Putin žiada rýchle a praktické kroky pri „obrovskej výzve“ proti zmene klímy
24 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Vladimir Putin vyzval obyvateľov sveta, aby sa spojili a „starali sa o našu planétu“ pre ďalšie generácie. Ruský prezident tiež varoval, že od „neobmedzenej spotreby“ bude treba upustiť, informuje portál RT.


Putin vo štvrtok prehovoril pred Valdajským medzinárodným diskusným klubom, ktorého sa zúčastnili vplyvní politici, akademici a podnikatelia, a ktoré každoročne prezident navštevuje. V posledných rokoch sa výročná schôdza konala v Soči, tento rok sa však konala cez internet.

"Situácia dosiahla kritický bod. Vidíme to na zmene podnebia. Tento problém si vyžaduje praktické kroky a oveľa väčšiu pozornosť z našej strany. Už dávno prestal byť doménou abstraktných vedeckých záujmov, ale teraz sa týka takmer každého obyvateľa planéty Zem," uviedol ruský prezident.

Rusko je obzvlášť citlivé na dopady globálneho otepľovania, pretože 65 percent územia krajiny tvorí permafrost. Akákoľvek ekologická zmena bude mať obrovské dôsledky na ruskú infraštruktúru a môže mať obrovský vedľajší účinok na jej ekonomiku.

Na mapách amerických jadrových bombardérov bol roky aj cieľ s názvom Bratislava či Košice
Americký plán nukleárneho holokaustu od Berlína po Vladivostok by strčil do vrecka aj tie najfantastickejšie filmové scenáre. Čítať ďalej
24 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


"Ovplyvňuje to potrubné systémy, obytné štvrte postavené na permafroste atď. Ak sa až 25 percent povrchových vrstiev permafrostu, čo sú asi tri alebo štyri metre, roztopí do roku 2100, tento efekt pocítime veľmi silno," vysvetlil Putin.

Podľa prezidenta by ruská klimatická kríza mohla rýchlo ukázať čoho je schopná, pretože topenie permafrostu by stimulovalo emisie metánu a má potenciál vymknúť sa spod kontroly.

"Chceme, aby Zem bola ako Venuša, horúca, suchá a planéta bez života? Rád by som vám pripomenul, že Zem má priemernú povrchovú teplotu 14°C, zatiaľ čo na Venuši je 462°C," dodal ruský prezident Vladimir Putin.

Zatiaľ čo prezident ponúkol portrét pochmúrnej potenciálnej budúcnosti, účinky zmeny podnebia v Rusku sú už viditeľné. V júni sibírska dedina prekonala rekord najvyššej teploty, aká kedy bola zaznamenaná v polárnom kruhu, a to na 38°C. Neskôr v tom mesiaci boli lesné požiare spozorované na ďalekom severe Jakutska, oblasti, ktorá je zvyčajne spojená s najnižšími teplotami, aké kedy boli zaznamenané.

Rusi pracujú na spoločnej supervakcíne proti Covid-19 a chrípke
Vakcína, ktorá funguje súčasne proti chrípke i koronavírusom? Určite nie zázrak, už je vo vývoji. Čítať ďalej
23 | 10 | 2020 | Ivan Brožík