Ďalší nepochopiteľný krok Mičovského rezortu - zjavne protiústavná novela zákona o pôde
27 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

Po povolení odstrelu celoeurópsky chránených vlkov štát pripravuje už na prvý pohľad protiústavnú novelu zákona o poľnohospodárskej pôde.


Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský (OĽANO) chce v skrátenom legislatívnom konaní presadiť novelu zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskych pozemkov. Tvrdí to Klub 500, (združenie založené v roku 2002 slovenskými vlastníkmi a spoluvlastníkmi spoločností zamestnávajúcich viac ako 500 zamestnancov.), podľa ktorého sa navrhuje, aby mali štát či samosprávy predkupné práva na prevádzané poľnohospodárske pozemky a ustanovuje sa majetkový strop pre väčších vlastníkov. Viac zverejnil portál polnoinfo.sk

Podľa Klubu 500 takéto obmedzenie narúša slobodu podnikania, hospodársku súťaž a princípy právneho štátu, zároveň je to krok, ktorý môže ohroziť potravinovú sebestačnosť Slovenska a zlikvidovať slovenské poľnohospodárstvo. Klub 500 preto žiada o novelu stiahnuť z legislatívneho procesu.

„Tento návrh je v rozpore s ústavnými princípmi SR, a to najmä s princípom právneho štátu, v rozpore s ústavnými právami na podnikanie a vlastniť majetok. Ide o bezprecedentný útok na slobodné podnikanie v nebývalom rozsahu. Navrhovaná právna úprava a jej slovník pripomínajú 50. roky minulého storočia,“ uviedol výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor.

Celá novela zákona je podľa Gregora nepripravená a protiústavná a už vôbec nie je na mieste skrátený legislatívny proces. „Klub 500 preto dôrazne žiada stiahnuť novelu z legislatívneho procesu,“ dodal Gregor.

Ministerstvo pôdohospodárstva bude pre pomoc agrosektoru pýtať z fondu obnovy 2,4 miliardy eur
Agrorezort v spolupráci s ministerstvom financií už pred dvomi mesiacmi vypracoval podrobnú stratégiu, ktorá reaguje na všetky zásadné problémy agrorezortu a zahŕňa v nej všetky možné prostriedky, ktoré pre agrosektor môžu z EÚ... Čítať ďalej
30 | 09 | 2020 | SITA