Rodičke, ktorá odmietla "dobrovoľný" test a jej advokátke mnohí tlieskajú. O koho práva a slobody tu ide?
28 | 10 | 2020 I Natália Sollárová

Prípad rodičky, ktorá sa pred pôrodom v košickej nemocnici odmietla dať otestovať na COVID-19 a potom si zavolala právničku, vyvolal rozruch a podľa niektorých je i nebezpečným precedensom. Advokátka hovorí o „fašizme“ či „vojne“ a hoci sa mnohí s jej bojom za spravodlivosť stotožňujú, nemalá časť verejnosti to vidí inak.


„Takže ide to aj bez testu na Covid,“ uviedla víťazne na Facebooku právnička Adriana Krajníková po narodení dievčatka, ktoré jej klientka priviedla na svet bez požadovaného testovaniu. „Prvé slobodné dieťa v týchto ťažkých časoch. A mamička Janka, napriek jej mladučkému veku, je generál v útoku! Úžasná baba! Chránila svoje dieťa ako levica na savane pred nájazdom tlupy barbarských pytliakov,“ nešetrila chválou.

Advokátka na sociálnej sieti zverejnila podrobnosti prípadu aj so zvukovou nahrávkou. Podľa nej sa budúca rodička v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura Košice odmietla otestovať na koronavírus a personál jej na oplátku mal hroziť tým, že jej na 10 dní zoberú dieťa.

V Košiciach sa rodičke vyhrážali odobratím dieťaťa, ak sa matka nedá "dobrovoľne" otestovať
V piatok vo večerných hodinách bola JUDr. Krajníková zavolaná matkou rodičky na pomoc do nemocnice L. Pasteura v Košiciach. Personál pôrodnice odmietal vykonať pôrod bez čerstvého Covid testu. Neskôr personál tvrdil, že v zmysle nariadení nemocnice... Čítať ďalej
25 | 10 | 2020 | Petra Demková

Nemocnica sa bráni, že ide o lož

Košická nemocnica k tomu vydala jednoznačné stanovisko. „Nikto zo zdravotníckych pracovníkov neuviedol tejto pacientke, že jej bude odobraté dieťa, pokiaľ sa odmietne podrobiť antigénovému testu na COVID-19,“ píše sa vo vyjadrení. Takéto tvrdenia považujú dokonca za lož. „Naopak, ako počuť z nezákonne uverejnenej nahrávky, pacientka dostala jasné a zrozumiteľné informácie, že bude umiestnená spolu so svojím dieťaťom samostatne“. Nemocnica preto podnikne právne kroky.

Po incidente akoby sa vrece roztrhlo s rôznymi príspevkami a komentármi. Zdá sa, že právnička hovorila z duše všetkým odporcom rúšok, testovania a korona ošiaľu vôbec. Tí ju pod jej statusmi oslavujú. „Dr. Krajníková, ďakujem bohu, že ste,“ uvádza sa v jednom z nich. „Je smutné, keď lekár neakceptuje výzvy právnika. Zdravotnícky hyenizmus,“ konštatuje ďalší, alebo „tu už pomôže len zákon vziať do vlastných rúk“. Nechýbajú však ani menej prajné vyjadrenia a nie je ich málo.
Rezort stojí za lekármi

Ministerstvo zdravotníctva konanie advokátky a jej klientky rozhodne nevníma ako záslužné a stojí za košickou nemocnicou. "Pacientka celé hodiny odmietala nielen test na COVID-19, odmietala aj nosiť rúško, odmietala protiepidemické opatrenia a odmietala normálne komunikovať. Namiesto toho komunikovala jej advokátka, ktorá cez telefón poučovala zdravotníkov a zdravotníčky, že rúška sú 'genocídny nezmysel'," píše rezort na svojom Facebooku. „V čase, keď hrozí riziko šírenia nákazy COVID-19, je povinnosťou zdravotníka chrániť dieťa aj po pôrode a zdravotníci postupovali v súlade s klinickým protokolom,“ uvádza ďalej ministerstvo.

