Pražská nemocnica v Motole hlási ešte asi 500 voľných miest. Dokedy budú prázdne riaditeľ netuší
23 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Miest v nemocnici zapĺňajú najmä koronavírusoví bezpríznakoví jedinci. Situácia sa ale môže rýchlo zmeniť.


Riaditeľ pražskej fakultnej nemocnice v Motole hovorí, že až štyridsať percent ľudí v nej nemá príznaky COVID-19, pričom voľných majú ešte zhruba 500 lôžok. Riaditeľ Miloslav Ludvík v rozhovore pre Novinky ale upozorňuje, že sa situácia môže rýchlo zmeniť.
Postelí je dosť, ale situácia sa môže o pár minút zmeniť

V Motole v stredu ráno mali 173 pacientov chorých na koronavírus. „Bezpríznakových jedincov, ktorí u nás ležia len kvôli tomu, že nemajú kde stráviť karanténu je približne 40 %, teda toľko, koľko prezentuje šéf vládnych štatistikov Ladislav Dušek,“ vysvetľuje riaditeľ nemocnice a dodáva, že by im pomohlo keby štát vyčlenil pre nich napríklad hotely a ďalšie priestory. „Toto je ale u nás dlhotrvajúci problém, ktorý teraz pri koronavíruse vyplával na povrch. Veľa lôžok v nemocniciach blokujú pacienti, ktorí by mali ležať skôr na sociálnych lôžkach s ľahkou zdravotnou pomocou,“ myslí si Ludvík.

COVID-19 desí celú Európu. Česko je na kolenách, viaceré krajiny sprísňujú opatrenia
Z celej Európy sa valí jedna Jóbova zvesť za druhou. Takmer každá krajina hlási výrazný nárast nakazených a zvýšené protiepidemiologické opatrenia. Čítať ďalej
20 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Odborníci ale varujú, že najsilnejší vlna nakazených ešte len príde a kapacity v nemocniciach môžu dôjsť. „Ku stredajšiemu dopoludniu máme 436 voľných lôžok, na ktoré je možné okamžite pripojiť pacientov s kyslíkom. A ďalších 12 lôžok je na špecializovaných covidových jednotkách. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti ich máme voľných 34. Takže spolu máme zhruba päťsto lôžok, lenže to je pre všetkých pacientov. Ak budete mať napríklad infarkt alebo rodiť, tak kapacitu máme,“ vysvetľuje riaditeľ motolskej nemocnice, ktorý jedným dychom dodáva, že to môže byť o desať minút už všetko inak.

Za deň ale pribúda približne 10 až 12 nových pacientov s ťažkým priebehom COVID-19. „Priemerný vek pri úmrtiach je okolo 79 rokov, a pokiaľ ide o ťažké stavy, tak je to 70 rokov. Toto sú ale údaje z Centrálneho riadiaceho tímu, lebo my to tu nesledujeme. Medikov, ktorí nemajú ešte skúsenosti s odbornou praxou posielame na všetky jednotky, ktoré máme, kde pomáhajú pri výteroch či v covidových jednotkách.

Česko volá o pomoc. Chýbajú mu postele aj zdravotníci, premiér hovorí o katastrofe
Štát by mal začať zvyšovať počet lôžok mimo nemocnice kvôli koronavírovej epidémii podľa Babiša už tento víkend. Nakúpiť plánuje 3000 postelí a 1000 lôžok pre ťažké prípady. Čítať ďalej
16 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.