Ďalší štátny boháč: Bývalý šéf privatizácie Štefan Gavorník vlastní miliónové majetky
28 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Miliónové majetky, ale s nejasným pôvodom, má niekdajší šéf prezídia Fondu národného majetku Štefan Gavorník. Časť jeho firiem navyše mala vo vlastníckej štruktúre schránkovú firmu blízku finančným žralokom z J&T.


Štefan Gavorník bol hlavou privatizácie, ktorú sám nazval „prichmatizáciou“, v rokoch 1994 až 1996. Neskôr ho síce polícia obžalovala z prijímania úplatkov, súd ho však oslobodil. Dnes je spojený s aktívami v osemciferných hodnotách. Časť z nich, podľa portálu Aktuality.sk, prepája tajomná schránka, ktorá sa opakovane vyskytovala v projektoch J&T. Finančná skupina tvrdí, že schránku nevlastní, a jej majiteľom je osoba zo zahraničia.
Akékoľvek svoje prešľapy či úplatky odmieta

Bývalému šéfovi prezídia Fondu národného majetku Gavorníkovi patrí aj tento Hotel Lesana v Starej Lesnej. Zdroj: Lesana.sk


Pýtate sa, aké majetky má Štefan Gavorník, niekdajší šéf prezídia štátneho Fondu národného majetku, ktorý dohliadal na mečiarovské privatizácie? Nuž tak teda hotel v Starej Lesnej, penzión pri Štrbskom Plese či miliónové firmy. Hoci tento majetok je Gavorníkovi blízky už roky, k veľkej časti sa oficiálne priznal iba nedávno. Spoločnosť Tatry Vila Emma, cez ktorú vlastní väčšinový podiel v penzióne na Štrbskom Plese, vznikla na jar 2019.

Väčšinový podiel v hoteli Lesana pod Tatrami je zase na Gavorníka napísaný len od apríla tohto roku. Firmy vo vlastníctve Gavorníka a jeho dcér disponujú aktívami vysoko nad desať miliónov eur. Bývalý šéf prezídia FNM však akékoľvek prešľapy či úplatky z privatizácií, kvôli ktorým v minulosti čelil obžalobe, odmieta.

Za žalobami v kauze SCP vidí Lipšic úmysel vydierať
Žaloby bývalých zamestnancov SCP Ružomberok proti súčasným majiteľom vykazujú všetky znaky špekulatívneho sporu, ktorý má donútiť majiteľov k dohode. Uviedol to v rozhovore pre portál Žijem v Ružomberku (zijemvrk.sk) advokát Daniel Lipšic, partner... Čítať ďalej
16 | 10 | 2020 | SITA

Lukratívne pozemky aj schránková firma J&T

Poďme ale ďalej k majetkom bývalého šéfa FNM. Gavorníkova firma Poz Tatry vlastní 25 hektárov lukratívnych pozemkov v Starej Lesnej. V posledných dňoch pribudla na katastri poznámka o súdnom spore medzi Martinom Kurcábom a Okresným úradom v Kežmarku. Kurcáb totiž tvrdí, že ako dedič zosnulého reštituenta má nárok na pozemky, ktoré podľa neho štát nezákonne vydal. Gavorník tvrdí, že sa ho žaloba netýka. „Keď oni urobili chybu pri pozemkových úpravách, nech si to riešia. Ja, keď som pozemky kúpil od obyvateľov Starej Lesnej, som ich kúpil v dobrej vôli. Minimálne ma ale mali upozorniť, že je tam nejaká žaloba,“ uviedol pre Aktuality.sk Gavorník, ktorý poznámku nevníma ako riziko, že by o pozemky mohol prísť.

