Testovanie na Orave: Ľudí prichádza tak veľa, že hrozí nedostatok testov!
24 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Sobota je druhý deň keď v troch okresoch na Orave prebieha testovanie na COVID-19. Záujem ľudí je napriek obavám veľký.


Pilotná fáza celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 pokračuje druhým dňom v okresoch Tvrdošín, Námestovo a Dolný Kubín. Tentokrát sa drvivá väčšina odberných miestností otvorila načas a testovanie je oveľa plynulejšie. Ako informoval prednosta Okresného úradu v Dolnom Kubíne Pavol Ľorko, v niektorých odberných miestnostiach sa tvoria rady aj preto, že sem prichádzajú ľudia z iných okresov, informuje portál cas.sk.
Testujúcich viac ako obyvateľov

Príkladom toho je obec Kraľovany v okrese Dolný Kubín, kde Orava hraničí s regiónmi Turca a Liptova. „Chcel by som vyzvať ľudí z iných okresov, aby si pretestovanie odložili na budúci týždeň, pretože nám to spôsobuje logistické problémy. Očakávam, že aj ministerstvo obrany k tomu vydá stanovisko a budeme musieť pristúpiť k tomu, že prioritne budú testovaní ľudia, ktorí sa preukážu trvalým pobytom v niektorom z oravských okresov, prípade budú vedieť preukázať, že pracujú na Orave, pretože napríklad je veľa Ružomberčanov, ktorí v tomto regióne pracovne pôsobia,“ uviedol Ľorko.

Slová prednostu potvrdil v rozhovore pre televíziu TA3 aj minister obrany Jaroslav Naď. „Máme obce, ktoré majú do 200 obyvateľov a už tam majú 400 testovaných. Naozaj cítime veľký záujem ľudí z iných okresov prísť na Oravu sa nechať pretestovať. My sme mali naplánovaný určitý počet testov, ktorý samozrejme prevyšoval počet obyvateľov na Orave, ale keď to pôjde takto ďalej, možno budeme musieť dovážať ďalšie testy,“ poznamenal na margo vyššieho počtu testovaných v niektorých odberných miestach Naď.

Ministerstvo obrany odporúča prísť na testovanie neskôr, ak sa v radoch bude nachádzať viacero ľudí
Ministerstvo obrany SR (MO SR) odporúča v súvislosti s testovaním obyvateľov Oravy a okresu Bardejov, vrátiť na sa na odberné miesto neskôr, ak sa na ňom bude nachádzať viacero ľudí. Čítať ďalej
23 | 10 | 2020 | SITA

Rezerva testov nie je bezodná

Minister tiež upresnil, že počas pilotného víkendového budú uprednostňovaní občania z regiónu Oravy a okresu Bardejov. Naď tiež uviedol na sociálnej sieti, že boli pripravení, či už personálne alebo materiálne, na testovanie ľudí z týchto regiónov. „Samozrejme, rátali sme s rezervou, no nie je bezodná,“ dodal Naď a dodal, že situáciu majú pod kontrolou a priebeh testovania je hladký. „Počkajte prosím na ďalší víkend,“ zdôraznil a vyzval ľudí, aby necestovali zo susedných okresov.

Trojdňové testovanie v troch okresoch na Orave a tiež v bardejovskom okrese je pilotnou akciou operácie Spoločná zodpovednosť, ktorú zastrešuje Ministerstvo obrany. Operácia bude pokračovať celoslovenským testovaním počas nasledujúcich dvoch víkendov, píše na záver portál cas.sk.

Vojaci od rána vyskladňujú štátne hmotné rezervy na pilotné testovanie
Vojaci od dnešného rána preberajú materiál zo skladov Správy štátnych hmotných rezerv SR, ktorý budú rozvážať na príslušné regionálne veliteľstvá a následne už priamo na testovacie miesta na Orave a v Bardejove. Čítať ďalej
22 | 10 | 2020 | SITA