Matovič išiel „s kožou na trh“, Oravci vraj nie sú hrozbou a Bardejov je menej infekčný, ako sa čakalo
24 | 10 | 2020 I Natália Sollárová

Do odberných miest na Orave a v Bardejove aj počas druhého dňa pilotného testovania prúdili davy ľudí. Premiér a minister zdravotníctva sa ocitli v prvej línii. Niektorí ľudia nosili zapojeným zložkám na znak vďaky napríklad i domáce buchty či syry.


„Dnešný deň bol ešte úspešnejší ako ten včerajší“, skonštatoval premiér na tlačovej besede v Námestove. Počas soboty odobrali len do 17. hodiny vzorky od 50 430 ľudí, z ktorých bolo 1860 pozitívnych. Celkovo zatiaľ od piatkového rána otestovali 112 335 ľudí a zachytili 4085 infekčných. Podiel počtu infikovaných zostal nezmenený, predstavuje 3,64 percent z populácie.

Podľa ministra vnútra Romana Mikulca, ktorý navštívil viacero odberných miest, bolo všade vidieť „úžasnú spolupatričnosť, spoluprácu jednotlivých zložiek, občania boli pokojní, zodpovední“. Ľudia ukázali, že situáciu nepodceňujú. Mikulec vyzdvihol, že po otestovaní sa mnohí vrátili k príslušníkom polície, hasičom či záchranárom a prejavili im vďačnosť, napríklad aj tak, že doniesli jedlo, najmä domáce špeciality.

Matovič je s prvým dňom testovania spokojný. S odbermi pomáhal aj Krajčí
O pilotné testovanie na Orave a v Bardejove bol počas prvého dňa obrovský záujem. Podľa premiéra Igora Matoviča sa ukázalo, že ide o efektívny nástroj, pretože sa podarilo zachytiť oveľa viac pozitívnych ako pri bežnom PCR... Čítať ďalej
24 | 10 | 2020 | Natália Sollárová


Podľa prednostky okresného úradu v Námestove Danice Hollej mal ich región možnosť ukázať, že „Oravci nie sú pre Slovensko hrozbou“ a dokázali, že vedia byť zodpovední. Ľudia trpezlivo, niekedy aj v dlhších radoch čakali na testovanie. Viacerí podľa nej oceňovali ústretovosť armády a ľudskosť zdravotníkov.

Podpredseda vlády a minister financií Eduard Heger sa špeciálne poďakoval samosprávam, ktoré sa prejavili ako dôležitý partner. Za hrdinov týchto dní označil predovšetkým lekárov a zdravotníkov. Politici však ocenili prácu všetkých zapojených zložiek i dobrovoľníkov.

Zdravotníkom a dobrovoľníkom v Tvrdošíne prišiel v sobotu pomôcť aj premiér Igor Matovič, ktorý si to chcel vyskúšať na vlastnej koži. Jeho úlohou bolo pomáhať s administratívou. Do prvej línie, tentoraz na Orave, ako lekár opäť nastúpil minister zdravotníctva Marek Krajčí. V Tvrdošíne sa potom ešte stretol s riaditeľom miestnej nemocnice i zdravotníckeho zariadenia v Dolnom Kubíne.

Aké sú plusy a mínusy plošného testovania podľa profesora Krčméryho
Nad testovaním Slovenska počas dušičkového víkendu stále visia otázniky. Pilotná časť projektu v najviac postihnutých okresoch sa stretla s obrovským záujmom, ale názory na celoplošné zachytávanie infekčných ľudí sú stále rozporuplné. Ako to vidí... Čítať ďalej
24 | 10 | 2020 | Natália Sollárová


Pred niektorými odbernými miestami sa tvorili sa až 300-metrové rady a policajti museli ľudí vyzvať, aby prišli neskôr. Testovať sa chceli aj obyvatelia mimo daného okresu. Podľa portálu TA3 sa tiež našli ľudia, ktorí išli na test 2-krát, len na rôzne miesta. A stalo sa, že na jednom im vyšiel negatívny, na druhom pozitívny.

Premiér rozporuplný výsledok okomentoval slovami, že takýto človek môže byť na hranici infekčnosti. Výsledok testu podľa neho závisí od kvality odberu a niekde mohli zobrať menej vzorky. Ale ak niekomu minimálne na jednom teste vyšlo, že je pozitívny, určite by tak mal k sebe pristupovať, dodal Matovič.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí na brífingu zhodnotil, že „situácia je momentálne stabilizovaná,“ ale počítajú s tým, že po skončení lockdownu môžu byť kapacity plné. „Pripravujeme sa na tento scenár, preto je veľmi dôležité toto testovanie, zlomiť tú krivku, pretože ďalej by už nasledoval pomalý a postupný kolaps,“ uviedol. Aktuálne je vyťažených 50 percent lôžok.

Minister zdravotníctva verí, že úspešné testovanie zlomí stúpajúcu krivku ochorenia COVID-19
Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) verí, že celoplošné testovanie pomôže zlomiť stúpajúcu krivku pandémie ochorenia COVID-19 a projekt bude inšpiratívnym príkladom pre ostatné štáty. Uviedol to na brífingu v závere druhého dňa pilotnej... Čítať ďalej
24 | 10 | 2020 | SITA


V porovnaní s Českou republikou, kde by mali byť lôžka vyťažené už na 80 percent, by sme na tom mali byť lepšie. Podľa Krajčího u nás prišli opatrenia minimálne o 2-3 týždne skôr ako v Čechách, sú „šetrnejšie a zároveň prísnejšie“. Šetrnejšie práve vďaka testovaniu.

Krajčí tiež informoval, že budúci týždeň pôjde do parlamentu v skrátenom konaní novela zákona, špeciálne len na účely testovania, aby odbery mohli realizovať aj iné typy zdravotníckych pracovníkov. Doteraz majú prihlásených cez 23-tisíc ľudí, ktorí chcú pomôcť, ale nie všetci sú zdravotníci. Minister však chce byť optimista v tom, že aj pripravované celoslovenské testovanie dokážu personálne „vyskladať“.

Výsledky doterajšieho testovania podľa ministra obrany Jaroslava Naďa ukázali, že Bardejov má nižšiu mieru nakazenia ako Orava. A to najmä Bardejov mesto, vyššie počty sú skôr v priľahlých obciach. Na margo množstva zúčastnených uviedol, že „záujem v žiadnom prípade neutícha. Práve naopak, musíme už aj trochu hamovať.“ Preto budú pri testovaní preferovať tých, ktorí bývajú v daných okresoch.

Najvyšší podiel infekčných osôb mal v piatok okres Tvrdošín, tvrdí Naď
Z celkového počtu 61.905 testovaných osôb v rámci piatkového (23. 10.) prvého dňa pilotného testovania na ochorenie COVID-19 prišlo najviac ľudí v rámci okresu Bardejov. Čítať ďalej
24 | 10 | 2020 | TASR