Gavorník vlastní aj firmu cez svoju schránkovú spoločnosť Growdling limited. Tá zdieľa spoločnú adresu v cyperskej Nikózii so stovkami schránkových firiem, ktoré používa finančná skupina J&T a jej klienti: Akropoloes Avenue, Savvides Center, 1. poschodie, č. dverí 102. Meno schránkovej firmy Gruenberg Investment sa v médiách objavilo už v minulosti – predovšetkým v Česku. V konšpiračných kruhoch totiž kolovala informácia, že ju ovláda George Soros, ktorý má cez ňu vplyv na české médiá. Okrem iného mala byť schránka spojená s vlastníctvom českého Blesku.
Najskôr zapieral, potom istú možnosť pripustil

Údaje z verejných zdrojov však spájajú firmu Gruenberg s Gavorníkom a finančníkmi z J&T. Táto schránka totiž vlastnila dve spoločnosti, ktoré dlhodobo spravujú majetok Štefana Gavorníka a jeho rodiny. A minimálne v ôsmich prípadoch obchodovala s finančníkmi zo skupiny J&T – či už šlo o predaj alebo kúpu podielu vo firmách. Bývalý šéf prezídia FNM najskôr o firme Gruenberg veľa nevedel. „Nič mi nehovorí taká firma,“ uviedol Aktualitám.sk Gavorník. Neskôr však pripustil, že môže ísť o firmu z portfólia J&T, keďže sa vyskytla v blízkosti viacerých projektov tejto finančnej skupiny.

Odmietol však, že by s jej ľuďmi podnikal: „Poznám majiteľov J&T. Pán Tkáč voľakedy ako prezident IRB patril do portfólia FNM. Nemal som však nikdy spoločníctvo s J&T. Rád by som mal, ale nemám.“ Prečo sa spomínaná schránka objavila v jeho firmách, ale nevedel povedať. „To možno vybavila banka,“ tvrdí Gavorník.  Podľa Igora Rattaja, ktorého biznis sa tiež vyskytol v blízkosti spoločnosti Gruenberg, firmu v minulosti zastupoval Camillus Braxator.

Česká polícia preveruje J&T kvôli miliardám z Ruska
17 | 10 | 2019 | Gabriel Matta

Gavorníkovci mali blízko k finančníkom z J&T

Skupina J&T neodpovedala, kto je majiteľom schránkovej firmy. „Konečným užívateľom výhod spoločnosti Gruenberg Investments je osoba zo zahraničia, ktorá nedala súhlas na zverejnenie mena. Preto sa uchádzam o pochopenie, že vám takúto informáciu poskytnúť nemôžeme, ak vám ju neposkytne samotná spoločnosť,“ uviedol hovorca finančníkov Maroš Sýkora. Rodina Gavorníkovcov mala blízko k finančnej skupine J&T aj v inom prípade. Gavorníkova dcéra Katarína Svobodová v minulosti kupovala spoločnosť Želíz od J&T Finance Group. Časť svojho podielu po niekoľkých rokoch previedla na Gavorníka.

Gavorník sa spolu právnikom Pavlom Korytárom angažuje aj v spore zamestnancov papierní v Ružomberku s oligarchom Milanom Fiľom. „Vy sa nestarajte o mňa!“ reagoval podráždene Fiľo s dôvetkom, že dôležitých je štyritisíc ľudí, ktorým pomáha v kauze privatizácie papierní, nie jeho majetky. Gavorník tvrdí, že privatizačná zmluva, na základe ktorej získal Fiľo tento podnik, je neplatná, keďže nesplnil záväzok odovzdať 15 % akcií zamestnancom firmy. V tejto kauze vraj boli naňho vyliate vedrá špiny. „Že ja s Korytárom vydierame Fiľa. Ja som ho nevidel od roku 2008, ani som mu nevolal,“ bránil sa Gavorník.
Hodnotu svojho majetku špecifikovať nechcel

Štefan Gavorník tiež tvrdí, že z pozície šéfa prezídia FNM nebral žiadne provízie: „Medzi provízie možno patrí, že Fiľo nakúpil zopár sanitiek, a potom ich Ľupták vydával, že to bolo z našich peňazí.“ Podľa bývalého šéfa privatizácie skúmala jeho majetok aj finančná polícia, a to v zmysle zákona o preukazovaní pôvodu majetku: „Keďže ma niekto udal, skontrolovali mi majetok,“ vysvetľoval pre Aktuality.sk Gavorník. Konaním o preukazovaní pôvodu majetku však prešiel bez ujmy aj právoplatne odsúdený daňový podvodník Ladislav Bašternák. „Zákon je bezzubý,“ pripustil Gavorník.

