Slovensko je v ústavnej kríze, parlament je nefunkčný
27 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

Poslanci slovenského parlamentu pre koronavírus prerušili aktuálnu schôdzu do 3. novembra. Viacerí z nich sú v karanténe, preto nemusí byť plénum uznášaniaschopné.


Rozhodlo o tom poslanecké grémium. Slovensko sa tak dostalo do stavu, v ktorom z troch najvyšších ústavných inštitúcií fungujú už len dve - prezidentka a vláda. Znamená to tiež, že počas obdobia prerušenia nie je možné legálne prijať žiadne zákony či novelizovať už prijaté.

Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Boris Kollár je s ťažkými zraneniami práceneschopný, dočasne je vedením parlamentu poverený podpredseda Gábor Grendel. Ten požiadal zástupcov poslaneckých klubov, aby listom nahlásili tých poslancov, ktorí sa na rokovaní NR SR nezúčastnia. Mal by obsahovať hromadnú žiadosť o ospravedlnenie.

Celé dva poslanecké kluby Sme rodina aj Smeru sú v karanténe. Okrem toho majú pozitívny výsledok testu na covid-19 viacerí poslanci z ĽSNS. Šéf poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš informoval, že pozitívni sú aj dvaja poslanci za OĽaNO.

Kotlebov koronavírus vyplašil parlament. Všetci sa testujú a už pribudli aj pozitívni
Marian Kotleba má nový koronavírus a je presvedčený, že sa nakazil na „gestapáckom“ súde. Keďže bol potom aj v parlamente, Boris Kollár zariadil pretestovanie všetkých jeho poslancov i zamestnancov. Podľa portálu tvnoviny.sk sú zatiaľ dvaja... Čítať ďalej
23 | 10 | 2020 | Natália Sollárová


Čo na podobnú situáciu hovorí Ústava Slovenskej republiky? 

Prezident republiky napríklad môže (nefunkčný) parlament rozpustiť v prípade jeho viac ako trojmesačnej nespôsobilosti sa uznášať, teda, povedané jednoduchšie, v prípade, ak by v pléne Národnej rady nesedel dostatočný počet zákonodarcov.

V Čl. 72 Ústavy SR sa píše v bode 3, že "Národná rada Slovenskej republiky môţe uznesením prerušiť svoje zasadanie. Dĺžka prerušenia nesmie presiahnuť štyri mesiace v roku. Počas prerušenia zasadania
vykonávajú svoju pôsobnosť predseda, podpredsedovia a výbory Národnej rady Slovenskej
republiky.

Zaujímavá je tiež otázka, čo sa stane, ak sa po momentálnom prerušení schôdza NR SR riadne ukončí. Ústava SR totiž v článku 83 odseku dva píše, že "Schôdze Národnej rady Slovenskej republiky zvoláva jej predseda." Jeho práceneschopnosť však potrvá zjavne aj niekoľko týždňov.

Otvorená parlamentná jedáleň alebo vytĺkanie politického kapitálu zo všetkého
Snaha získať politické body vedie niektorých opozičných politikov ku kritike za každú cenu. Či to logiku má, alebo nemá. Či je na to skutočný dôvod, alebo ide o úplnú malichernosť. Pred pár dňami Peter Pellegrini kritizoval jedáleň v... Čítať ďalej
23 | 10 | 2020 | Aneta Leitmanová


Nuž a potom je tu ešte časť ústavy s právomocami prezidenta. Ten podľa ústavného zákona môže rozpustiť Národnú radu Slovenskej republiky, ak Národná rada Slovenskej... "nebola dlhšie ako tri mesiace spôsobilá
uznášať sa, hoci jej zasadanie nebolo prerušené a hoci bola v tom čase opakovane zvolávaná na schôdzu, alebo ak zasadanie Národnej rady Slovenskej republiky bolo prerušené na dlhší čas, ako dovoľuje ústava." To však v momentálnej situácii pravdepodobne nehrozí, pretože schôdza Národnej rady Slovenskej republiky je momentálne "iba" prerušená.

Jeden z podpredsedov Národnej rady Slovenskej republiky má koronavírus
Okrem iného to v televízii TA3 v relácii V politike povedal Boris Kollár. Čítať ďalej
11 | 10 | 2020 | Ivan Brožík