Niektoré vakcíny na Covid-19 môžu zvýšiť riziko HIV, varujú vedci
24 | 10 | 2020 I Diana Zaťková
Skupina vedcov v USA bije na poplach pred niekoľkými vakcínami proti koronavírusu, ktoré sa v súčasnosti podrobujú klinickým skúškam. Varuje, že môžu zvýšiť riziko nákazy HIV u osôb, ktoré ich užívajú, informuje portál RT.




Najmenej štyri zo súčasnej počtu vyvíjaných vakcín na Covid-19 vo fáze klinického skúšania môžu podľa tímu vedcov vedeného Susan Buchbinderovou, profesorkou na Kalifornskej univerzite v San Franciscu a vedúcou výskumu prevencie HIV na sanfranciskom ministerstve verejného zdravia, zvýšiť riziko nakazenia sa HIV. Jedna z vakcín je na pokraji štúdií tretej fázy v Rusku a Pakistane.

Buchbinderová a jej kolegovia majú skúsenosti s týmto konkrétnym vedľajším účinkom očkovania z ich predchádzajúceho výskumu vakcín proti HIV. Ich najsľubnejšia vakcína mala presne opačný účinok ako požadovaný výsledok, takže ľudia boli voči tejto chorobe ešte zraniteľnejší ako predtým. Obávame sa, že použitie AD5 vektora pre imunizáciu proti SARS-CoV-2 by mohlo podobne zvýšiť riziko obstarania HIV-1 medzi ľuďmi, ktorí dostávajú vakcínu," napísali.

Konope ako záchrana? Nový výskum naznačuje, že CBD olej môže chrániť pred poškodením pľúc Covidom-19
22 | 10 | 2020 | Diana Zaťková


Vektor je spôsob, ktorým sa vakcína dodáva do cieľového miesta. Jedným z najbežnejších vektorov používaných v lekárskom výskume je geneticky modifikovaný adenovírus, skupina DNA vírusov, ktoré zvyčajne spôsobujú očné a respiračné choroby. Niektoré zo súčasných vyvíjaných vakcín na Covid-19 používajú adenovírus ako spôsob dodania genetického kódu špičkových proteínov koronavírusu s cieľom vyškoliť náš imunitný systém v rozpoznávaní a boji proti SARS-CoV-2.

Geneticky modifikované adenovírusy použité ako vektory často nezvyšujú riziko HIV. Avšak jeden konkrétny, nazývaný Ad5 (rekombinantný adenovírus typu 5) bol vinníkom, ktorý vyvrátil účinky predchádzajúcej vakcínu proti HIV Buchbinderovej a jej tímu a je v centre aktuálnej kontroverzie vakcín.

Mechanizmus, ktorým zvyšuje riziko nakazenia sa HIV, nie je dobre pochopený, ale zdá sa, že provokuje imunitný systém takým spôsobom, že poskytuje HIV ešte viac priestoru ako predtým, čo mu umožňuje oveľa rýchlejšie sa uchytiť v tele.

Covid je v nemocnici 5x smrteľnejší ako chrípka, upozorňuje CDC
22 | 10 | 2020 | Diana Zaťková


Imunológ Anthony Fauci, ktorý je riaditeľom Národného ústavu pre alergie a infekčné choroby od roku 1984, varoval pred použitím tohto konkrétneho vektora vo vakcínach distribuovaných do oblastí s rizikom HIV, ktoré sa rozšírili už v roku 2014. Napriek tomu spoločnosti, ktoré stoja za predmetnými vakcínami tvrdia, že sú si problému vedomé a zohľadnili riziká počas vývoja vakcín.

Napríklad spoločnosť ImmunityBio, ktorá v súčasnosti testuje svoju vakcínu v Kalifornii pred ďalšou fázou, ktorá sa uskutoční v Južnej Afrike tvrdila, že vo svojej vakcíne geneticky „stlmila“ vektor Ad5. Niekoľko pokusov s vakcínami už bolo pozastavených pre nežiaduce vedľajšie účinky a v jednom prípade dokonca pre smrť.

Školy hrajú pri šírení Covid-19 iba vedľajšie husle, naznačujú štúdie
Európsky výskum dáva za pravdu tvorcom politík, ktorí sa obávajú, že zavretie škôl poškodí študentom a necháva rodičov práceneschopných Čítať ďalej
22 | 10 | 2020 | Mário Martinka