Pri rozbore svojho majetku vidí aj ďalšie špekulácie: „Jak som od pána Világiho dostal desiatky miliónov za Agro bio hubice, čo sú blbosti. Ale nepoviem, koľko som dostal. Pán Világi má moje dovolenie to zverejniť, ale ja to nepoviem. Je to jednociferné číslo a veľmi malé.“ Hodnotu svojho majetku však špecifikovať nechcel. „To vám nebudem predsa hovoriť,“ dodal Gavorník s tým, že splnil podmienky zákona. Taktiež nechcel prezradiť, za akých podmienok získal hotel Lesana: „Bol kúpený, to ja vám nepoviem, za akú cenu.“

Počas vlády Smeru sa rodine Kičurovcov darilo
Kajetán Kičura nebol jediný z rodiny Kičurovcov, ktorému sa počas vlád Smeru v štátnej správe darilo. Známe sú aj mená Konštantína Kičuru a jeho syna Andreja Kičuru. Čítať ďalej
06 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok

Jano „keľňa“ Ľupták Gavorníka vylúčil zo strany

Muž, ktorý riadil privatizáciu, pritom na časť svojho majetku upozornil aj sám. „Zaujímavejší je Zlatokov, ja som si naň požičal 100 miliónov korún, nepoviem u koho. Vyšetrovala to aj SIS, tá dlžoba je dávno splatená. Nič, čo by bolo mimo rámca akejkoľvek slušnosti.“ Šéfom Združenia robotníkov Slovenska, za ktoré bol Gavorník nominovaný do prezídia FNM, bol už spomínaný Ján Ľupták. Jeho vzťahy s Gavorníkom sú dlhodobo napäté, jeden na druhého v minulosti viackrát útočili v médiách. Podľa Gavorníka malo ísť aj o privatizačný lobing HZDS cez Ľuptáka: „Povedzte Gavorníkovi, nech to pustí,“ mal podľa Gavorníka povedať Ľuptákovi expremiér Vladimír Mečiar.

Ani Ľupták Gavorníka nešetrí. „Bol to skromný človek, ktorý vyrástol v skromných pomeroch, býval v podnájme v Kvetoslavove. Keďže spĺňal všetky podmienky a bol uznávaný ekonóm, súhlasil som, aby bol navrhnutý za prezidenta Fondu národného majetku. Postavenie a lákavé možnosti odhalia charakter a tvár človeka, ktoré nik dopredu nevie posúdiť ani odhaliť. Tak sa stalo, že aj Gavorník sa vo funkcii zmenil. Keď som zistil, že z titulu funkcie sa on aj jeho rodina obohacuje a privatizuje, vylúčil som ho strany,“ povedal Ján Ľupták pre Aktuality.sk.
Podozrenia z miliónových úplatkov sa nepotvrdili

Štefan Gavorník stál v minulosti aj pred súdom, a to pre podozrenie z prijatia miliónových úplatkov. Súd ho však v tejto veci oslobodil. Aktuality.sk si pýtali písomný rozsudok týkajúci sa Gavorníka. Okresný súd Bratislava II. odpovedal, že z dôvodu vytopenia priestorov v lete 2018 došlo k znehodnoteniu a vyradeniu spisových záznamov z konania o Gavorníkovi. „Súd skonštatoval, že som nevinný, vy teraz porušujete zákon,“ odpovedal Gavorník portálu Aktuality.sk na ich otázky týkajúce sa súdneho konania. Rozhodnutie súdu však poskytnúť nechcel. „Choďte do kelu,“ odvetil a zložil telefón, píšu v závere Aktuality.sk.

Kožuch chcel ísť z basy von. Sudca jeho verzii o primitívnom podvode neuveril
Niekdajší šéf Pôdohospodárskej platobnej agentúry Juraj Kožuch je už niekoľko mesiacov vo väzbe. Zrejme mu tam je už dlho, a tak sa chcel dostať na slobodu, sudca však, podľa portálu aktuality.sk, jeho verzii o primitívnom podvode neuveril a... Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.