Po rozhodnutí poľského Najvyššieho súdu o potratoch prerušili demonštranti nedeľné omše
27 | 10 | 2020 I Diana Zaťková

Demonštranti v Poľsku prerušili v nedeľu omše na protest proti rozhodnutiu Najvyššieho súdu z minulého týždňa, ktoré zakázalo eugenické potraty nenarodených detí so zdravotným postihnutím. Téme sa venuje portál Breitbart.


V Poznani, Varšave, Vroclave, Krakove a ďalších mestách demonštranti vtrhli počas bohoslužieb do kostolov,  "obscénne konfrontovali kňazov" a sprejovali na kostoly slogany a telefónne čísla poskytovateľov interrupcie, oznámila agentúra Associated Press (AP).

Minulý štvrtok poľský ústavný tribunál zrušil ustanovenie, ktoré umožňuje lekárom prerušiť tehotenstvo na základe vrodených chýb plodu, ako je Downov syndróm, pričom rozhodol, že zákon porušuje ústavu.

Súd vo svojom rozhodnutí argumentoval tým, že potrat dieťaťa z dôvodu pravdepodobných vrodených chýb predstavuje eugeniku, snahu eliminovať slabých a nežiaducich v spoločnosti, ktorú notoricky praktizovali nacisti proti Židom a postihnutým osobám a zakladateľka plánovaného rodičovstva Margaret Sangerová proti čiernym a menšinám v USA.

Poplach v prezidentskom paláci. Na internete sa objavilo šokujúce video so Zuzanou Čaputovou!
Počítačoví hackeri sa v súčasnosti zrejme už nezastavia pred ničím. Naposledy sa o tom mohli presvedčiť aj našom prezidentskom paláci. Čítať ďalej
26 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Potrat nenarodeného dieťaťa z dôvodu predpokladaných porúch, najbežnejší dôvod uvádzaný v Poľsku na legálne potraty, porušuje ústavnú ochranu života každého jednotlivca, uviedol vo svojom rozhodnutí súd. Súd  vyhlásil, že „neexistuje ochrana dôstojnosti jednotlivca bez ochrany života“. Rozhodol tiež, že podmienenie zdravia nenarodeného dieťaťa životom predstavuje určitú formu nedovolenej diskriminácie.

Po nedeľných protestoch vyzval poznanský arcibiskup Stanislaw Gadecki, predseda poľskej biskupskej konferencie, k „sociálnemu mieru“. „Postavenie katolíckej cirkvi k právu na život sa nemení; obscénnosti, násilie a rušenie bohoslužieb, ako aj hanobenie, nie sú správnou metódou konania,“ uviedol vo vyhlásení arcibiskup Gadecki. "Žiadam všetkých, aby vyjadrili svoj názor spoločensky prijateľným spôsobom."

„Vyjadrujem smútok nad tým, že v mnohých kostoloch sa dnes veriacim zabránilo v modlitbe, a že bolo násilne odobraté právo vyznávať svoju vieru,“ dodal arcibiskup, ktorého vlastná katedrála bola medzi kostolmi, na ktoré sa demonštranti zamerali.

Advokátka si napriek výzvam odmietla dať rúško. Zo súdu ju museli vyviesť von!
Zdá sa, že nosenie rúšok má svojich odporcov aj medzi našimi advokátmi. Príkladom je prípad košickej advokátky, ktorej za to hrozí pokuta. Čítať ďalej
26 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Arcibiskup poznamenal, že o tom, či sú zákony v súlade s poľskou ústavou, rozhoduje najvyšší súd a nie cirkev. „Cirkev zo svojej strany nemôže prestať brániť život, ani nemôže prestať hlásať, že každý človek musí byť chránený od počatia až do prirodzenej smrti,“ uviedol. „V tomto bode nemôže Cirkev, ako často hovorí pápež František, robiť kompromisy, pretože by sa vinila za kultúru odmietania, ktorá je dnes taká rozšírená a ovplyvňuje najpotrebnejších a najzraniteľnejších. Žiadam všetkých veriacich o modlitby za nenarodené deti, za rodičov čakajúcich deti a za obrátenie tých, ktorí používajú násilie,“ uviedol.

Poľský prezident Andrzej Duda v piatok vyjadril súhlas s rozhodnutím súdu. "Hovoril som to mnohokrát a nikdy som to netajil, že v Poľsku by sa nemali povoľovať umelé prerušenie tehotenstva z takzvaných eugenických dôvodov. Veril som a verím, že každé dieťa má právo na život,“ uviedol.

V Poľsku potraty zostanú legálne v prípade znásilnenia alebo incestu a rizika pre život matky.

Z majetku štátneho tajomníka Martina Fecka sa vám zatočí hlava. Neuveríte, čo všetko vlastní
Zvykne sa hovoriť, že do politiky by mali ísť len bohatí ľudia, ktorí nepotrebujú kradnúť. Štátneho tajomníka na ministerstve pôdohospodárstva Martina Fecka pri rozlohe pôdy, ktorú vlastní, môžeme považovať za novodobého kulaka.... Čítať ďalej
26 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.