Koalícia je nejednotná! "Po testovaní na Slovensku nezostane kameň na kameni", tvrdí Kollár
Primátor Hlohovca o testovaní tvrdí, že samospráva nie je slúžkou centrálnej vlády. Je ním Miroslav Kollár, politik koaličného partnera vo vláde (Za ľudí). Čítať ďalej
27 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Podľa spomínaného dokumentu, v prípade pacientky, u ktorej sa nedá vylúčiť podozrenie na COVID-19, sa individuálne, na základe dohody medzi matkou a ošetrujúcim lekárom urobí rozhodnutie, či bude dieťa ponechané v prítomnosti rodičky, alebo ho budú ošetrovať oddelene. V závislosti od miery rizika existujú 3 možnosti.

Prvou z nich je, že bábätko je dočasne v inkubátore kŕmené umelou formulou. Ďalšou alternatívou je, že dieťa je síce kŕmené materským mliekom, ale prostredníctvom inej osoby, kým sa matka neuzdraví. Tretia možnosť akceptuje vyššie riziko, v záujme podpory bondingu, čiže vytvorenia puta medzi matkou a dieťatkom. To je však eliminované používaním rúška, častým umývaním rúk a podobne.
Čo sa stalo v košickej nemocnici podľa nahrávky?

Právnička podľa zverejnených nahrávok dostala informáciu od matky tehotnej mladej ženy, že ak si jej dcéra nedá spraviť test, zoberú jej potom dieťa na 10 dní do karantény. Podmienkou na to, aby s ním po pôrode mohla byť, bolo vykonanie testu na COVID-19.

Celoplošné testovanie musí prebehnúť bez toho, aby bolo ohrozené zdravie občanov, tvrdí prezidentka
Celoplošné testovanie obyvateľov Slovenska na koronavírus musí prebehnúť bez toho, aby bolo ohrozené zdravie občanov a taktiež fungovanie nemocníc a poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Čítať ďalej
27 | 10 | 2020 | SITA


Advokátka komunikovala s budúcou mamičkou výlučne cez telefón. Lekári s ňou takýmto spôsobom však veľmi hovoriť nechceli a ohľadom testu sa odvolávali na nariadenie nemocnice. Právnička cez hlasitý odposluch na jednu z lekárok miestami aj kričala, že na ňu podá trestné oznámenie, pokiaľ neposkytne dokument, v ktorom je uvedené, na základe akého právneho aktu vyšetrenie žiadajú.

V ďalšom rozhovore už 19-ročná budúca matka na ambulancii plakala advokátke do telefónu, že jej zoberú dieťa. Právnička ju ubezpečila, že sa to nestane. Okrem toho jej mali povedať, že si bude sama hradiť náklady. Krajníková ju v nahrávke opäť upokojovala, že nebude nič platiť, skôr naopak.
"Nech sa neopovážia dať vám rúško..."

Kým čakali na lekárov, ktorí išli za nadriadeným, právnička svoju klientku informovala, že neexistuje žiadna zákonná povinnosť nechať sa testovať. „To sú čisté nezmysly“, povedala jej ďalej po telefóne a spýtala sa, či má rúško. Tehotná žena odpovedala, že ho má cez ústa. Krajníková ju následne vyzvala, aby si rúško dala dolu, že ho nemusí mať. „Nech sa neopovážia dať vám počas pôrodu rúško,“ apelovala ďalej. Budúca mamička sa priznala, že sa „neriadi tým, čo je nariadené“.

Zdravotnej starostlivosti na Slovensku hrozí kolaps, upozorňuje iniciatíva Stop hazardu so zdravím
Zdravotnej starostlivosti na Slovensku hrozí kolaps. Zástupcovia pacientov a poskytovateľov zdravotnej starostlivosti na to upozornili na tlačovej konferencii iniciatívy Stop hazardu so zdravím. Návrh rozpočtu na rok 2021 podľa nich neprináša nádej... Čítať ďalej
27 | 10 | 2020 | SITA


Do ambulancie potom prišla lekárka, iná ako predtým, a do zapnutého odposluchu povedala, že pacientka nemá „masku na tvári“ a obrátila sa na advokátku, či by ju mohla upozorniť, keď už je právnička. „Moja klientka si rúšku nenasadí. Pokiaľ z toho chcete vyvodiť nejaké dôsledky, nech sa páči, volajte políciu, vy nie ste orgánom na úseku priestupkového konania ani blokového konania,“ reagovala ďalej ostro cez telefón Krajníková.

