navyše má „panickú poruchu z iných ľudí, čo značne obmedzuje jej prípadné pokusy v prípade úteku,” parafrázoval jej slová Najvyšší súd. Senát Jany Serbovej však o tomto argumente, zdá sa, pochybuje. Poukazuje na jej čulú komunikáciu s ľuďmi, vrátane správ v Threeme. Samotná Zsuzsová ale na súde priznala, že komunikovala s viacerými vplyvnými ľuďmi vrátane politikov, alebo zbierala podpisy pre novovznikajúcu politickú stranu Mariana Kočnera v miestnych osadách pri Komárne.

„Pokiaľ sa obvinená dovoláva vlastnej fóbie z ľudí, čím podporuje svoj argument pre absenciu dôvodu úteku do zahraničia, z doposiaľ zabezpečených dôkazov (vrátane intenzívnej elektronickej komunikácie s inými osobami) možno dovodiť jej dobrú socializovanosť, ktorá by jej prekážkou pre prípadný útek nepochybne nebola, rovnako ako jej rodinné zázemie (spolužitie s maloletou dcérou a matkou, o ktoré sa musí starať),” napísal senát Najvyššieho súdu. Dozorujúci prokurátor prípadu tiež v návrhu na väzbu pripomenul, že Zsuzsová ovláda aj maďarčinu či taliančinu, čo by jej mohlo uľahčiť útek do zahraničia.
Podporný argument pri možnom úteku za hranice

Senát Najvyššieho súdu síce skonštatoval, že samotná znalosť cudzieho jazyka nemôže byť vo všeobecnosti dôvodom na útekovú väzbu, no zároveň pripúšťa, že v tomto prípade išlo o „podporný argument (prokurátora – pozn. redakcie) v možnosti potenciálneho uľahčenia úteku a možnom bezproblémovom pobyte v cudzine u obvinenej.” Anonymizované uznesenie Najvyššieho súdu získali Aktuality.sk na základe infozákona.

Bomba v smetnom koši? Prokurátora Šufliarskeho chceli dať dole "na mafiána"
Televízia Markíza má k dispozícii dokument, kde policajný vyšetrovateľ popisuje prípravy na spáchanie "atentátov" na Daniela Lipšica, Petra Šufliarskeho a Maroša Žilinku. Čítať ďalej
03 | 09 | 2019 | Peter Bachan