Koniec dohadov: "Antigénové testy nie sú dostatočne spoľahlivé", potvrdzuje štúdia
28 | 10 | 2020 I Natália Sollárová

Tím českých odborníkov zrealizoval štúdiu, v ktorej skúmali citlivosť antigénových testov. Výsledky sú horšie, ako čakali. Približne 3 z 10 infikovaných vôbec neodhalia, hoci majú príznaky. PCR testy sú jednoznačne presnejšie.


„Výsledky štúdie sú naozaj ďaleko za očakávaním. Celková senzitivita antigénových testov sa podľa nášho zistenia pohybuje pod hranicou 70 percent. Náš odhad bol pritom približne 85 percent,“ hovorí Pavel Dřevínek, prednosta Ústavu lekárskej biológie 2. Lekárskej fakulty UK a Fakultnej nemocnice v Motole. Podľa neho sa dá povedať, že 3 z 10 pozitívnych na COVID-19 antigénové testy vôbec nezachytia, a to dokonca i v prípade, že majú príznaky.

Štúdiu uskutočnili od 21. do 24. októbra na vzorke 591 ľudí. Ich vekový priemer bol 40 rokov. Jeden alebo viac príznakov, ktoré by mohli naznačovať koronavírus, u seba pozorovalo 290 ľudí. Zvyšných 391 zúčastnených bolo bez symptómov, uvádza sa v tlačovej správe renomovanej Fakultnej nemocnice v Motole.

Uznávaní vedci vyzvali Matoviča, aby robil premyslenejšie kroky v boji s pandémiou!
Slovenskí vedci vyzývajú na zomknutie sa, ale aj za lepšiu komunikáciu s verejnosťou, aby stúpala dôvera občanov v koronavírusové opatrenia, a aby nedochádzalo k zbytočnému rozdeľovaniu spoločnosti. Čítať ďalej
28 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Cieľom štúdie bolo dozvedieť sa, či je možné doteraz najspoľahlivejšiu metódu testovania, ktorú predstavujú PCR testy, nahradiť rýchlejším spôsobom. Porovnávali preto dva typy antigénových testov, ktoré sa od seba líšia spôsobom zisťovania výsledku. V prípade prvého testu sa dá výsledok odčítať voľným okom, druhý vyžaduje prístroj s fluorescenčným signálom. Vo všetkým prípadoch urobili zapojeným ľuďom výtery z nosohltanu, pre každý test zvlášť. V prípade PCR testu ho doplnili aj o odber zo zadnej steny nosohltanu.

Celková citlivosť antigénových testov dosiahla pri prvom type testu 67 percent a pri druhom iba 63 percent. Lepšie výsledky prinieslo testovanie ľudí s príznakmi ochorenia, keď prvý test ukázal senzitivitu 74 percent a test označený číslom dva 70 percent. Podľa portálu pravda.sk dosiahli antigénové testy uspokojivé výsledky citlivosti iba pri najvyšších hladinách pozitivity, teda u pacientov, ktorí boli najviac infekční. V tomto prípade ukázal prvý test 93 percent a druhý 90 percent.

Matovič uráža prezidentku. Ako "rešpektovať" predstaviteľov štátu?
"Niekto má nutkavú potrebu od testovania pokútne odrádzať … lebo s ideou neprišiel/-a on/-a. Trápnučké tri dni pred logisticky najťažšou operáciou v histórii." - Predseda vlády Igor Matovič. Čítať ďalej
28 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


PCR metódou zachytili pozitívny výsledok v 222 prípadoch, 54 z nich bolo bez príznakov. Zatiaľ čo antigénový test číslo 1 nevyšiel pozitívny ani v jednom prípade negatívneho PCR testu (ktorého výsledok sa zisťuje voľným okom), čo sa týka druhého testu, bol takýto výsledok zaznamenaný v 2 prípadoch. To indikuje riziko vzniku falošne pozitívnych výsledkov pri takomto type testu.

„Výsledky je potrebné interpretovať obozretne a v kontexte epidemiologickej situácie, najmä však pamätať na riziko falošnej negativity v oblastiach s vyšším výskytom a falošnej pozitivity v oblastiach s nižším výskytoch ochorenia,“ upozorňuje podľa portálu pravda.sk česká lekárska spoločnosť.

Spoločnosť pre lekársku mikrobiológiu vysvetľuje, že „antigénový test nemožno chápať ako rovnocenný ekvivalent PCR diagnostiky“, píše ďalej pravda.sk. Podľa oficiálneho stanoviska by sa nemal používať ako skríningový pri vyšetrovaní ľudí s nízkou pravdepodobnosťou infekcie, napríklad, ak nemajú žiadne príznaky ochorenia a neboli v kontakte s infikovaným človekom či pri kontrolách na letiskách alebo hraniciach.

Koalícia je nejednotná! "Po testovaní na Slovensku nezostane kameň na kameni", tvrdí Kollár
Primátor Hlohovca o testovaní tvrdí, že samospráva nie je slúžkou centrálnej vlády. Je ním Miroslav Kollár, politik koaličného partnera vo vláde (Za ľudí). Čítať ďalej
27 | 10 | 2020 | Ivan Brožík