Zároveň personál vyzvala, aby sa zdržali nezákonného konania, majúc na mysli požadovanie testu na COVID-19 a izoláciu dieťaťa. Informovala, že jej klientka si nedá spraviť test a oni budú rešpektovať jej rozhodnutie, pretože neexistuje žiadne zákonné opatrenie ani nariadenie k tomu, aby niekto v Slovenskej republike bol povinný podstúpiť „covid test“.

„Po pôrode sa jej dieťa neopovážte zobrať,“ dodala ešte Krajníková zvýšeným hlasom. „Žiadne dieťa neberiem,“ oponovala lekárka. Právnička ďalej pokračovala, že ak jej výzvu neuposlúchnu, podá na lekárku trestné oznámenie a aj na všetkých ostatných. Zároveň upozornila na vyššie sadzby trestov vzhľadom na „krízový stav“.

COVID-19 opäť zabíjal: Desivé slová známeho moderátora pred jeho smrťou
Koronavírus má na Slovensku prvú obeť medzi mediálne známymi osobami. Je ňou publicista a moderátor rádia R1 Jozef Kmeťo (†47). Čítať ďalej
27 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Behanie v overaloch i polícia

Lekárka sa advokátky pokojne spýtala, či jej tiež konečne dovolí niečo povedať a informovala ju, že „vaša klientka určite bude mať normálny pôrod a bude mať pri sebe svoje dieťa. Aj po pôrode“. Za jediný problém označila, že okolo nej budú všetci „behať v overaloch“. Právničku ďalej informovala, že jej klientka bude považovaná za podozrivú na COVID-19, personál pri kontakte s ňou bude používať ochranné prostriedky a že bude izolovaná spolu s dieťaťom.

V ďalšej časti komunikácie advokátka opakovane vyzvala lekárku, aby s jej klientkou o teste nehovorila, lebo jej to zakázala. Matka tehotnej následne právnu zástupkyňu informovala, že dcéra počula, ako idú volať políciu. Policajti naozaj aj prišli, ale s advokátkou cez telefón hovoriť nechceli a presunuli sa do druhej miestnosti. Jeden z nich budúcej rodičke povedal, že vie vypísať papiere aj bez nej.

Neskôr sa Krajníkovej opäť ozvala matka tehotnej, že jej dcéra je úplne na dne a psychicky to nezvláda. Vraj bola za ňou pediatrička a mala jej povedať, že dieťa zoberú do izolácie. Zároveň advokátke odkázali, že má kontaktovať právnikov nemocnice. A mladej mamičke vraj dajú preplatiť všetky náklady na ochranné pomôcky, lebo si nedala spraviť test a všetci okolo nej kvôli tomu chodia v „skafandroch“.

Slováci skupujú „déčko“. Je naozaj zázračné, alebo ich len pobláznil minister Krajniak?
Šéf rezortu práce Milan Krajniak „pobláznil“ Slovákov a vitamín D ide v lekárňach na dračku, píše portál aktuality.sk. Správna hladina kalciferolu znižuje riziko ochorenia i úmrtia na COVID-19 a okrem iných prospešných funkcií tiež pomáha hojiť... Čítať ďalej
27 | 10 | 2020 | Natália Sollárová

Znepokojenie komisárky pre deti

Podľa poslednej nahrávky chceli robiť test na COVID-19 aj novorodencovi. Rodička s tým však nesúhlasila. „Samozrejme, že nie“, reagovala právnička. Mamička potom Krajníkovej povedala, že dieťatko má pri sebe od pôrodu.

Incident vyvolal záujem aj u časti košickej verejnosti. Podľa portálu kosicednes.sk sa v nedeľu podvečer v areáli nemocnice zišlo asi 20 ľudí, ktorí mali sviečky a slovenské vlajky. Vzhľadom na núdzový stav a zákaz zhromažďovania nad 6 osôb protest neunikol pozornosti polície, ktorá zistila ich totožnosť a aj s videozáznamom prípad odstúpila „príslušnému orgánu na ďalšie konanie“.

Znepokojenie nad situáciou okolo bábätka vyjadrila komisárka pre deti Viera Tomanová. V stanovisku upozorňuje, že jedným zo základných práv dieťaťa je to, že nemôže byť oddelené od svojich rodičov proti ich vôli. Orgány činné v trestnom konaní by sa podľa nej mali zaoberať otázkou, či nedošlo k vydieraniu matky. Zároveň poďakovala advokátke Krajníkovej „za účinnú ochranu práv matky, ktorou zabránila odňatiu dieťaťa“.

