Škola známa z kauzy pochybných titulov je v poriadnych problémoch, ktorých má viac ako dosť
26 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Skalická vysoká škola, na ktorej získal titul aj predseda parlamentu Boris Kollár figuruje v medzinárodnej kauze, ktorú vyšetruje NAKA. Okrem miliónových dlhov čelí trestným oznámeniam i súdnym sporom.


Škola nespláca miliónové pôžičky ani dlhy za dodané služby, ba Heidy Schwarczová, zakladateľka školy známej z kauzy skopírovaných prác Borisa Kollára a Petry Krištúfkovej, je vo viacerých stratových firmách. Nielenže milióny eur, ktoré si požičala od súkromných firiem dodnes nevrátila, ale navyše zamestnancom nevyplácala mzdy, má dlhy na sociálnom poistení, daniach aj nájomnom, za čo v súdnych sporoch a sú na ňu podané aj viaceré trestné oznámenia, informuje o tom portál Aktuality.sk.
Trestné oznámenie za nesplatené pôžičky

Stredoeurópska vysoká škola v Skalici, kde získali tituly za  skopírované záverečné práce aj dvaja už spomínaní členovia koaličného hnutia Sme rodina, si napožičiavala peniaze a nedokáže ich splácať. Jeden z veriteľov tvrdí, že sa preto ocitol v konkurze. Viacerí na ňu podali trestné oznámenie. Vysoká škola nezaplatila ani za objednané služby. V minulosti ju pritom štedro podporovali ministerstvo školstva, mesto Skalica či oligarcha Ivan Kmotrík.

Ministerstvo školstva poskytlo podľa Aktualkity.sk kontroverznej vzdelávacej inštitúcii v roku 2012 vyše 787-tisíc eur, viac ako 1,2 milióna dostala škola od Výskumnej agentúry. Prípady nesplatených pôžičiek, ktoré si skalická vysoká škola požičala od súkromných firiem, sa až nápadne podobajú. Po pôžičke nasledovala dohoda o lehote splatnosti, ktorú ale vysoká škola nedodržala, takže na rad prišli dohadovania medzi veriteľom a dlžníkom.

OĽANO do parlamentu predloží novelu vysokoškolského zákona, ktorá umožní odoberať tituly
Poslanci z vládnej strany Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) na najbližšej schôdzi parlamentu 2. septembra predložia návrh novely vysokoškolského zákona, ktorá umožní rektorom odnímať vysokoškolské tituly. Čítať ďalej
28 | 08 | 2020 | SITA

Škandál z miliónovej sprenevery

Škole mala poskytnúť nie malé financie vo forme pôžičky viac ako 2,5 milióna eur aj spoločnosť Marsann IT, ktorá to ale odmietla komentovať.  Získané financie mali byť podľa informácií Aktuality.sk využité na aktivity v Taliansku. V roku 2015 sa totiž Stredoeurópska vysoká škola stala väčšinovým akcionárom Univerzity Leonarda da Vinciho v talianskej provincii Chieti. Stalo sa tak vďaka tomu, že uspela vo verejnej výzve Univerzitnej nadácie Gabrieleho D'Annunzia. So vstupom do univerzity v talianskom meste Torrevecchia Teatina získala z verejných zdrojov viac ako dva milióny eur. Talianska škola sa však dostala do problémov po škandáloch týkajúcich sa obvinení zo sprenevery viac ako milióna eur na účtoch školy. Talianske médiá informovali, že vyšetrovanie sa zameriava práve na obdobie rokov 2015 – 2018, keď na univerzite pôsobili aj ľudia zo Skalice. V prípade figuruje 10 osôb.
Problém v Taliansku, súd v Skalici

