Škandál v Čechách: Ministra zdravotníctva nachytali bez rúška vychádzať večer z reštaurácie!
23 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Vicepremiér Jan Hamáček vyzval Romana Prymulurezignácii. Opozícia hovorí o prasatách.


Búrlivú reakciu zo strany opozície, ale aj členov vlády, vyvolali fotografie, na ktorých český bulvárny denník Blesk zachytil ministra zdravotníctva Romana Prymulu (ANO), ako spoločne s druhým mužom ANO Jaroslavom Faltýnkom porušujú vládne nariadenie sa zišli v noci a bez rúška v reštaurácii. Zástupcovia naprieč politickým spektrom sa zhodujú, že by okamžite mal rezignovať, lebo sa zachoval papalášska a ide zlým príkladom národu. Ostré slová prišli aj od vicepremiéra Jána Hamáčka (ČSSD), podľa ktorého Prymula ukázal, že pohŕda ľuďmi.
Prešľapom porušil úplne všetko

Hamáček je jeho vládny kolega, spoločne sa snažia vytiahnuť Česko z krízy, tento prešľap mu ale neodpustí. Hamáček pre Blesk Správy opísal, že Prymulov tajný výlet porušil úplne všetko, o čo sa celá vláda snaží. Nabúral dôveru ako svojich kolegov, tak jednotlivých Čechov, a preto by mal skončiť. „Pravidlá platia bez pardonu pre všetkých. Pán minister Prymula a pán Faltýnek musia vysvetliť, čo robili uprostred núdzového stavu v reštaurácii, ktorá má byť zatvorená. Navyše ignorovať nosenie rúška je absolútny výsmech občanom našej republiky. Je to jednoznačne neospravedlniteľné zlyhanie,“ povedal Hamáček.

„Je nemožné, aby vládu a vládnu koalíciu reprezentovali ľudia, ktorí nerešpektujú vládne nariadenie. Je to pohŕdanie voči tisícom ľudí v prvej línii, ktorí pracujú v boji proti pandémii a zachraňujú naše životy," pokračoval v kritike vicepremiér a šéf krízového štábu, ktorý v súčasnosti sám prechádza nákazou koronavírusu.

Novým českým ministrom zdravotníctva bude Roman Prymula
Premiér Andrej Babiš navrhol na post nového šéfa ministerstva zdravotníctva Romana Prymulu. Podľa portálu novinky.cz, prezident Českej republiky Miloš Zeman s tým súhlasí a vymenovať do funkcie by ho mal ešte dnes. Čítať ďalej
21 | 09 | 2020 | Natália Sollárová

Absolútne neprijateľné porušenie

Podľa Hamáčka minister zdravotníctva už nikdy nemôže byť vnímaný ako vierohodný človek. „Minister Prymula bohužiaľ prišiel týmto o všetku dôveryhodnosť ako hlavná tvár boja s pandémiou. Akokoľvek je to zložité, lebo je nespochybniteľným odborníkom a hlavným autorom stratégie proti COVID-u, nemôže, podľa mňa, pokračovať ako minister zdravotníctva,“ uviedol Hamáček pre Blesk Správy.

A doplnil ho minister zahraničia Tomáš Petříček (ČSSD). „Porušovanie pravidiel, aké predviedol pán Prymula, je absolútne neprijateľné. Ťažko potom môžeme vyžadovať po verejnosti, aby naše opatrenia dodržiavali. Pravidlá platia pre všetkých a my politici by sme mali ísť príkladom,“ napísal Petříček.

Česko volá o pomoc. Chýbajú mu postele aj zdravotníci, premiér hovorí o katastrofe
Štát by mal začať zvyšovať počet lôžok mimo nemocnice kvôli koronavírovej epidémii podľa Babiša už tento víkend. Nakúpiť plánuje 3000 postelí a 1000 lôžok pre ťažké prípady. Čítať ďalej
16 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Babiš vyzýva Prymulu na rezignáciu

V podobnom duchu a najmä s odsúdením tajného nočného výletu do reštaurácie bez rúška sa vyjadrujú aj ďalší predsedovia niektorých ostatných strán či politici. Žiadny z nich nenechal na ministrovi zdravotníctva suchú nitku, a každý jeho krok odsúdil s dovetkom, že už nikdy nebude mať nielen ich dôveru, ale ani ľudí v Českej republike. „To, čo sa stalo dnes, je absolútna katastrofa. Nechápem, keď my požadujeme po ľuďoch, aby dodržiavali nariadenia (...), tak musíme ísť príkladom. Takáto chyba sa nedá ospravedlniť,“ povedal Babiš na úvod dnešnej mimoriadnej tlačovky.

Babišovi je vraj jedno, čo Prymula s Faltýnkem riešili. „Takáto vec je absolútne neospravedlniteľná. Z toho dôvodu som očakával pána ministra o rezignáciu. V prípade, ak nerezignuje sám, tak ho odvolám,“ doplnil premiér, ktorý bude celú situáciu popoludní riešiť s prezidentom Milošom Zemanom. Na Prymulov post má podľa svojich slov dvoch kandidátov, informuje český denník Blesk.

Česká vláda uvažuje o Lockdowne
Pandémia v Čechách naberá na obrátkach. Podľa portálu forum24.cz sa situácia vymkla kontrole. Vláda sprísňuje opatrenia, ktorými obmedzuje výučbu v školách a škrtí kultúru i služby. Vylúčené nie je ani úplné „vypnutie“ krajiny, tzv.... Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | Natália Sollárová