Ak je cieľom testovania vychytať všetkých pozitívnych, toto sa nepodarí, tvrdí epidemiologička
25 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Lekárka nevie, na základe akých odborných stanoviskách bol návrh na celoplošné testovanie robený a mnoho infikovaných sa ukáže ako falošne negatívni.


Doktorka Alexandra Bražinová je epidemiologička Univerzity Komenského v Bratislave a na webovej stránke Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska vyjadrila svoj názor k celoplošnému testovaniu antigénovými testami.
Mnoho infikovaných unikne ako falošne negatívni

Epidemiologička Alexandra Bražinová. Zdroj: uniba.sk


„Neviem, na základe akých odborných stanovísk je tento návrh robený, aký je jeho cieľ a aké sú plánované ďalšie kroky. V prvom rade, antigénové testy nie sú natoľko citlivé ako PCR testy, mnoho infikovaných ľudí pri takomto teste unikne, pretože budú falošne negatívni. Ak je cieľom takéhoto celoplošného testovania “vychytať” všetkých pozitívnych, toto sa nepodarí. Ďalej si neviem predstaviť tú logistiku. Na to bude treba veľmi veľa odberových miest a ľudí, ktorí budú zaškolení robiť odbery a vyhodnocovať testy,“ píše v prvej časti svojho komentáru epidemiologička.

Šokujúce zistenia Richarda Kollára: Antigénové testy nie sú určené pre bezpríznakových ľudí!
Slovenský premiér sa ako prvý odhodlal pretestovať na koronavírus všetkých obyvateľov. Má na to síce podporu v koalícii, odborníci ale vravia niečo iné. Čítať ďalej
23 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Zmysel by dávalo PCR testovanie vzorky obyvateľov

V druhej časti sa Bražinová zameriava na vyhodnotenie epidemiologicej situácie: „Ak je cieľom presne vyhodnotiť epidemiologickú situáciu, skôr by dávalo zmysel urobiť testovanie pomocou PCR testov na reprezentatívnej vzorke obyvateľstva, prípadne na viacerých takýchto vzorkách vo viacerých regiónoch. Pri súčasnej incidencii by takýto skúmaný súbor nemusel byť veľký. Takýto prieskum by poskytol oveľa presnejšie informácie, ktorí ľudia či ktoré populačné skupiny nám pri vyhľadávaní prípadov COVID-19 unikajú“ píše Bražinová v závere svojho komentáru k súčasnému celoplošnému testovaniu antigénovými testami.

ŠKANDÁL: Plošné testovanie môže skončiť veľkým fiaskom. Slovensko nakúpilo zlé testy!
O kúpe antigénových testov sa toho už napísalo dosť. Svoj názor na ne má aj bývalý šéf Inštitútu zdravotnej politiky, ktorý ale veru nie je pozitívny. Čítať ďalej
24 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.