V Taliansku vypovedali v predchádzajúcom období Heidy Schwarczová, jej syn Boris Schwarcz, rektor skalickej vysokej školy Jozef Minďáš i učiteľ školy talianskeho pôvodu Alessandro Arioli. Talianku Lorenzu Zampedri, ženu, ktorá bola, podľa informácií zverejnených na webe školy, minimálne do roku 2017 členkou správnej rady zadržali talianske úrady. Prípadom sprenevery a korupcie na talianskej univerzite sa zaoberajú aj slovenské orgány. „V tejto chvíli môžeme potvrdiť iba to, že Národná kriminálna agentúra sa prípadom zaoberá,“ potvrdila pre Aktuality.sk hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Ďalším z veriteľov skalickej vysokej školy je spoločnosť HANT BA, ktorej spor pre nesplatenú pôžičku vo výške 250-tisíc eur sa ocitol na Okresnom súde v Skalici. V lete 2019 padol rozsudok, že dlžník musí splatiť dlžnú sumu do troch dní. Keďže druhá strana sa odvolala, o spore bude rozhodovať druhostupňový súd. „Do dnešného dňa nebola uhradená ani len časť dlhu. Stredoeurópska vysoká škola v Skalici podala voči rozhodnutiu odvolanie a v súčasnosti je konanie vedené na Krajskom súde v Trnave,“ uviedol advokát zastupujúci spoločnosť HANT BA Rastislav Beliš. V rozsudku sa okrem iného uvádza, že zástupca spoločnosti Hant BA sa ústne dohodol o zmene termínu splatnosti priamo s Heidy Schwarczovou.

Koaličný návrh novely vysokoškolského zákona nemá ovplyvniť chystaný zákon o vysokých školách
Návrh na novelu vysokoškolského zákona z dielne koaličných poslancov, ktorý má umožniť odoberať akademické tituly, by nemal mať vplyv na tvorbu nového zákona o vysokých školách. Ako pre agentúru SITA uviedol tlačový odbor Ministerstva školstva,... Čítať ďalej
30 | 08 | 2020 | SITA

Exekúcie za viac ako desať miliónov

Medzi veriteľov skalickej vysokej školy patria aj veľké spoločnosti. Záložné právo je na ňu uvalené zo strany poskytovateľa komunikačných, televíznych a internetových služieb  Slovak Telekom na sumu prevyšujúcu 1,7 milióna eur. „Slovak Telekom poskytol Stredoeurópskej vysokej škole v Skalici komplexné videokonferenčné riešenie. Časť pohľadávky bola školou uhradená a zvyšná časť je momentálne v štádiu riešenia,“ skonštatoval pre Aktuality.sk hovorca spoločnosti Pavel Ďurík. Ďalších takmer milión eur dlhuje škola aj spoločnosti IBM, pričom v prípade bol vydaný aj príkaz na začatie exekúcie.

Zo správy súdneho exekútora vyplýva, že voči Stredoeurópskej vysokej škole v Skalici je vedených viacero exekúcii za vyše desať miliónov eur. Škola nevlastní žiadne nehnuteľnosti ani motorové vozidlá, pretože všetok majetok je založený voči spomínanej spoločnosti Slovak Telekom. Portálu Aktuality.sk sa podarilo získať aj reakciu zakladateľky Schwarczovej: „V súvislosti s vašimi otázkami týkajúcimi sa spoločností IBM, HANT BA a Slovak Telekom si dovolíme uviesť, že v súčasnosti prebiehajú rokovania právnych zástupcov. Viac informácií vám poskytnúť nemôžeme.“

Kollár odmietol obvinenia, že je jeho diplomová práca plagiátom
"Pri teste originality vyskočila zhoda mojej diplomovej práce 24,45 percenta s inými prácami. Do 30 percent je to bežná prax, ktorá sa uznáva,“ vysvetlil Kollár. Čítať ďalej
23 | 06 | 2020 | SITA

Exprezident Schuster neskrýva smútok

Heidy Schwarczová je neterou prvého slovenského prezidenta priamo zvoleného občanmi Rudolfa Schustera, ktorý v roku 2016 školu osobne navštívil. „Zavolali ma tam. Myslel som si, že z toho bude medzinárodná spolupráca, nakoniec z toho zišlo. Je smutné, ako to dopadlo. Detaily neviem,“ vysvetlil exprezident pre Aktuality.sk. Hoci vo výročných správach figuruje ako člen vedeckej rady školy, ako sám tvrdí, na rokovaní sa zúčastnil iba raz, a teda šlo skôr o formálne členstvo. Schuster ale o niektorých dlhoch školy vie. „Je smutné, že sú na tom zle. O tom, že by neplatili mzdy, neviem. To by sa nemalo diať,“ uviedol exprezident.

