V kroji na nákup i do práce. Českým vidiekom sa šíri nezvyčajná výzva
24 | 10 | 2020 I Timotej Dudka

Prečo by sme museli nosiť kroj len na hody a folklórne vystúpenia? Oblečieme si ho pri všetkých tých obmedzeniach ešte niekam? Takéto otázky padli v septembri na skúške valtického ženského speváckeho zboru Výber z bobúľ, píše portál iDnes.


Nezostalo len pri otázkach. „Však si ho obleč do práce alebo do obchodu, veď toho máš doma plnú skriňu. Hneď ťa prejde zlá nálada...,“ zavtipkovala Petra Radkovičová, umelecká vedúca zboru, s jednou z kolegýň.

Čo bolo spočiatku len nevinným vtipkovaním, sa hneď na druhý deň zmenilo na výzvu, ktorá za necelý mesiac obehla celú Českú republiku.

„Pôvodne sme si chceli strihnúť v kroji celý týždeň, ale veľmi rýchlo sme si to rozmysleli. Nie je to úplne jednoduché sa každý deň obliecť do niekoľkých vrstiev, tiež si to nie každý môže dovoliť, napríklad vzhľadom k práci. Preto sme sa dohodli, že vyzveme na nosenie kroja na jeden deň,“ vysvetľuje Radkovičová.

Výšky minimálnych dôchodkov sa majú od budúceho roka zmraziť, základná suma sa má odpojiť od priemernej mzdy na Slovensku
Minimálne dôchodky sa pre 216-tisíc ich poberateľov od začiatku budúceho roka nebudú zvyšovať, zostanú v rovnakej výške ako v súčasnosti. Základná suma minimálnej penzie sa odpojí od priemernej mzdy na Slovensku. Obnoví sa aj zohľadňovanie len tzv.... Čítať ďalej
30 | 09 | 2020 | SITA


Ako prvé sa do výzvy zapojili členky súboru. Z pyžama sa prezliekli rovno do pracovného kroja a nosili ho celý deň. „Pracovný kroj nie je škrobený, je pohodlný, vzdušný a naozaj sa v ňom dobre funguje. Skôr sa v ňom chodilo bežne, tak sa to snažíme vrátiť späť do povedomia,“ uviedla vedúca zboru.

Výzva sa ujala. Reakcie už prišli napríklad z Prahy, Brna, severnej Moravy či Chodska. „Ľudia, ktorí posielajú ich fotky, z ich dňa v kroji, v ňom chodia do práce, k voľbám, na nákupy. A to dokonca opakovane,“ hovorí potešene Radkovičová.

Sama všetkých, ktorí sa v kroji odváža vyjsť von, obdivuje.

„Je to veľmi náročné na psychiku. Aj pre nás, ktoré máme ku kroji blízko. Na vystúpeniach alebo slávnostiach je vždy v kroji viac ľudí pohromade. Keď som mala ísť k voľbám v kroji sama, bolo mi úzko. Nikdy neviete, čo si o vás ľudia pomyslia. Ale snáď to ľuďom prináša radosť. Je pravda, že sa na mňa viac ľudí usmieva,“ uzatvára.

Český minister zdravotníctva pripúšťa, že vírus unikol z laboratória (VIDEO)
Český minister zdravotníctva a epidemiológ Roman Prymula reagoval na závery WHO o neúčinnosti amerického lieku remdesivir ako na prekvapivé informácie. Na Twitteri sa počas soboty vyjadril aj ku konšpiráciám ohľadom ochorenia Covid-19, k účinnosti... Čítať ďalej
20 | 10 | 2020 | Timotej Dudka