Rusi vypúšťajú Poseidona, pod hladinou má rýchlosť 200 km za hodinu (video)
26 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

Jadrový podhladinový dron v podstate s neobmedzeným dosahom a s operačnou rýchlosťou viac ako 107 uzlov - to je Poseidon, nová výbava ruských ponoriek.


Továrenské skúšky ruského strategického jadrového bezposádkového podvodného plavidla - Drone Poseidon (Status-6) sa skončili v lete tohto roku. Tvrdí to ruská agentúra TASS s odvolaním sa na svoje zdroje v ruskom vojensko-priemyselnom komplexe. Jej správu prevzal český armádny web armyweb.cz.

Podľa týchto bližšie neuvedených zdrojov úspešné dokončenie základných testov jadrového pohonu Poseidonu otvorilo cestu pre testovanie kompletného systému na mori. Poseidon je v týchto skúškach vypúšťaný do mora z pobrežného stanovišťa. Jeho plánovaný prvý plávajúci nosič, jadrová ponorka Chabarovsk z Projektu 09851, je vo finálnej fáze prípravy v lodenici spoločnosti Sevmaš.



 

Dĺžka Poseidonu je odhadovaná na 24 metrov a priemer asi 1,6 metra - ide teda o teleso, ktoré je cca 27-krát väčšie ako torpédo kalibru 533 mm. Maximálna rýchlosť Poseidonu má presahovať 107 uzlov (198,2 km / h), čo je viac ako dvojnásobok rýchlosti súčasných torpéd, a maximálna hĺbka v ktorej sa môže pohybovať má byť väčšia ako jeden kilometer. Maximálny dosah je odhadovaný na 5400 námorných míľ (10000 km). Vzhľadom na jadrový pohon je však prakticky neobmedzený.

Podvodný dron Poseidon (Status 6) je poháňaný miniaturizovaným jadrovým reaktorom. Je schopný niesť jadrovú hlavicu o sile až dve megatony TNT a jeho cieľom je ničenie námorných základní a ďalších pobrežných štruktúr alebo lodných formácií lietadlových lodí.

Prvým nosičom Poseidon má byť práve dokončovaná špeciálna jadrová ponorka Chabarovsk . Ako ďalšie nosiče by mohli poslúžiť systémovo upravené ponorky y Projektu 949A .

Americké vojnové lode sa objavili severne od pobrežia Ruska
Plavidlá amerických námorných síl objavili v Barentsovom mori prvýkrát od polovice 80. rokov 20. storočia. Čítať ďalej
05 | 05 | 2020 | TASR