Hrôza: Mladý lekár sa ponúkol testovať na vakcínu, zomrel na koronavírus!
24 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Výskum vakcíny proti COVID-19 pokračuje v mnohých krajinách, pri ich testovaní, žiaľ, prináša so sebou aj veľmi smutné prípady.


Neuveriteľný a veľmi smutný príbeh sa odohral v Brazílii, kde zomrel účastník testovania vakcíny na COVID-19 pre firmu AstraZeneca. Britsko-švédsky koncern vyvinul vakcínu v spolupráci s Oxfordskou univerzitou. Ako uviedla BBC, vo výskume sa ďalej pokračuje, pretože neboli zistené žiadne pochybenia týkajúce sa bezpečnosti pri skúške vakcíny, informuje o tom portál tvnoviny.sk.

Osudným sa mu stalo testovanie

Brazílsky lekár João Pedro R. Feitosa Zdroj:: FB / João Pedro R. Feitosa


Brazílsky lekár João Pedro R. Feitosa (†28) nebol podľa správy účastníkom experimentálnej skupiny, ktorá dostala injekciu s vakcínou, ale placebo skupiny. Placebo je zámerne neúčinné liečivo. Používa sa pri testovaní účinnosti liekov, keď sa jednej skupine pacientov podáva účinné liečivo a druhej neúčinné. Často dochádza k placebo efektu, keď sa pacient, ktorému sa podáva placebo, vylieči, lebo verí, že mu podávajú účinný liek a organizmus zmobilizuje vlastné rezervy.

Nie je známe, kde sa lekár nakazil, no pacientom s koronavírusom pomáhal od vypuknutia pandémie. Pracoval najmä na jednotkách intenzívnej starostlivosti v dvoch nemocniciach v Rio de Janeiro. Ochorenie COVID-19 u neho spôsobilo zdravotné komplikácie a zomrel 15. októbra.
Vakcína je najväčšou nádejou

Spoločnosť AstraZeneca vo svojom oficiálnom vyhlásení uviedla, že nemôže k prípadu viac prezradiť, ale môže potvrdiť, že boli dodržané všetky požadované postupy preskúmania danej veci. Vakcínu firmy AstraZeneca v súčasnosti skúma Európska agentúra pre lieky (EMA) v rámci takzvaného procesu priebežného preskúmania. V tomto procese sa údaje z klinického skúšania priebežne predkladajú a vyhodnocujú. EÚ už podpísala s AstraZeneca rámcovú dohodu o dodávke očkovacích dávok. Táto vakcína je totiž najväčšou nádejou v boji proti koronavírusu a mohla by byť jednou z prvých, ktoré sa dostanú na trh, uvádza v závere portál tvnoviny.sk.

Lekár, nakazený COVID-19 mu podľahol! Slová zronenej manželky trhajú srdce
Na Slovensku máme prvú obeť z radov slovenských zdravotníkov! Zákernej nákaze podľahol lekár (†48) z Oravy Čítať ďalej
20 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.