Meno Heidy Schwarczovej sa nespája len so Stredoeurópskou vysokou školou. V roku 2007 založila spoločnosť Prvá univerzitná, a. s., ktorá mala zmluvné vzťahy so skalickou vysokou školu. Týkali sa napríklad prenájmu budovy a pozemku na ulici Menhartka v Skalici, kde kedysi škola sídlila. Členom predstavenstva spoločnosti bol do roku 2010 aj Roland Tóth, bývalý riaditeľ odboru zahraničnej pomoci Úradu vlády SR, ktorého v roku 2001 odvolal z funkcie vtedajší vicepremiér Pavol Hamžík pre podozrenia zo zneužívania predvstupových eurofondov.

Kritika vlády: „Banda plagiátorských šašov“ a práca pre psychoanalytika?
Dianie na slovenskej politickej scéne je predmetom záujmu nielen doma, ale i v zahraničí. A ozývajú sa aj kritické hlasy. Viliam Buchert z českého Reflexu napísal ostrý komentár k doterajšiemu pôsobeniu Matovičovho kabinetu. Bývalý kandidát na... Čítať ďalej
25 | 07 | 2020 | Natália Sollárová

Sponzorom školy aj oligarcha Kmotrík

Objekt, odkiaľ sa škola presunula na Kráľovskú ulicu, patrí spoločnosti Grafobal Group, za ktorou stojí známy slovenský oligarcha Ivan Kmotrík. Práve on, resp. Grafobal bol v minulosti štedrým sponzorom školy. Minimálne od roku 2013 do roku 2017 dostávala skalická vysoká škola návratnú finančnú pomoc za vyše 100-tisíc eur. V skalickej škole obhájil v roku 2018 doktorský titul jeho syn Ivan. „Roky tam už nie som a nie som ani v kontakte s vedením. Nemám čo poskytovať, keď vidím, aká je tam situácia,“ uviedol Kmotrík starší pred časom pre Aktuality.sk.

Skalická Stredoeurópska vysoká škola sa počtom dlhov stala spoločnosťou v predĺžení. Predĺžená spoločnosť má viac ako jedného veriteľa a hodnota jej záväzkov presahuje hodnotu majetku. Všetky tieto kritériá škola spĺňa. V takomto prípade však zákon jasne určuje, že firma je povinná podať na seba návrh na vyhlásenie konkurzu. Toto sa však dodnes nestalo, lebo vo verejne dostupných zoznamoch firiem v konkurze Stredoeurópska vysoká škola nefiguruje. „Návrh na vyhlásenie konkurzu bude riešený v súlade so zákonom, škola zabezpečí, aby študenti dostali adekvátnu alternatívu pre ďalšie štúdium,“ uviedla Heidy Schwarczová.
Dlhy na mzdách, prenájme i odvoze odpadu

Škola v Skalici, ktorá vznikla podľa informácií na webe v roku 2006 a jej zakladateľkou bola Heidy Schwarczová. V minulosti dostala od štátu tisíce eur a dva milióny eur na eurofondoch. V akademickom roku 2019/2020 malo školu ukončiť približne 50 študentov. Túto informáciu vtedy pre Aktuality.sk potvrdil rektor Jozef Minďáš. Ten mal podľa informácii Aktualitx.sk z postu odísť ešte pred letom. „Prvé ročníky v akademickom roku 2020/2021 škola neotvárala v žiadnom študijnom programe. Ostatné ročníky všetkých študijných programov riešime individuálne s každým študentom. Študenti majú možnosť aj prestúpiť na inú univerzitu s podobným zameraním študijných programov. Ide približne o 30 študentov,“ reagovala Schwarczová na otázku o aktuálnej situácii na škole.

Na otázky o neuhradených mzdách pre zamestnancov neodpovedala. Škola v súčasnosti dlhuje peniaze i za prenájom budovy patriacej Židovskej náboženskej obci Košice, kde mala kedysi svoju pobočku. Ide o takmer 200-tisíc eur. Mestu Skalica zas zostala dlžná 300 eur za odvoz odpadu, píšu v závere Aktuality.sk.

Ktoré vysoké školy sú u nás najlepšie?
V súvislosti s kauzou záverečných prác sa natíska aj otázka kvality vysokých škôl na Slovensku. Ktoré patria medzi najlepšie podľa medzinárodného hodnotenia? Informáciu priniesol portál startitup.sk. Čítať ďalej
03 | 07 | 2020 | Natália Sollárová