4G na Mesiaci: NASA a Nokia idú pokryť mesačný povrch signálom
25 | 10 | 2020 I Diana Zaťková



Pretože konkurencia medzi poskytovateľmi telekomunikačných služieb na Zemi je tvrdšia ako kedykoľvek predtým, výrobca zariadení Nokia oznámil expanziu na nový trh. Získal dohodu na inštaláciu prvej celulárnej siete na Mesiaci, informuje Guardian.


Fínsky výrobca zariadení uviedol, že si ho agentúra NASA vybrala na nasadenie „ultrakompaktnej, nízkoenergetickej a vesmírne vytvrdenej“ bezdrôtovej 4G siete na mesačný povrch ako súčasť plánu americkej vesmírnej agentúry na zabezpečenie dlhodobej ľudskej prítomnosti na Mesiaci do roku 2030.


Zmluva vo výške 14,1 mil. USD, ktorú získala dcérska spoločnosť spoločnosti Nokia v USA, je súčasťou programu Artemis agentúry NASA, ktorého cieľom je poslať najprv ženu a potom muža na mesiac do roku 2024. Astronauti začnú vykonávať podrobné experimenty a prieskumy, ktoré, ako agentúra dúfa, im pomôžu rozvinúť prvú ľudskú misiu na Marse.


Lekár, nakazený COVID-19 mu podľahol! Slová zronenej manželky trhajú srdce
Na Slovensku máme prvú obeť z radov slovenských zdravotníkov! Zákernej nákaze podľahol lekár (†48) z Oravy Čítať ďalej
20 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Sieťové vybavenie spoločnosti Nokia bude nainštalované na mesačný povrch pomocou lunárneho zásobníka vyrobeného spoločnosťou Intuitive Machines koncom roku 2022, uviedla Nokia. „Sieť sa po nasadení sama nakonfiguruje,“ uviedla spoločnosť vo vyhlásení a dodala, že bezdrôtová technológia umožní „dôležité funkcie velenia a riadenia, diaľkové ovládanie lunárnych roverov, navigáciu v reálnom čase a streamovanie videa vo vysokom rozlíšení.“ 4G zariadenie bude možné v budúcnosti aktualizovať na super rýchlu 5G sieť, uviedla Nokia.


NASA minulý týždeň oznámila, že rozdelí celkovo 370 miliónov dolárov pre 14 spoločností na dodávku technológií „Tipping Point“ pre jej misiu, ktoré zahŕňajú robotiku a nové metódy získavania zdrojov potrebných pre život na Mesiaci, ako sú kyslík a energie.


Prevažná časť finančných prostriedkov smerovala do spoločností zaoberajúcich sa výskumom kryogénnych palív, ktoré zmrazovali kvapaliny používané na pohon kozmických lodí. Medzi nimi získal SpaceX od Elona Muska 53,2 milióna dolárov za demonštráciu prevodu desiatich ton tekutého kyslíka medzi tankami na vesmírnom vozidle, uviedla NASA.


Štrajk! Zamestnanci v sereďskom Amazone sa búria. Dôvodom je kolektívna zmluva
Doterajšie dvojročné neúspešné vyjednávanie o kolektívnej zmluve môže byť dôvodom, prečo odborári a zamestnanci v Amazone vstúpia do štrajku. Čítať ďalej
20 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.