Ministerstvá nevedia vysvetliť sprísnené nariadenia, ale za ich porušenie hrozia pokuty.
27 | 10 | 2020 I Petra Demková

Jeden by nadobudol dojem, že vyhýbavé odpovede ministerstiev plynú z toho, že nikto nechce na plné ústa povedať, čo zakazuje a že vôbec niečo zakazuje, pretože nechcú na seba zobrať zodpovednosť s kompenzáciami. Nie je náhodou dôvodom aj to, že sú si vedomí, že opäť porušujú ústavné práva občanov?


Pravá ruka nevie, čo robí ľavá. Naša vláda nariadila sprísnené opatrenia, avšak v nariadeniach je taký zmätok a chaos, že občania strácajú prehľad, čo je zakázané a čo nie. Obchody sú síce otvorené, ale nesmie sa v nich nakupovať. Minister školstva každý deň, za hromadného zúfania riaditeliek MŠ, upravuje svoje usmernenia; a prezidentka podpísala nový zákon, ktorý však okamžite napadla na ústavnom súde....

To je len úvod do problematiky právneho stavu našej republiky dnešných dní.

Vláda Igora Matoviča horúcou ihlou ušila a narýchlo v polovici októbra prehnala parlamentom zákon o verejnom zdraví. O tomto zákone viacerí právnici tvrdia, že porušuje v niekoľkých bodoch Ústavu SR. Kabinet Igora Matoviča však takéto upozornenia do úvahy nemieni brať. Prezidentka republiky síce zákon podpísala, avšak okamžite sa obrátila na Ústavný súd, aby zaujal stanovisko k jednej vete: „právo na náhradu škody a ušlého zisku z dôvodu vykonávania opatrení podľa tohto zákona, ktoré sa týkajú neurčitého počtu osôb, je vylúčené".

Matovičovi hrozí doživotie!, tvrdí Štefan Harabin
Bývalý predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin je známy svojimi ostrými vyjadreniami na adresu súčasného premiéra, no teraz zašiel ešte ďalej. Podal na neho trestné oznámenie! Čítať ďalej
27 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Nariadenia platné od 15. októbra otvárajú mnohé otázky, týkajúce sa denno-denného života. Občanom stále nie je úplne jasné, kam vlastne ísť môžu a kam nie, nevedia ako postupovať v prípade detí, ktoré sú v striedavej starostlivosti, čím sa má človek na ulici vlastne policajtom preukazovať, čo všetko musí mať na tieto účely pri sebe a pod.

Najväčšie nezrovnalosti spôsobujú nariadenia týkajúce sa prevádzok. Obchody sú otvorené, ale nakúpiť v nich je zakázané. Obchodníci sa samozrejme domnievajú, že vláda vyriešila takto situáciu len preto, aby im nemusela kompenzovať straty. Neprikázali obchodníkom zavrieť, ALE občanovi do obchodu vojsť zakázali. Vskutku šalamúnske.

Nezrovnalosti si všimli aj v denníku SME. Novinári adresovali súhrn otázok relevantným ministerstvám. Napríklad, či si občan môže kúpiť kávu so sebou... či môže ísť maliar cestou do práce kúpiť do obchodu farbu, ak je to súčasť jeho zamestnania; ako je to s návštevou cintorínov na Dušičky a pod.

Výsledkom je vedomosť, že „jednotlivé inštitúcie - ministerstvá, polícia či úrad vlády ešte len spresňujú, ako počas zákazu vychádzania riešiť rôzne životné situácie a nevedia, kto by mal tieto otázky zodpovedať“.

ŠKANDÁL: Plošné testovanie môže skončiť veľkým fiaskom. Slovensko nakúpilo zlé testy!
O kúpe antigénových testov sa toho už napísalo dosť. Svoj názor na ne má aj bývalý šéf Inštitútu zdravotnej politiky, ktorý ale veru nie je pozitívny. Čítať ďalej
24 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Novinári SME začali otázkami pre Ministerstvo zdravotníctva. To na otázky novinárov najprv neodpovedalo s tým, že ich preposiela na Úrad verejného zdravotníctva. ÚVZ odpovedal, že bližšie informácie nemôže poskytnúť, pretože na to nemá kompetencie a posunul túto zodpovednosť na Úrad vlády ako na autora opatrení.

Úrad vlády odkázal redakciu na ministerstvo vnútra a za ministerstvo vnútra nakoniec odpovedala hovorkyňa prezídia PZ tak, že na väčšinu otázok neodpovedala. Odkázala len na vyhlásenie ministra vnútra o tom, že ľudia v podstate majú ostať doma.

Ministerstvo hospodárstva bolo podobne „nápomocné“ vo výklade nariadení štátu; odpovedalo, že „korona je komplikovaná a všetci majú tisíce otázok, na ktoré je možné mať milión odpovedí“.

Tak už teraz viete viac, milí občania. Už máte odpovede na všetky otázky, všetko vám už musí byť jasné a viac sa nepýtajte.

Ostrá prestrelka ministra vnútra s primátorom Rimavskej Soboty! Pošle tam vláda políciu?
Mestská polícia v Rimavskej Sobote ľuďom, starým matkám, otcom, za to, že navštívia miestny cintorín a položia kvety a zapália sviece na hroboch svojich blízkych, pokuty ukladať nebude. Čítať ďalej
27 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Zhrnúc, ministerstvá nevedia na mnohé odpovedať, ale vláda neustále upozorňuje, že porušenia nariadení sa budú trestať a pokutovať. V tomto nenechávajú nikoho na pochybách.

Jeden by nadobudol dojem, že vyhýbavé odpovede ministerstiev plynú z toho, že nikto nechce na plné ústa povedať, čo zakazuje a že vôbec niečo zakazuje, pretože nechcú na seba zobrať zodpovednosť s kompenzáciami. Nie je náhodou dôvodom aj to, že sú si vedomí, že opäť porušujú ústavné práva občanov a že sa opäť opakuje situácia z jari, keď sa premiér dušoval, že sa nariadeniami neporušuje žiaden zákon ani ústava? (Toto máme odkonzultované s právnikmi!!, opakoval.) Ale oni sa porušovali, ako sa ukázalo.

Takže tu máme situáciu, kedy naša vláda ani ostatné kompetentné orgány nechcú otvorene a jasne povedať, že niečo zakazujú.... ale na druhej strane nezabudnú denne hroziť pokutami.

Zdá sa, že vláda Igora Matoviča nedokáže konzistentne, správne a zákonne vykonávať žiadnu činnosť; a na chaos, zmätok a vrcholný amaterizmus si musíme zvyknúť....

Matovičova klauniáda a falošný pocit geniality, aj takto vidia nášho premiéra v zahraničí
Premiér Igor Matovič mal pred voľbami veľa sympatizantov, po nástupe korony sa však ich počty začali pomerne výrazne zmenšovať. Všimli si to aj v zahraničí, kde dokonca predpovedajú pád jeho vlády. Čítať ďalej
27 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.