Musíme sa začať pripravovať na to, že Trump sa môže pokúsiť ukradnúť voľby
23 | 10 | 2020 I Mário Martinka

Podľa aktivistu za občianske práva Georga Lakeyho môže plánovanie porazenia puču pomôcť znížiť šance na pokusy o zvrhnutie demokracie


Komentár Ashley Dawsonovej, ktorá je profesorkou postkoloniálnych štúdií na City University v New Yorku ( theguardian.com )

Donald Trump nám otvorene povedal, že plánuje ukradnúť voľby. V posledných mesiacoch hlásil, že všetky voľby, v ktorých nevyhrá, budú zmanipulované a nelegitímne. Opakovane a proti všetkým reálnym dôkazom tvrdil, že hlasovanie poštou je neplatné.

Spolu so svojimi spojencami v Senáte tlačí Trump kandidáta pravice do najvyšieho súdu USA, aby zabezpečil, že súd ho v práípade nezrovnalostí alebo nejasnosti výsledkov vyhlási za víťaza. A ešte aj zlovestne povzbudil neofašistických bitkárov, ako sú Pyšní chlapci ( Proud Boys ), aby „čakali a boli pripravení“. Viceprezident Mike Pence odmietol povedať, čo by urobil, keby Trump odmietol akceptovať výsledky volieb.

O tom, ako zastaviť Trumpa, sa diskutovalo pozoruhodne málo. Tvárou v tvár otvoreným vyhláseniam o plánoch na zvrhnutie rozpadajúcich sa zvyškov demokracie v tejto krajine sa zdá, že americká výnimočnosť mnohých ľudí učičíkala vo falošnom pocite spojenom s tým, že v USA predsa nemôže dôjsť k puču. Ale k puču naozaj môže prísť ak sa nebudú počítať všetky hlasy. Trumpove útoky na poštové hlasovacie lístky naznačujú, že ide presne o stratégiu, ktorú chce uskutočniť.

Televangelista Pat Robertson predpovedá, že Trump vo voľbách zvíťazí a prinesie koniec časov
Zakladateľ Christian Broadcasting Network, Pat Robertson predpovedal, že prezident Donald Trump sa dočká znovuzvolenia, ktoré podľa neho potom povedie ku koncu sveta, píše rt.com Čítať ďalej
21 | 10 | 2020 | Mário Martinka

Čo urobiť ?

Komentátori ako Thomas Friedman, ktorí sa snažia poukazovať na našu smoľúbosť, varovali, že by sme mali brať Trumpove hrozby ukradnutia volieb vážne. Friedman však nehovorí, ako by sme v skutočnosti mali čeliť takýmto hrozbám. Hovorí iba o „pomoci zaregistrovať niekoho, kto bude hlasovať za Joa Bidena“. Hlavný plán na potlačenie Trumpovho sprisahania s cieľom ukradnúť voľby najsilnejšie zformulovala Jamelle Bouie. Plán spočíva v mobilizácii kajúcich sa voličov v štáoch, v ktorých stále prebieha politický boj. Chce aby prišli voliť po boku väčšiny, ktorá v roku 2016 nevolila súčasného prezidenta, čím vznikne obrovská vlna ľudí, ktorí budú stáť proti Trumpovi.

Je to dobrý plán, ale čo ak sa nevydarí z dôvodu protizákonného zasahovania do volebných miestností, právnych machinácií okolo hlasovacích lístkov alebo - v najhoršom prípade - drzého odmietnutia Trumpa prijať porážku? Samozrejme, mali by sme sa sústrediť na hlasovanie, ale vzhľadom na to, čo vieme o Trumpových zámeroch, by bolo rozumné mať aj plán B.

Podľa aktivistu za občianske práva Georga Lakeyho môže plánovanie porazenia puču skutočne pomôcť znížiť šance na pokusy o zvrhnutie demokracie, pretože sprisahanci si to dvakrát rozmyslia, ak budú vedieť, že verejnosť je dobre pripravená. Okrem toho uzurpovanie moci má tendenciu uspieť alebo zlyhať v priebehu niekoľkých týždňov alebo mesiacov.

Facebook odstraňuje stovky falošných profilov viazaných na pro-Trumpovu skupinu
Sociálna sieť Facebook odstránila stovky falošných profilov, ktoré prepojila s konzervatívnou skupinou Turning Point USA za uskutočňovanie organizovaných útokov na túto stránku, vrátane pokusov ovplyvňovať verejné rozhovory zaplavením... Čítať ďalej
11 | 10 | 2020 | Diana Zaťková

Kroky na obranu demorkacie

Vedci ako politológ Stephen Zunes, ktorý od roku 1958 študoval tucet pokusov o štátny prevrat po celom svete, preukázali, že opozičné sily, ktoré sa nepripravili na štátny prevrat, často stratili drahocenný čas budovaním aliancií a následnou mobilizáciou. Predbežná príprava bola často kľúčová v porazení pokusov o puč.

Tu je niekoľko krokov, ktoré by tí, ktorí chcú brániť demokraciu, mali podniknúť v týždňoch do volieb, ktoré nám zostávajú:

V prvom rade začnite rozhovory o tom, čo robiť s ukradnutými voľbami. Príprava na masovú mobilizáciu v prípade, že sa Trump bude nelegálne držať pri moci, je nevyhnutná, pretože výskumy ukazujú, že ľudia úspešne odbili uzurpovanie moci hromadením sa v uliciach a nenásilným odporom.

