Malé ruské morské “šťuky” rozprášia celé námorné bojové zväzy
24 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

Malá raketová loď „Odintsovo“ mimoriadne úspešne otestovala nové protilietadlové zbrane.


Testy najnovšieho protilietadlového raketového a delostreleckého komplexu sa uskutočnili na malej raketovej lodi (MRK) „Odintsovo“. Špecializované zbrane sú určené na boj proti útočným vrtuľníkom, útočným lietadlám, výletným a protilodným strelám. Svojím vybavením a schopnosťami bude MRK schopná doslova „vypáliť“ z oblohy všetky vzdušné ciele v okruhu 20 km. Odborníci pre portál iz.ru poznamenávajú, že v prípade potreby je Odintsovo schopné chrániť ďalšie lode baltskej flotily.

Všetky inštalačné a spúšťacie práce spojené s inštaláciou protilietadlového raketového a delostreleckého systému na palubu MR „Odintsovo“ boli ukončené. Hneď potom sa vykonali predbežné testy. Na nich systém "Pantsir" potvrdil vlastnosti deklarované vývojármi, informovali zdroje z vojenského oddelenia pre Izvestiju.

V budúcnosti bude celý systém postavený v modifikácii, ktorá zabezpečí prítomnosť nepriestrelnosť palubných častí lode. Aj keď skôr existovali vážne pochybnosti o tom, že by sa taký zložitý a konkrétny výrobok dal umiestniť na dosť malú loď.

Americkí admiráli žasnú - Rusko zaraďuje do Severnej flotily ťažké bojové ľadoborce
Rusko sa stáva dominantným vládcom polárnych oblastí. Stavia do nich aj kompletnú bojovú flotilu, schopnú operovať bez obmedzení aj na zamrznutom mori. Čítať ďalej
22 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Vývoj a prijatie komplexu námornej protivzdušnej obrany je zložitý postup, vysvetlil bývalý šéf hlavného štábu námorníctva admirál Valentin Selivanov.

"V mori sú takmer vždy vlny, väčšinou obrovské. A vážne to komplikuje vývoj námorných zbraňových systémov", - povedal Izvestiji. "Všetky komplexy lodí musia byť stabilizované a musia strieľať bez ohľadu na vlny. K tomu určené vhodne pripevnené odpaľovacie zariadenia a antény radarových staníc a zariadenia na riadenie paľby vykonávajú korekciu dráhy striel.

Izvestija už skôr napísala, že Odintsovo sa stane súčasťou 1. gardovej divízie 36. rádu červeného praporu Nachimova 1. triedy brigády raketových člnov Baltskej flotily. Jeho lode sú na námornej základni v Baltijsku (Kaliningradská oblasť). Prvé lode tohto projektu - „Mytišči“ a „Sovetsk“ tam už slúžia. S príchodom Odintsova sa schopnosti protivzdušnej obrany pobaltskej formácie výrazne zvýšia, Valentin Selivanov je si tým istý .

Ruské rakety Zirkon zničia každý hladinový cieľ bez šance na obrannú reakciu (VIDEO)
Ruská protilodná strela, na ktorú neexistuje protizbraň, vysokonadzvuková raketa, odpaľovaná z menších a rýchlych fregát, radikálne zmení pomer síl na hladinách morí a oceánov. Čítať ďalej
14 | 10 | 2020 | Ivan Brožík