Moskva začne masové očkovanie proti Covid-19 koncom decembra
23 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Moskva dostane prvé veľké dodávky vakcín proti Covid-19 v novembri a masové očkovanie v ruskej metropole začne podľa jej primátora Sergeja Sobyanina v decembri a januári, informuje portál RT.


Sobyanin, ktorý je v čele najväčšieho európskeho mesta od roku 2010, verí, že masové očkovanie bude „konečným víťazstvom nad pandémiou“.

Starosta v rámci svojho blogu vysvetlil, že vysoký počet infekcií v Moskve je spôsobený obrovskou populáciou mesta a značným počtom vykonaných testov. V pondelok potvrdené prípady v hlavnom meste dosiahli číslo 367 629, čo je štvrtina z celkového počtu (1 415 316), a to napriek tomu, že má oficiálne iba asi osem percent populácie.

V rovnakom príspevku Sobyanin zdôraznil, že zatiaľ nevidí potrebu zavádzať v meste „extrémne“ opatrenia, ako je zákaz vychádzania a zákaz pohybu, nevylúčil však ani ďalšie menej prísne opatrenia. Hlavným cieľom je prerušiť šírenie infekcie bez toho, aby to malo vplyv na ekonomiku alebo pripravilo ľudí o prácu, napísal.

Ruskí kybernetickí odborníci sa domnievajú, že Severná Kórea napadla ich obranný priemysel
Hackerská skupina zo Severnej Kórey zaútočila na ruské vojenské a priemyselné organizácie zasielaním podvodných e-mailov, tvrdia odborníci na kybernetickú bezpečnosť, ktorí sa domnievajú, že Pchjongjang začína svoju sieť rozširovať, informuje... Čítať ďalej
19 | 10 | 2020 | Marek Molnár


"Nakoniec nevyberáme medzi dobrým a zlým. Všetky rozhodnutia sú zlé. Musíme si zvoliť menšie zlo. Ak však dnes neurobíme nič, potom zajtra budeme musieť prijať tvrdšie, radikálnejšie a nepríjemnejšie opatrenia," uviedol starosta.

Minulý týždeň hlavné mesto zaviedlo ďalšie obmedzenia týkajúce sa nočného života, pričom tí, ktorí navštevujú bary a kluby po polnoci, boli nútení naskenovať svoj QR kód na účely ich sledovania.

Moskva je v súčasnosti v tretej fáze testovania s domácou vakcínou proti Covid-19, ktorá má názov Sputnik V. Na hromadnom postregistračnom testovaní vakcíny, ktorú vyrobil mestský inštitút Gamaleya, sa zúčastňuje až 40 000 dobrovoľníkov - z toho štvrtina dostane placebo.

14. októbra ruský prezident Vladimir Putin oznámil registráciu druhej domácej vakcíny EpiVacCorona vyvinutej na Sibíri. Na ceste je vraj aj tretí vzorec.

Rusko by mohlo kvôli pandémii čeliť výraznému poklesu vývozu plynu
Pandémia a priemerne teplejšia zimná sezóna v Európe môže tento rok znížiť vývoz ruského zemného plynu o 16 percent, varovala ruská Národná ratingová agentúra (NRA), informuje portál RT. Čítať ďalej
20 | 10 | 2020 | Marek Molnár