Našťastie počas Trumpovho prezidentského úradu povstalo pozoruhodné množstvo ľudí a skupín vrátane: Hnutia za čierne životy ( Movement for Black Lives ), aktivistov v oblasti klimatickej spravodlivosti, hnutia za práva prisťahovalcov, učiteľov a pracovníkov, organizácií vzájomnej pomoci počas pandémie a mnohých ďalších. Nastal čas nadviazať pevnejšie spojenia v rámci týchto skupín a medzi nimi.

Organizácie by tiež mali začať pripravovať svojich členov na odpor proti puču. Môžu čerpať zo zdrojov, ktoré už existujú, vrátane manuálu založeného pre trénerov, ktorí pomáhajú skupinám v období pred štátnym prevratom, napísaného Richardom K. Taylorom, ktorý pracoval v štábe Martina Luthera Kinga Jr.

Vďaka, Európa, vôbec nám nerozumieš. Tvoja podpora Bidena môže Trumpovi priniesť víťazstvo (Mitchell Feierstein)
Komentár Mitchella Feiersteina (RT) Čítať ďalej
10 | 10 | 2020 | Diana Zaťková


Ďalším konkrétnym a okamžitým krokom, ktorý by hnutia mohli prijať, by bolo šírenie sľubu odporu, ktorý stanovuje konkrétne kroky. Tieto kroky by mali ich členovia podniknúť, ak Trump odmietne opustiť úrad. Takýto sľub by fungoval na to, aby ľudí psychologicky pripravil na to, že budú odolávať puču, a to tak, že ho aj tak pomenujú. Pomohlo by im to psychicky sa vymaniť z mätúcich dezinformačných kampaní, ktoré sa pravdepodobne budú viesť z Bieleho domu a budú sa šíriť sociálnymi sieťami v dňoch po 3. novembri.
Štrajk ako protiváha k puču

Ďalším kľúčovým krokom je príprava strategických sektorov pracovnej sily na boj proti nelegitímnemu uchopeniu moci. Vládni pracovníci by sa mali čo najskôr pripraviť na štrajk v prípade prevratu. Organizátori a odbory v ďalších kľúčových odvetviach hospodárstva, ako je doprava, by tiež mali začať plánovať kroky. V ideálnom prípade by rozdielne skupiny mohli koordinovať svoje kroky a smerovať k sérii nepretržitých generálnych štrajkov, ktoré by krajinu uzavreli, kým nebude obnovená demokracia.

Generálny štrajk, ktorý privedie ľudí do ulíc, by sa mohol spojiť s dlhovými štrajkmi proti nelegitímnemu federálnemu orgánu. Takéto kroky by stavali na existujúcich kampaniach proti nespravodlivému charakteru neoliberálnych financií, ktorý spôsobuje to, že mnohí Američania, ktorí si želajú študovať na vysokej škole alebo majú rôzne choroby, sa stávajú na desaťročia otrokmi dlhov.

Donaldovi táto "Trumpová" radosť rozhodne nerobí: Ivana pred voľbami predvádza bombu za bombou!
Podľa najrôznejších prieskumov tečie Donaldovi Trumpovi (74) do topánok a za svojím súperom v boji o prezidentské kreslo Joeom Bidenom zaostáva. Exmanželka Ivana Trumpová (71), na ktorú je v poslednej dobe silno zameraná pozornosť, však Trumpovi... Čítať ďalej
10 | 10 | 2020 | Timotej Dudka


Aktivisti by tiež mohli pripraviť občiansku kampaň vyzývajúcu ďalšie národy, aby po štátnom prevrate uvalili na USA ekonomické embargo. Z embarga namiereného proti vláde apartheidu v Južnej Afrike v 80. rokoch minulého storočia vieme, že takéto kampane môžu byť vysoko účinné proti nepoctivému režimu, najmä ak sú hospodárske škody skombinované s opatreniami proti kultúrnym odvetviam, ako je šport.
A čo po voľbách ?

Určite vznikne mnoho ďalších stratégií počas toho ako sa ľudia organizujú na potlačenie prevratu. Plány, ako tieto, na mobilizáciu ľudí nebudú zbytočné aj keď sa Trumpov deklarovaný zámer zostať pri moci ukáže nakoniec byť iba veľkohubým vyhlásením. Tieto plány zocelia demokraciu bez ohľadu na výsledok.

Ak napríklad Trump zvíťazí vo voľbách legitímne, budeme potrebovať hromadný nenásilný odpor, aby sme mohli čeliť tomu, čo bude v najbližších štyroch rokoch určite ohromne regresívnou agendou. A aj keď voľby prebehnú bez problémov a Biden zvíťazí, bude treba, aby progresívci udržali tlak na získanie zmysluplného riešenia klimatickej krízy, policajného násilia a množstva ďalších problémov, ktoré v súčasnosti trápia USA.

Nech sa stane čokolvke, nesmieme zostať nepripravení počas tejto prichádzajúcej temnej noci demokracie.

Trump tvrdí, že zostávajúce americké jednotky v Afganistane by mali byť doma „do Vianoc“
Prezident Donald Trump naznačil, že všetci americkí vojaci v Afganistane by mohli byť do Vianoc doma, pričom ide o vyhlásenie, ktoré je v rozpore so svojím vlastným poradcom pre národnú bezpečnosť, ktorý uviedol, že po novom roku zostane v... Čítať ďalej
10 | 10 | 2020 | Marek Molnár