Počet obetí bude ešte rásť a ľudia začnú zomierať aj doma, hovorí patológ
Počty mŕtvych na COVID-19 už aj u nás stúpajú a v najbližších dňoch budú zrejme rásť ešte viac. Podľa odborníkov môžeme zmenu k lepšiemu očakávať o niekoľko týždňov. Čítať ďalej
26 | 10 | 2020 | Natália Sollárová

Kolíková prístup advokátky odsúdila

Na dianie v nemocnici reagovala aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. „Pri advokátoch ako aj pri ostatných právnických profesiách je namieste vyžadovať veľmi prísne nielen dodržiavanie princípov práva, ale aj etického kódexu. Šírenie dezinformácií o ochranných opatreniach týkajúcich sa pandémie je hrubo za hranicou takého správania, ktoré by sme od advokáta očakávali,“ píše sa v stanovisku.

Kolíková takýto prístup odsúdila. Od advokáta sa podľa nej očakáva, že bude skôr vzorom pre ostatných, nie nadarmo sa považuje za tzv. predĺženú ruku spravodlivosti. Podľa portálu Denníka N sa k možnému postihu právničky nechcela vyjadriť. „Podľa našich informácií je uvedená advokátka riešená advokátskou komorou,“ dodala ministerka.

Vyjadreniami však nešetrili ostatní. Napríklad poslanec národnej rady Ľuboš Blaha na margo incidentu uviedol, že sa "rútime do totality" a za všetko môže Matovičova vláda. Prípad z Košíc však podľa neho ukázal, že aj nad totalitnou mašinériou sa dá vyhrať. „Horší ako covid je vírus neľudskosti, a ten sa kvôli šialenej vláde šíri rýchlejšie ako sama pandémia,“ píše v príspevku na Facebooku.

Matovičovi hrozí doživotie!, tvrdí Štefan Harabin
Bývalý predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin je známy svojimi ostrými vyjadreniami na adresu súčasného premiéra, no teraz zašiel ešte ďalej. Podal na neho trestné oznámenie! Čítať ďalej
27 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Zbytočné vyhrotenie situácie a ohrozenie zdravotníkov

Celkom iný názor vo svojom komentári na portáli sme.sk predostrel Jaroslav Vrábeľ. „Koronakarma mnohých takých dobehla, nakoniec prosia o modlitby,“ uvádza v podtitule. „Keď nedávno vyviedli advokátku Krajníkovú zo súdu, lebo si odmietla dať rúško, a súd nakoniec bez nej rozhodoval o prepustení jej klienta z väzby, bola to ešte len taká smutná kuriozita,“ pokračuje.

Je presvedčený, že v prípade košickej nemocnice obe ženy, advokátka aj mladá mamička, zbytočne vyhrotili situáciu pred pôrodom a navyše ohrozili personál. Podľa neho vznikajú situácie, keď sa „niektoré FB vyjadrenia už premietajú aj do skutkov, prekračujú hranice, minimálne etické a treba ich odsúdiť, i vyvodiť zodpovednosť“. Myslí si, že advokátska komora po uplynulom víkende a precedense už nemá na čo čakať. „Ak však i v nemocnici niekto pochybil, nech ho potrestajú, aby sa to neopakovalo,“ píše Vrábeľ.

Slovenská advokátska komora (SAK) sa konaním Krajníkovej plánuje zaoberať. Plnú kompetenciu však podľa organizácie majú orgány činné v trestnom konaní. Ak by polícia začala trestné stíhanie a vzniesla obvinenie, SAK podľa hovorkyne Alexandry Donevovej môže Krajníkovej pozastaviť výkon advokácie. Disciplinárny senát komory zas môže advokátovi uložiť sankciu v podobe napomenutia, pokuty až po vyčiarknutie zo zoznamu, píše portál sme.sk.

POČAS VÍKENDU BUDE CELOPLOŠNÉ TESTOVANIE, TVRDÍ MATOVIČ
Ústredný krízový štáb rozhodol, že celoplošné testovanie obyvateľstva na ochorenie COVID-19 sa bude realizovať počas najbližšieho víkendu, a to počas soboty (31. 10.) a nedele (1. 11.). Čítať ďalej
26 | 10 | 2020 | TASR