Obľúbená zelenina môže byť toxická. Odborníci varujú pred otravou
24 | 10 | 2020 I Timotej Dudka

Paradajky aj zemiaky sú veľmi obľúbenou zeleninou, ktorá sa v mnohých podobách dostáva do jedálnička väčšiny ľudí. Málokto však vie, že tieto plodiny môžu obsahovať aj látky, ktoré sú vo väčšom množstve pre človeka jedovaté, upozorňuje portál Nova.


Touto problematikou sa zaoberal Európsky úrad pre bezpečnosť potravín, ktorý zhrnul poznatky o rastlinných toxínoch v zemiakoch, paradajkách i baklažánoch. Podľa spoločnosti dTest totiž listy, stonky aj nezrelé plody obsahujú glykoalkaloidy, organické látky, ktoré daný plod chráni pred škodcami a rôznymi patogénmi. Pre človeka však môžu byť vo väčšej miere toxické.

Zemiaky napríklad obsahujú solanín, paradajky tomatin a baklažán solamarin. Obsah tejto látky sa v danom plode líši podľa odrody alebo stupňa zrelosti. Vo väčšine prípadov však bývajú rôzne odrody vyšľachtené tak, aby sa tieto toxíny obmedzili na časti plodu, ktoré sa nejedia.

„Vážna otrava spôsobená toxínmi z ľuľkovitých rastlín je veľmi vzácna a miernejšie prejavy zvyčajne nebývajú pripočítané otrave,“ stojí na webe spoločnosti dTest.

Český minister zdravotníctva pripúšťa, že vírus unikol z laboratória (VIDEO)
Český minister zdravotníctva a epidemiológ Roman Prymula reagoval na závery WHO o neúčinnosti amerického lieku remdesivir ako na prekvapivé informácie. Na Twitteri sa počas soboty vyjadril aj ku konšpiráciám ohľadom ochorenia Covid-19, k účinnosti... Čítať ďalej
20 | 10 | 2020 | Timotej Dudka


Najbežnejšími symptómami je napríklad bolesť v krku alebo porucha trávenia. Zároveň požitie glykoalkaloidu môže viesť k ospalosti, nervozite alebo tiež k zhoršenému dýchaniu.

Pozor si musíme dať predovšetkým pri zemiakoch, kde hrozí najväčšie riziko. Alkaloidy solanín a chaconin, ktoré sú v zemiakoch obsiahnuté sa najčastejšie nachádzajú v šupke alebo vo vrstve tesne pod ňou.

„Spotrebitelia by sa mali predovšetkým vyvarovať konzumácii zelených a naklíčených zemiakov. Obsah toxických látok sa výrazne znižuje lúpaním alebo tepelnou úpravou, na čo je potrebné klásť dôraz,“ apeluje hovorca Štátnej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie Pavel Kopřiva.

Podľa odborníkov môže byť preto nebezpečné jesť neolúpané alebo príliš tenko oškrabané zemiaky. Ani baklažán by sa podľa nemeckej spotrebiteľskej organizácie Stiftung Warentest nemal jesť surový.

Deň pred voľbami v USA môže zasiahnuť Zem asteroid
Malý asteroid smeruje k Zemi rýchlosťou viac ako 25 000 míľ za hodinu práve v čase amerických volieb, ale ak nás všetkých v roku 2020 niečo zabije, nebude to konkrétne táto vesmírna hornina, tvrdí slávny astrofyzik Neil deGrasse Tyson, informuje... Čítať ďalej
19 | 10 | 2020 | Marek Molnár